Příprava auta na jaro

Zima je snad konečně pryč. Pokud chcete, aby vám auto v dobré kondici ještě pár let vydrželo, bude třeba se o něj trochu postarat. Připomeneme vám, co udělat.

Čistota půl zdraví

Velmi důležité je auto po zimě umýt a to pořádně. Včetně disků a podvozku. V zimě jsou na silnicích stovky tun soli, která má velmi neblahý vliv na všechny kovové části vozu. Sůl totiž zásadně urychluje korozi, takže disky, podběhy a vlastně jakákoliv část karoserie můžou chytat barvu lišky. Proto doporučujeme auto pořádně umýt a zbavit jej všech zbytků soli.

Umyjte jej párou, wapkou nebo kartáčem.

Umyjte jej párou, wapkou nebo kartáčem.

Stírače

Stírací lišty dostanou v zimě pěkně zabrat. Stačí, aby hrana několikrát přejela tvrdý led a už nefunguje na 100 %. Jednoduše řečeno, po zimě je lepší stírače vyhodit a koupit nové. Ty vám vydrží klidně zase až do prosince. Na trhu je opravdu velký výběr, od těch za pár desítek korun, až po „prémiové“ s cenou přes 1000 Kč. Naše zkušenost ukazuje, že nejlepší je kupovat ty s cenou mezi 100 a 200 Kč. Za tyhle peníze to už nejsou úplné sračky, na druhou stranu ani ty nejdražší nevydrží o mnoho déle. To je lepší je raději dříve vyměnit.

V zimě dostávají stírače pořádně zabrat.

V zimě dostávají stírače pořádně zabrat.

Bude horko

Nepouštěli jste v zimě klimatizaci? Tak teď v ní bude asi pěkný humáč. Nechte si ji desinfikovat a hlavně nechat doplnit chladící médium. To se postupně odpařuje a vlastně si toho ani nemusíte všimnou, ale účinnost klimatizace začne klesat. Čerpadlo má s chlazením více práce, jen proto, že ubylo pár gramů chladícího média. Přitom to dnes umí doplnit skoro všude. Nechte si jej doplnit, klimatizace pojede zase jako nová.

Pneumatiky

Jakmile denní teploty vystoupají nad 8 stupňů a nehrozí, že by mohlo mrznout, je ideální čas na přezutí pneumatik. Ty zimní v teple příliš nefungují, navíc se mnohem rychleji ojedou. Při výměně si nechejte pneumatiky vyvážit a pokud jste to neudělali v loňském roce, nechte si zkontrolovat také geometrii. Špatná geometrie řízení má velmi negativní dopad na životnost pneumatik.

Využijte akce

Prakticky všechny automobilky mají na jaře servisní akce. Komunikaci ale nijak aktivně netlačí, je třeba být aktivní a zjistit si, co zrovna vaše značka nabízí. Skočte na webové stránky výrobce svého automobilu a najděte rubriku „Servis“. Během jara zde určitě narazíte na výhodnou nabídku, kterou se vyplatí využít.

Autor: Analytik

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Jarní očista pro vaše auto

Náš autotest: Nissan Juke Nismo RS. Motokára na silnice