Přežili! Lidé, kteří překonali vlastní smrt

Touha přežít je někdy silnější než cokoli jiného. I leckdy křehké lidské tělo se dokáže vyhecovat k neskutečným výkonům, když jde do tuhého. Tihle lidé dokázali nemožné!

Nesmrtelná letuška

Srbka Vesna Vulovic přežila nemožné. Začátkem 70. let pracovala jako letuška a na pravidelné lince z Kodaně do Bělehradu ji potkalo něco strašného. Na palubě vybuchla bomba, kterou tam nastražili teroristé, letadlo se zřítilo do Krušných hor a všichni kromě Vesny okamžitě zemřeli. Po nehodě se záchranářům podařilo nebohou letušku se spoustou zlomenin najít, ale dvaadvacetiletá dívka byla od pasu dolů ochrnuta. Po několika operacích však byla schopná zase chodit! A dodnes je i Guinnessově knize rekordů vedena jako člověk, který přežil nejdelší volný pád bez padáku. Její letadlo totiž bylo zhruba v deseti kilometrech. Zemřela teprve nedávno, krátce před loňskými Vánoci.

Nepřátel se nelekejte!

Možná jste viděli nedávný film Hacksaw Ridge, pojednávající o hrdinském činu za druhé světové války, kdy odhodlaný medik zachránil život desítkám mužů z nepřáteli dobytého pahorku. Podobný příběh se stal i o pár dekád později ve vietnamské válce, ten ovšem na své zfilmování teprve čeká. Přitom Roy Benavidez by si takovou poctu určitě zasloužil.

Skupina amerických vojáků ve Vietnamu byla totiž obklíčena nepřátelským batalionem. Roy se to doslechl z vysílačky a vydal se jim sám na pomoc. Šest hodin se toulal nepřátelským územím, nedbal na střelbu a nakonec zachránil osm vojáků. Tím to však neskončí. Po akci lékaři Royovi zjistili desítky různě vážných zranění a poté, co upadl do bezvědomí, byl prohlášen za mrtvého. Když ale vyprskl krev na patologa, bylo zřejmé, že s jeho smrtí to tak definitivní nebude. Dostal spoustu vyznamenání a dodnes je považován za skutečný úkaz.

Slavná pravačka

Tohle je nošení mrkváčů na diskotéku, protože to určitě znáte, ale sem to prostě patří. Podle příběhu Arona Ralstona totiž slavný režisér Danny Boyle natočil drama 127 hodin s Jamesem Francem v hlavní roli. Už víte, že? Aron si vyrazil na trek do opuštěného kaňonu a nikomu nic neřekl. Spadl do pukliny ve skále, kámen mu zavalil (a rozdrtil) ruku a Aron věděl, že to s ním vypadá hodně špatně.

Pil vlastní moč, na video natáčel vzkazy pro své blízké a pomalu se smiřoval s neodvratností smrti. Nakonec se však rozhodl přežít a s pomocí malého švýcaráku si pravou ruku doslova upižlal. Bolest to musela být neskutečná, ovšem Aronovi, který dodnes aktivně sportuje, zachránila život. Zvládli byste to?

Ledová královna

Švédi lyžovat umějí a dělají to rádi. Občas se jim to ale nevyplatí. Radioložka Anna Bagenholm jela v roce 1999 na svahu, ale ztratila kontrolu a spadla do jezírka. Po hlavě. To bylo zamrzlé a Anně tak z ledu čouhaly pouze nohy s lyžemi. Aby toho nebylo málo, její oblečení začalo nasakovat vodu a stahovat ji dolů. A takhle strávila skoro hodinu a půl. Ano, hodinu a půl!

Podařilo se jí v ledu a vodě najít vzduchovou bublinu, ovšem její tělo bylo absolutně podchlazené. Když ji po nekonečných desítkách minut záchranáři vyprostili, její tělesná teplota byla na třinácti stupních a krevní oběh téměř nefungoval. Po probuzení v nemocnici po deseti se nemohla od krku dolů hýbat, ale za dva měsíce už byla jako rybička. Dodnes se jedná o jeden z nejfantastičtějších lékařských úkazů.

Sportem ku zdraví!

Italský vytrvalec Mauro Prosperi měl v oblibě extrémní maratóny. Před více než dvaceti lety se rozhodl běžet ten nejtěžší z nich – Marathon des Sables (písečný maratón), v rámci kterého musí běžci zvládnout 251 kilometrů v šesti dnech. A to vše v jižním Maroku, v saharské poušti. Italský policista se ale po cestě ztratil a kvůli nepřehlednému počasí běžel úplně jinam.

Po 36 hodinách běhu mu došlo jídlo a pití, takže opět došlo na moč a tentokrát i na pojídání nalezených netopýrů a hadů. Ze zoufalství se pokusil o sebevraždu, jenže jeho krev byla už tak hustá, že ani podřezání žil nepřipadalo v úvahu. Nakonec ho objevila a zachránila rodina nomádů. Během šesti osamělých dnů v poušti zhubl dvacet kilo. Na ultramaratóny však nezanevřel a na Saharu se ještě několikrát vrátil…

Který z těchto příběhů vás fascinuje nejvíc? Pište pod článek.

Autor: Rimsy

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Skutečná motivace, která vás nakopne k učení

Novodobí Robinsoni přečkali nemožné, co je zachránilo?