Proč si lidé fotí jídlo na Instagram? Věda už to ví!

Otravují vás lidé, co si každý gáblík musejí nejdřív vyfotit? Možná byste měli být jako oni…

Snaha o dokonalou fotku kulinářského zážitku vám možná přijde jako trapná zbytečnost, kterou přinesl démon jménem Instagram, ale nenechte se zmást, jedná se totiž o mnohem rozsáhlejší fenomén – existuje třeba televizní pořad Food Porn, který se zabývá hodnocením těch nejpopulárnější instagramových obrázků jídel. Proč je tahle činnost pro takovou spoustu lidí důležitá?

Co nám k tomu řekne věda?

Na tohle téma bylo nedávno provedeno hned několik výzkumů. Vyšlo z nich třeba to, že:

  • Když si vyfotíme nezdravé jídlo, chutná nám potom víc.
  • Když nám někdo řekne, že jíme něco nezdravého, pochutnáme si na pokrmu mnohem více, než když si myslíme, že je zdravé.
  • Když sledujeme jiné lidi, kterým chutnají zdravá jídla, tak pak tyto dobroty více chutnají i nám samotným.

Obzvlášť ten poslední výsledek je zajímavý. Pokud hodně lidí zveřejňuje na sociální sítě fotky a příběhy o tom, jak si báječně pošmákli na čerstvě vymačkané šťávě z lilku, hned nám to přijde jako normálnější a chutnější! Takže co z toho plyne? Jestliže chcete jíst zdravěji, ať už kvůli hubnutí, nebo jen jako změnu životního stylu, začněte na sociálních sítích hned sledovat všechny profily, v nichž se lidé rozplývají nad zdravými pochoutkami. Čím déle se na ty barevné a načančané dary přírody budete dívat, tím více si je budete chtít dát taky. Prostě konec karbanátků!

Síla rituálu

Jako nejdůležitější se ukazuje rituál. Pokud předtím, než do sebe začnete hrnout vytouženou porci, provádíte libovolný rituál, oddalujete tím uspokojení svých potřeb. A když už pak jíte, jste na žvanec natěšení ještě o tu oddalovanou chvíli víc, takže se vám jídlo zdá jako chutnější, než když rituál vypustíte. Samozřejmě platí, že čím déle a pravidelněji rituál uplatňujete, tím na vás i více působí.

A focení je vlastně takovým neškodným rituálem – na jídlo se chvíli díváte, možná ho ještě trochu na talíři upravíte, zkoušíte najít nejlepší světlo pro snímek, vhodný úhel… Prostě s jídlem strávíte mnohem víc času ještě před samotnou konzumací, takže natěšenost (a hlad) roste doslova před očima. A i kdyby byl gáblík nakonec sebehnusnější, po podařené fotce vám prostě bude chutnat za každou cenu!

Jaké máte zkušenosti s focením jídel vy? Díváte se na takové spolustolovníky s pohrdáním, nebo si občas nějaký ten snímeček uděláte taky? Prozraďte nám to pod článek!

Autor: Rimsy

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Když se hýbe jídlo, nekoukejte pod něj!

Nejvtipnější a nejkreativnější symboly záchodků v restauracích