Přeprava lyží v autě. Myslete na bezpečnost i vlastní pohodlí. Které nosiče si vybrat a proč?

Zima je v plném proudu a možná i vy se chystáte do některého horského střediska. Pokud vyrážíte autem, rozhodně nemůžete zapomenout na efektivní převoz lyží a snowboardů.

střešní nosiče

Že si všechno schováváte do interiéru vozu? Pak buď nemyslíte na vlastní bezpečnost, anebo si jen ubíráte místo v autě i zavazadlovém prostoru. Nad přepravou lyží volně v interiéru vozu ani neuvažujte.

V případě nehody by kvůli nim mohlo dojít k doslova devastujícím zraněním. Jestliže využíváte integrovaný vak v zavazadlovém prostoru, jenž je protažen do interiéru, nejspíše už vám do auta nevejde ostatní vybavení.

Optimální volbu tudíž představují střešní nosiče. My se proto v následujících řádcích zaměříme na jejich výběr. Soustředíme se mimo jiné také na specifické nosiče lyží a střešní boxy.

Máte hagusy, nebo nikoliv?

Přesně tuto otázku byste si měli položit jako první! Nemáte ponětí, co vlastně hagusy jsou? Pak vězte, že se jedná o podélné střešní nosiče, které lemují střechu auta. Disponují jimi pouze některé vozy. Obecně lze říct, že počet aut s nimi a bez nich je vyrovnaný. Podle jejich přítomnosti či absence budete následně nakupovat samotné příčné střešní nosiče. Existují prakticky 3 základní typy.

  1. Tím prvním je varianta, která se montuje do dveřního lemu. Vozy mají fakticky hladkou střechu a pomocí specifických úchytů se montují právě do tohoto prostoru.
  2. Druhou alternativu představují střešní nosiče, jež se integrují do předem připravených montážních bodů, takzvaných fixpointů.
  3. Asi nejjednodušší je bezesporu ukotvení přímo na hagusy. I tady byste si při nákupu měli dát pozor na to, o jaké podélné nosníky se jedná. U standardních vozů existuje mezi hagusem a střechou vcelku citelná mezeraU vozů typu SUV tomu tak není a hagusy jsou takřka nalepené na střeše. Nosiče, které se do nich ukotvují, se samozřejmě liší upevňovacím mechanismem. Není od věci myslet i na značku, jež zaručí kvalitu tohoto sortimentu. Velmi oblíbené jsou kupříkladu nosiče Thule.

Sázka na hliník

Jestliže si budete vybírat podélné nosiče-hagusy, dbejte také na materiál, z něhož jsou vyrobeny. Standardně se lze setkat s dvěma základními podobami. Tu první představují kovové modely. Najdeme je především u starších vozů, dnes jsou už poměrně masivně vytlačovány hagusy hliníkovými. Není se čemu divit, protože právě ony se vyznačují mnohem nižší hmotností. Navíc tak jednoduše nekorodují, i když dojde k poškrábání jejich povrchu. To je bohužel poměrně častým jevem při umísťování lyží či snowboardů s ostrými hranami.

Příčníky na lyže

Pokud nehodláte nakupovat střešní box a raději ušetříte peníze, není problém zvolit pouze variantu ukotvení lyží do speciálních příčníků. K dispozici je jich na trhu spousta, přičemž do nich bez problémů umístíte i několik párů lyží či dva a více snowboardů. Při výběru těchto příčníků si dejte pozor hlavně na přítomnost tlumících gum připevněných k samotné konstrukci. Nezapomeňte ani na uzamykací mechanismus. Budete mít do jisté míry o obavu méně, že vám někdo lyže odcizí.

Střešní box jako jistota

Optimální volbou pro převoz zimního a vlastně jakéhokoli vybavení je střešní box. Jeho hlavní předností je ochrana převážených předmětů před deštěm, větrem, sluníčkem a sněhem. Stejně tak nehrozí poškození v důsledku kamínku, který se může odrazit od kola jiného auta.

Aktuálně je na trhu spousta střešních boxů. Vybírejte především podle celkového objemu. Dbát je vhodné i na aerodynamiku tvaru, případně také na zamykání konkrétního boxu. Ověřte si i hmotnost celého boxu. Je jasné, že s příliš těžkými se manipuluje velmi špatně. A značka? Asi nejznámější jsou střešní boxy NEUMANN. Volit ale můžete i mnohé jiné, jako kupříkladu Hakr, Thule a jiné. Na stresninosice.cz si jistě vyberete.

Autor: red

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Jsou potřeba v zimě řetězy na kola? Koupit drahé nebo levné? Můžete je nahradit i trikem za 50 Kč!

Horský rádce: Jaká je povinná výbava do závějí? Co dělat při aquaplaningu, nebo když se vůz dostane do smyku?