Nejznámější předpovědi zániku světa, které se netrefily

Prakticky všechna náboženství, církve a sekty operují s metodami mrkve a klacku. Dobrota pro hodné, trest pro zlobivé. Proto tolik náboženství taky prezentuje svým ovečkám obrazy posmrtného života, Ráje a Pekla. Někdy to ale nestačí, a je třeba přidat na naléhavosti věroučného sdělení. A proto jsou tu ještě plánované konce světa, Apokalypsy a Soudné dny. Aby bylo jasné, že ono Velké zúčtování se blíží a nikdo mu neunikne.

předpovědi

Háček je v tom, že ne pokaždé to vyjde, a rozpačití věřící jsou po předpovědi konce světa, který nenastal, vystaveni nelehké zkoušce. Není to ale nic nového. Podle průzkumů je ochotno uvěřit tomu, že zánik světa nastane ještě za jejich života, 14 % lidské populace. A 23 % dalších pak věří v to, že se konec blíží. Je pak vlastně jedno, jestli destruktivní vize počítají s klimatickými změnami, globálně-nukleárním Armageddonem, střetem s asteroidem nebo třeba příchodem Mesiáše.

První z opravdu mnoha

První konec světa si oficiálně naplánovali Židé na rok 66 našeho letopočtu. Bylo z toho obří povstání v Judeji. Římané ale nestáli stranou, a za 4 následující staletí si naplánovali konců světa nejméně 8. Kulatá data – zvláště pětistovky a každé nové milénium – znamenají pochopitelně obrovský tlak na předzvěsti katastrof. Dobře se to pamatuje. Napoprvé ale příchod Antikrista, konec času ani temná kometa nepřišly, což vedlo u věřících k nemalému zklamání. Spletl se Sandro Botticelli i Martin Luther.

Podle papeže měl konec světa nastat v roce 1284 (tedy 666 let po nástupu islámu), biskupové pak propočetli, že konec světa de facto nastal v roce 1346. Docela to tak vypadalo, protože v Evropě řádila epidemie Černé smrti. Další konec světa pak naplánoval německý matematik Stifel na 19. října 1533, v 8:00. Řekněme, že to nevyšlo. Klasikou předpovědí pak bylo, že pohromě a zkáze uniknou jen určití lidé – určitého vyznání, v určitém místě/městě.

Sekty, UFO a balistické střely

1800 let setrvale mylných předpovědí pak v západním světě přimělo církve trochu zvolnit tempo s katastrofami, a přenechat pole dalším šílencům. V roce 1910 nás všechny měly usmrtit plyny z Halleyovy komety. Jen o rok později pak „předpověděly“ konec světa Pyramidy. V roce 1953 a pak ještě jednou, v roce 1967, měli Zemi zlikvidovat ufoni. Ti první měli být z neexistující planety Clarion, druzí na nás měli vytáhnout z Marsu. V roce 1980 to měl být nukleární armageddon poslední války.

Otěže pak přebrali s eschatologickými vizemi náboženské sekty. Většinou konec světa nahlásili na moment, kdy dokázali ze svých oveček vytěžit maximum majetku. A pak jim nařídili hromadnou sebevraždu, aby jejich duše mohly třeba nasednout na prolétající hvězdu nebo vesmírnou loď. Lidstvo mělo vyhynout kvůli fenoménu Y2K, a na rok 2012 ohlásili konec světa už sami vyhynulí Mayové.

Za 21 let od nového (druhého) milénia bylo – zcela vážně a seriózně – zvěstováno 36 konců světa. A pořád nic. Kulty vznikají a zanikají, ale slova jejich věrozvěstů se moc nemění. Vyhynutí nám má hrozit kvůli globálnímu oteplení, roztátí ledovcových čepiček, kolapsu oceánských proudů, ztenčení ochranné vrstvy atmosféry, vyschnutí vodních zdrojů.

Výhled do budoucna?

A co nás ještě podle předpovědí čeká a nejspíš zase mine? Nejbližší následující datum konce světa, které si můžete poznačit do kalendáře, je 13. listopadu 2026. Je to „kvalifikovaný odhad“ vědce Heinze von Foerstera, který vyšel i v prestižním žurnálu Science. Pravda, v roce 1960. Příčinou definitivního kolapsu by podle něj, za čtyři léta, mělo být úplné přelidnění Země.

Soudný den by měl přijít v roce 2028 podle fundamentalistů křesťanských, v roce 2129 zase podle fundamentalistů muslimských (sunnitských). To Židé jsou o něco větší optimisti a dávají podle ortodoxního výkladu Talmudu lidstvu čas do roku 2239. Podle nich tohle datum štymuje s 6000 lety od příchodu Adama, a tudíž je tím nejlepším časem pro návrat Mesiáše. Nechejme se překvapit.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Než se pustil do Předpovědí, Nostradamus začínal psaním kuchařek

Apokalypsa? Je nevyhnutelná! Co přijde potom? Za jak dlouho zmizí silnice, beton a další stopy lidské civilizace?