Minimum pro přežití. Finty, které by měl umět každý

Těm událostem se v hantýrce profíků přežití, survivalistů, přezdívá Černá labuť. Protože labutě jsou většinou bílé a černá je tedy vcelku dost nepravděpodobná. To ale neznamená, že by se nějaká taková nepravděpodobná situace stát nemohla.

přežít

Přírodní katastrofa, nukleární nebo chemická havárie, globální hyper-pandemie, ufoni – cokoliv. Stala se nějaká nehoda, a na vás pak je přežít. Nebudeme tu řešit celé spektrum, jen to nutné minimum, které se hodí nejen znát, ale i prakticky umět. 

Znalost první pomoci

Není to o polní chirurgii mezi hvízdajícími střepinami z granátů; že bez mrknutí posbíráte vlastní střeva do rance, ani o tom, že si ze slupky od banánů a žvýkačky vyrobíte náhradní ledvinu. Stačí, když dokážete zafixovat neotevřenou zlomeninu či vykloubený kotník, vytáhnout obyčejnou třísku, provést masáž srdce a umělé dýchání? Pokud ano, ten užitečný základ máte.

Útočiště před nepohodou

Netřeba hned otevírat protiatomový kryt anebo budovat pevnost proti hordám zombíků. Ale dokážete v přírodě vlastnoručně vytvořit přístřešek, který vás ochrání před deštěm, potažmo sněhem/zimou? Takový, abyste v něm vydrželi až do rána? Výtečně.

přístřešek
Umíte si obstarat provizorní domov na jednu noc? (foto: depositphotos)

Oheň je dobrá věc

Poučky o sušení mokrých sirek v suchých vlasech nechte Robinsonovi. Ale umíte sami rozdělat oheň bez sirek a zapalovačů? Jasně, že jste viděli už tunu takových videí, ale zvládnete to? Třeba když venku fouká a je vlhko. Je to naprosto základní záležitost, kterou se hodí zkoušet a pilovat. Učí trpělivosti. S ohněm máte hned víc tepla, bezpečí a teoreticky i přístup ke stravitelnější potravě.

Voda je život

Krátká dieta nikomu neuškodí a k jídlu je kolem nás ledacos, stačí to jen nadrobno nakrájet. Jak to ale máte se sháněním vody? V divočině to překvapivě může být snazší, než někde v civilizaci, od vody nějakou katastrofou odstavené. Zkuste třeba jen popřemýšlet nad tím, kde byste aspoň litr životodárné tekutiny denně sehnali… Chcete přežít? Tak hledejte.

voda
Bez vody to dlouho nedáte. (foto: depositphotos)

Umění nezabloudit

Tuhle zkoušku vám může uchystat i výpadek signálu anebo vybité baterky v chytrém mobilu. Čtení v papírových mapách, schopnost základní orientace – najít sami sebe v mapě – a dojít podle ní do cíle. Je to osvěžující zkušenost, experiment, který se vyplatí vyzkoušet.

Nastavení pro přežití

Pojmout to můžete jako myšlenkový experiment, ale není od věci to vyzkoušet i prakticky. Jsme velkorysí, takže máte 10 minut na to, abyste se sbalili na dvoutýdenní pěší túru. Z města a pohodlí svého bytu musíte – teď hned – do nejbližší divočiny. Zabalte si všechno, co budete potřebovat, ale nezapomeňte, za deset minut už musíte být oblečení a nachystaní u dveří.

Většina lidí za ten čas nenajde ani ten batoh…

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Seriál Last of Us: Absolutní pecka, nebo totální propadák?

Jak přežít atomový výbuch. Tyhle rady vám možná zachrání život v případě, že nastane katastrofa