Proč 3D netáhne a telka nás furt baví?

Telka? Milujeme ji stejně jako prsa modelky Emily Ratajkowski. Je prostě boží. Oslavte s námi svátek tohoto super vynálezu a zasedněte před bednu s něčím za zub. Kdy? 21. listopadu. Zapijte to!

Světový den manželství, Den ochrany osobních údajů? Normálka. Mezinárodními a významnými dny se to dneska jenom hemží, takže svůj čas mají nejen podpantofláci, ale třeba i homosexuálové, kuchaři, motlitby, poezie, voda či televize. No fakt.

Světový den televize připadá na 21. listopadu a vznikl jako pocta skotskému inženýrovi J. L. Bairdovi (13. srpen 1888 – 14. června 1946), který již v roce 1924 z drobností sestavil cosi s blikajícím obrazem.

O dva roky později se postaral o naplno fungující přenos obrázků po telegrafických drátech. (Demonstrace proběhla před padesáti vědci sedícími v podkrovní místnosti v centrálním Londýně). Je tak označován na vynálezce prvního „televisoru“, ačkoli se o stejný projekt snažilo mnoho dalších lidí. Jenže jen Baird ho představil světu. A kdo dřív mele….

1928. A bedna je oficiálně „doma“!

V roce 1929 British Broadcasting Corporation (dnes slavná BBC) absolvovala první experimentální přenosy. Od dob, kdy se k původnímu obrazu přidal i zvuk (rok 1930) uběhlo hodně vody.

Baird uskutečnil také dálkový přenos živého obrazu z Londýna do New Yorku (s pomocí rádiových vln) a v roce 1944, tedy 16 let poté, co se první mechanická televize ukázala v USA a následně ve Velké Británii a Německu, vtisknul obrazům barvy díky elektronické trubici, která putovala do obrazovek barevných televizních přijímačů.

Existuje něco lepšího? Těžko!

Samozřejmě, že trubici vynalezl on sám. Jak jinak. Tenhle maník si zaslouží být v žebříčku deseti největších skotských vědců historie. Škoda jen, že si svoji slávu moc neužil. Kdyby nebylo druhé světové války (1939 – 1945), která rozmach televizního vysílání brzdila, mohl se před mrtvicí potěšit tím, co způsobil v očích nejen Britů, ale všech lidí na světě. Jak dlouho na jednu z nejvymazlenějších věcí čekali našinci?

Čehuni. Taky světoví

Češi si na bednu museli vystát doslova frontu. S první československým televizním zařízením se seznámili v roce 1948 na XI. všesokolském sletu, ale Československá televize začala z Měšťanské besedy vysílat až 1. května 1953. Mrkněte na video, jak to tenkrát vypadalo!

Nejdřív si diváci užili tři dny v týdnu, ale vysílací doba se neustále prodlužovala. Celotýdenní program se spustil v roce 1958. To už v USA deset let fungoval systém kabelové televize. Ale čert to vem, hlavně, když bedna dorazila a stala se oblíbenou. V roce 1962 koncesionářské poplatky platil milion diváků, v roce 1978 už to byly miliony čtyři. A dnes?

3D netáhne

Výzkum tuzemské agentury Mediaresearch prokázal, že aspoň jednu telku vlastní prakticky každá domácnost (96 % lidí), přičemž druhou nejrozšířenější technologií je LCD. Pokud vás zajímá průměrná výdrž jednoho kousku, tak je to šest let. A co tolik údajně populární 3D? Zatím nic moc. Pouze 2 % českých domácností sdílí nadšení pro tenhle styl. Ostatně, Češi si stojí takhle:

Parametry používaných televizorů podle statistik 2014

  • Klasická skleněná CRT obrazovka: 56 %
  • LCD: 41 %
  • Plazmový: 10 %
  • LED: 6 %
  • Poměr stran (16:9): 57 %
  • Poměr stran (4:3): 53 %
  • Standardní rozlišení: 61 %
  • HD ready nebo HDTV ready: 19 %
  • Full HD: 26 %
  • Připojení TV k internetu, přístup k online službám: 4 %
  • Vybavení funkcí TimesShift: 4 %

Vize a smělé plány

Co se týče budoucnosti, prognóza společnosti NPD DisplaySearch věští velký zájem o zakřivené televize. Podle odhadů v roce 2017 bude prodej těchto kusů překračovat 6 milion kusů. Tak hlavně plaťte ty poplatky…

V České republice je povinnost ze zákona platit televizní a rozhlasové poplatky, což podle interních studií České televize ignoruje 5 % domácností. Neplatičům hrozí pokuta 10 000 korun za poplatky přímo České televizi a 5 000 korun Českému rozhlasu. Víte, kolik je to piv!?

Tak jak? Co si dneska večer pustíte?

Autor: Adam

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Máte nervy? Pomůže rozmlátit televizy

Co si dát u telky? Záleží na filmu