„Překážky prověří tvé odhodlání dojít k cíli“ prozradil dvacetiletý nadějný MMA fighter Zdeněk Polívka v exkluzivním rozhovoru

Právě se vrátil z tréninkového kempu v USA, má za sebou zápasy v Jižní Koreji, v Rusku i v evropských zemích. Na svých čerstvých dvacet let toho MMA fighter Zdeněk Polívka dokázal mnoho. Jeho cesta vzhůru nebyla nijak lehká. O vůli, víře, vytrvalosti a tvrdé dřině jsme si povídali na půdě Zdeňkova domovského klubu Junior MMA Nymburk.

MMA fighter Zdeněk Polívka

MMA jako životní styl

V březnu jsi strávil téměř tři týdny v American Top Teamu v Miami. Jaké byly tréninky?

V American Top Teamu jsem trénoval už podruhé. Poprvé jsme ale společně s kluky z našeho týmu trénovali v rámci tréninkového programu elitní americké ligy UFC, která sdružuje nejlepší bojovníky světa. Tréninky probíhaly dvakrát denně pod vedením trenérů z ATT a byly hodně náročné. Pilovali jsme wrestling, MMA dril, boj v postoji, což zahrnuje muai thai a kick box. Nejdůležitější byly ale různé druhy sparringů. Trénovat se zápasníky z UFC byla velká škola.

Kromě tréninkového kempu jsi měl také velký zápas v rámci XFN na Floridě

Ano, prvního března jsem měl titulový zápas se zkušeným irským zápasníkem Shanem O´Shea.  Ve třetím posledním kole jsem bohužel  udělal chybu a podlehl.

MMA fighter Zdeněk Polívka

Další cíl

Jak se vyrovnáváš s porážkou?

Porážka mě samozřejmě mrzí, vždycky chci zvítězit. Hodně trénuji a cítím odpovědnost vůči trenérovi a týmu. Osobně to ale neberu nijak fatálně. MMA pro mě není jen sport, je to cesta.  Každý zápas mě motivuje k vyšším výkonům. Jen když budu zápasit s těmi nejlepšími a nejsilnějšími, tak porostu. V tu chvíli nesejde na výhře nebo prohře. I kdybych měl desetkrát prohrát, postavím se do klece po jedenácté s cílem zvítězit. Překážky prověřují odhodlání dojít k cíli. Zatím sbírám zkušenosti, největší zápasy teprve přijdou.

Jaký je tvůj cíl?

Dojít v tomto sportu co nejdál. Což znamená dostat se do UFC a být nejlepší v tom, co dělám. S touto myšlenkou jsem začal ve dvanácti letech dělat bojové sporty a tuto vizi si držím stále.

To je vysoko nasazená laťka. Co konkurence?

Konkurence je obrovská, ale tím se člověk nesmí zaobírat. Důležité je soustředit se na své tréninky a výkony. Ostatní bojovníky chápu jako výzvu k tomu, abych se stále zlepšoval. Motivuje mě to jít dál, předčit ty, o kterých bych si dříve nemyslel, že bych jim mohl konkurovat.

MMA fighter Zdeněk Polívka

Jak vypadají tvoje tréninky, co všechno zahrnují?

S naším klubem dojíždíme na box, wrestling a judo, které dohromady tvoří základ smíšeného bojového umění. Je důležité trénovat se zápasníky, kteří se soustředí jen na jeden druh bojového umění. Když trénuješ s judistou, je v tomto oboru na vyšší úrovni a táhne i tebe výš. U nás v JMN Nymburk pak tyto zkušenosti spojujeme do MMA, pilujeme techniku a drilujeme. Kromě tréninku bojových umění příprava zahrnuje i atletiku, silové a vytrvalostní tréninky, zvyšování výbušnosti, dynamiky a plaveckou přípravu. Je zapotřebí vládnout všem fyzickým dovednostem, aby tělo fungovalo jako dokonalý stroj. Čím víc disciplín ovládáš, čím víc jsou vybroušené, tím větší je šance být nejlepší. Říká se, že když budeš léta brousit jeden velký kámen, nakonec z něj bude diamant. Ale když budeš brousit malé kamínky, možná ta práce bude složitější a delší, ale nakonec vytvoříš korunu.

MMA fighter Zdeněk Polívka

O MMA jsou různé představy

Když se řekne MMA, lidé si mnohdy představí buď Conora McGregora nebo pouličního rváče.

Conor McGregor má rozhodně zásluhu na tom, že MMA dostal víc do povědomí široké veřejnosti. Bohužel se setkávám s názorem, že MMA fighteři si chtějí něco dokazovat.  Je třeba si uvědomit, že zápas je jen viditelná třešnička na dortu, to nejdůležitější se odehrává před tím. Příprava zápasníka je hodně náročná, protože zápas připomíná šachy. Fighter musí neustále předvídat úmysly soupeře, správně reagovat, být psychicky vyrovnaný. I přes velkou fyzickou zátěž a často nedostatek kyslíku musí udržovat ladnost pohybů a hlavně myslet. Dobrý bojovník je vyrovnaný, nekonfliktní, vybije se na tréninku a svůj um předvede v kleci. Nemá zapotřebí si nic dokazovat mimo.

Vraťme se úplně na začátek. Proč zrovna MMA?

Vždycky jsem se zajímal o bojové sporty, snil o nich. Naše rodina si ale tréninky nemohla dovolit.  Když mi bylo dvanáct, přestěhovali jsme se do Nymburka, kde zrovna vznikal boxerský klub. Víc než rok jsme trénovali v provizorních sklepních prostorách. Pak se klub přetransformoval na Junior MMA Nymburk a od té doby se věnuji smíšenému bojovému umění. Mým trenérem od počátku byl a stále je, Jiří Němeček.

Podpora rodiny

Co na tvůj výběr říkali rodiče, podporovali tě?

U nás byla trochu složitější situace. Vyrůstal jsem ve velké rodině s dalšími osmi sourozenci. Když jsem byl malý, otec vážně onemocněl a před několika lety zemřel. Finanční podporu mi proto rodina poskytnout nemohla. Ale od počátku na mě byli všichni hrdí, že jsem si vybral tuto cestu. Nebáli se o mě, vždycky věřili, že něčeho dosáhnu. Stále mě podporují v mých rozhodnutích, stojí za mnou a dávají mi pocit zázemí, což je pro mě důležité.

A co o Zdeňkovi říká jeho trenér Jiří Němeček?

Zdeněk Polívka je příkladem lidské vůle, která dokáže změnit osud. I kdyby už nikdy nevyhrál žádný zápas, vyhrál to nejdůležitější  – svůj život, svoji cestu, Přeji mu, ať v ni dojde štěstí a harmonie.

Zdeňka můžete sledovat na jeho facebookové stránce https://www.facebook.com/zdenekpolivkamma/.

Zdeněk Polívka a jeho úspěchy

2018

  • zápas o titul šampiona XFN – X19, Florida

2017

  • nejmladší účastník zápasu ligy ROAD FC, Soul
  • stříbrná medaile v mezinárodním turnaji „Akvasalon“ juniorů ve wrestlingu
  • vítězství v zápase MMA Live Drážďan
  • utkání v pyramidovém zápase o kvalifikaci do M1 ve Wittlichu
  • zápas v německé lize We Love MMA, zápas v lize ve Švýcarsku
  • zápas v organizaci Rise of Champions s držitelem pásu v Londýně
  • zápas v organizaci XFN, Florida

2016

  • mistr České republiky ve váhové kategorii 84 kg muži
  • vícemistr v K1 (Kickbox) organizace WAKO
  • v rámci české reprezentace účastník a čtvrtfinalista na mistrovství Evropy v Petrohradu a na mistrovství světa v Hong Kongu

2015

  • mistr Belgorodské oblasti v Rusku

2014

  • juniorský mistr České republiky ve váhové kategorii 77 kg

Držíme mu palce!

Autor: VK

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Nejlepší souboje Muhammada Aliho – jak budeme vzpomínat na legendu?

TOP 4 extrémní sporty v dějinách: římský předchůdce MMA i brutální verze fotbalu