Proč koukat na vtipná videa a proč bychom se neměli bránit pláči, i když jsme chlapi? Zajímavá fakta, která vás překvapí!

Emoce patří nedílně k životu člověka. Mezi jejich nejdůležitější projevy bezpochyby patří smích a pláč, a to i v případě nás mužů. K čemu nám vlastně jsou? Možná změníme váš názor na slogan: Chlapi nepláčnou!

Smích a pláč. Proč existují a jak nám mohou pomoci?

Smích a pláč u člověka rozumného

Člověka by šlo definovat mnoha způsoby – specifická je pro něj bipedie (chůze po dvou), delší výchova potomků nebo rozumové myšlení. Jenže Homo sapiens se umí také smát a plakat. Jistě, emoce umí projevovat i mnoho dalších živočichů, ale u člověka je jejich vyjádření velmi specifické.

Smích v nás může vyvolat ledacos. Především jde o projev pobavení nebo radosti. Doprovází jej úsměv, tedy grimasa, a specifické zvuky, které mohou někdy díky své směšnosti v okolí vyvolávat další smích. Každopádně mohou působit i některé drogy, jako třeba marihuana. Pokud se ovšem budete smát opravdu od srdce, projevem smíchu mohou být i slzy.

Pláč však doprovází zejména smutek, ale objevit se může rovněž při pocitech beznaděje, fyzické bolesti nebo při silném vzteku. I ten je přitom doprovázen specifickou mimikou. Ještě jsme ovšem stále nevysvětlili, jakou mají smích a pláč vlastně funkci. Budete se divit, ale velmi podobnou…

Smích, pláč a endorfin

Endorfin je často nazýván „hormon štěstí“, což se říká také o serotoninu a někdy i o dalších hormonech. Endorfin je vyplavován do mozku a způsobuje pocit štěstí. Často jej přitom uvolňuje právě smích. Výzkumy vědců z Kalifornské univerzity dokonce ukázal, že se hladina endorfinu zvyšuje po zhlédnutí vtipného videa až o 27 %. Jakou má ale tento hormon spojitost s pláčem? Obsahují jej totiž mj. i slzy, neboť smyslem pláče je tišit bolest a zklidňovat. Jeho přítomnost je tedy velmi pozitivní, ač se nám to z běžné zkušenosti může jevit úplně jinak.

Jaké jsou společenské aspekty smíchu a pláče?

Smích a pláč sice prožíváme každý po svém, nicméně nelze opomenout ani jejich sociální kontext. Asi všichni vědí, že smích je nakažlivý, takže se ve veselé společnosti cítíme lépe. Jistě, člověk se může smát i o samotě, nicméně je prokázáno, že mezi lidmi je šance mít rty od ucha k uchu několikanásobně vyšší. Sociální aspekty pak nelze opomenout ani u pláče. Často totiž dokáže vyvolat u druhých soucit, čímž signalizuje nějakou obtíž. Smích i pláč nás zkrátka umí sbližovat.

Není smích jako smích ani pláč jako pláč

Smích je sice zdraví prospěšný, na druhou stranu nemá pouze pozitivní účinky. Smát se totiž můžeme také škodolibě nebo sarkasticky. Asi netřeba dlouze vysvětlovat, že takový smích nám rozhodně neprospívá a má na psychiku negativní vliv. Záporné aspekty lze ovšem nalézt rovněž u pláče. Někteří lidé totiž používají slzy jako zbraň ve snaze na sebe upozornit. To sice může krátkodobě fungovat, nicméně z dlouhodobého hlediska se asi nebude jednat o nejoblíbenější jedince v kolektivu.

Zajímavosti o smíchu a pláči

  • Věděli jste, že má smích vliv na práh bolesti? Pokud se budete smát déle než čtvrt hodiny, můžete jej snížit až o 10 %!
  • Výše zmíněný hormon endorfin není vyplavován jen při smíchu a pláči, ale také ve stresových situacích a svalové zátěži, a to včetně soulože nebo jejím důsledku, tedy při porodu.
  • Smích působí pozitivně na lidské zdraví, neboť s jeho pomocí můžeme lépe vzdorovat nemocem a při jejich propuknutí pomáhá s uzdravením. Pozitivní nálada nám asi nikdy uškodit nemůže.
  • Někteří lidé se takřka zapomněli smát. Vzpomeňme si však na své dětství. Pokud v tom dětem rodiče svým chováním nebrání, jejich potomci budou žít radostně. Není tedy divu, že mnozí lidé vzpomínají na šťastné dětství.
  • Smích může mít kladný vliv rovněž na partnerské soužití. Když se totiž budete se svoji partnerkou smát, bude to určitě lepší, než když se spolu budete nudit až na půdu.
  • Pláč je v každé kultuře přijímán jinak. Na Západě nám kupříkladu připadá normální plačící dítě nebo žena, ale u mužů je často brán za nevhodný, protože pak nesplňují archetyp „tvrďáka“. O tom, že je to poněkud sexistické, se asi nemusíme příliš rozepisovat.
  • Předchozí tvrzení ostatně podporují i výzkumy. Tak například ve Spojených státech amerických pláčou muži průměrně 1,4× za měsíc, zatímco ženy 5,3× za měsíc.
  • Na závěr se zaměříme na to, proč častěji pláčou děti. Důvodem je, že se cítí ve větším bezpečí, když si jich ostatní členové rodiny všímají.
  • Vědci navíc přišli se zajímavým vysvětlením toho, proč miminka pláčou v noci. Údajně proto, že chtějí rodičům zabránit, aby měli dalšího potomka!

Autor: Petr81

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Cože? Smích prý nahrazuje meditaci! Co je na tom pravdy?

Muži jako oběti sexuálního zneužívání? Chlapi přece nepláčou!