Proč jsou biopotraviny dražší než ty ostatní? Jaká pravidla pro ně platí? Co všechno musí splňovat?

Se zdravějším životním stylem se často pojí konzumace určitých druhů potravin, například těch s označením BIO. Problémem však někdy může být to, že jsou tyto potraviny o něco draží než ty běžné a také to, že je nemusíte sehnat úplně všude. Proč tomu tak je? Co všechno biopotraviny musí splňovat, aby byly považovány za BIO?

bio potraviny proc jsou drazsi

Jedno je jisté. BIO potraviny jsou produktem ekologického zemědělství. V průběhu jejich produkce nejsou použita žádná umělá hnojiva, geneticky modifikované organismy a ošetřovací prostředky, které narušují životní prostředí. Pro ošetření se používají pouze přírodní prostředky, a to v nejmenší možné míře.

Proč to všechno vzniklo

Ekologické zemědělství vzniklo v podstatě jako reakce na industrializaci a chemizaci produkce potravin ve 20. století. Jednoduše řečeno – jeho cílem je zkrátka to, aby si suroviny zachovaly své nutriční hodnoty a nebylo přitom poškozováno životní prostředí.

Pravidla jsou jasná

Pravidla ekologického zemědělství vlastně nejsou žádná velká věda. Jednoduše se dbá na to, aby vše fungovalo přirozeně. Vylučuje proto používání pesticidů a místo nich využívá přirozené nepřátele škůdců, vyvážené střídání plodin, odolné odrůdy a další přirozená opatření. Místo průmyslových hnojiv se používá chlévský hnůj či zaorávání rostlin.

Prasata, krávy i slepice a všechna další zvířata žijí v takových podmínkách, které respektují jejich potřeby, mají dostatek pohybu a prostoru pro život a přirozené krmivo. Finální potraviny se pak neupravují žádnými umělými aditivy, jako jsou barviva, konzervanty, aromatické látky, dochucovadla nebo emulgátory. „Celý systém je od začátku nastaven úplně jinak než u běžných potravin. Není to jen tak a určitě nejde pouze o marketingový tah. Pro získání označení BIO musí výrobce splnit přísné podmínky,“ říká Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně NATURHOUSE.

BIO produkt podle dvou využívaných označení

První z nich je Evropská značka, kterou jsou označovány BIO potraviny vyprodukované v Evropské Unii. Je to obrázek listu tvořeného z hvězd na zeleném pozadíDruhá je česká značka, podle které poznáme, že je BIO produkt kontrolovaný v České republice. Většinou je tady i vyrobený, ale není to podmínka. Tato značka zaručuje, že výrobek splňuje podmínky místního zákona o ekologickém zemědělství.

 

Často bývá BIO zaměňováno s farmářskými potravinami. Někdy se tato označení protínají, každá farmářská potravina ale určitě nemusí být BIO. I lokální farmář totiž může používat látky, které se s označením BIO neslučují. Určitě je lepší preferovat potraviny lokálního zemědělce, nemusí se však vždy jednat o nejzdravější variantu a rozhodně se nemusí jednat o bioprodukty. To, že něco vypěstoval lokální farmář, totiž ještě neznamená, že v procesu nebyly využity pesticidy, herbicidy nebo geneticky modifikované organismy.

BIO není zárukou zdravého životního stylu

Rozhodnete-li se konzumovat BIO, je třeba si také uvědomit, že BIO potraviny samotné nejsou zárukou zdravého životního stylu. Jsou to vlastně běžné potraviny, ale s vyšší kvalitou. Pokud sníte na posezení kilo BIO slaniny a zapijete to několika žejdlíky BIO piva, asi se o zdravém životním stylu příliš mluvit nedá. Strava by měla být vyvážená, ať už jíme BIO nebo ne.

Jak již bylo řečeno, BIO jsou hlavně kvalitnější potraviny. Jejich konzumací do sebe nedostáváme aditiva, stabilizátory, konzervanty, umělá barviva a další nebezpečné látky. Prokázala se také lepší nutriční hodnota těchto potravin, jejich konzumací přijímáme více vitaminu C, vitaminu E a také více minerálních látek.

Zvířata si zaslouží důstojné podmínky

Zásadním bodem je, že nákupem BIO potravin přispíváme k ekologičtějšímu zacházení s přírodou, která nás obklopuje. „Když už tedy konzumujeme maso a další živočišné produkty, děláme to alespoň s respektem ke zvířatům, nenecháváme je trpět a podporujeme, aby žila v prostředí, které je uzpůsobeno jejich potřebám,“ dodává výživová poradkyně.

Proč je BIO dražší

Celý systém produkce biopotravin je však náročnější než u běžných potravin. Obhospodařování plodin je složitější a trvá déle, když nepoužíváte chemické látky. Stejně tak životní cyklus zvířat je delší, když je necháte žít přirozeně. Proto jsou bioprodukty dražší než ty běžné. Neplatíte jen za produkt, ale za celý udržitelný systém. Investice do nich se ale určitě vyplatí, oceníte ji vy i příroda.

Autor: red

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Potraviny, které stoprocentně podpoří vaši sexuální výdrž! Zachrání vás nejen banán

Výživové alternativní trendy současnosti. Bio potraviny ano, ale pozor si dejte také na čerstvost!