Než se pustil do Předpovědí, Nostradamus začínal psaním kuchařek

Abdikace papeže, výbuch sopky na Islandu, ruská okupace Krymu v roce 2014 nebo Babiš premiérem. Je celkem jedno, o jak zásadní nebo nedůležité dějinné události jde, vždycky se objeví nějaký chytrák s tím, že zmíněné už dávno předpověděl Nostradamus. Co bychom tedy o nadaném věštci měli vědět?

Nostradamus

V 16. století by měl Michel de Nostredame právo si před jméno položit titul „zneuznaný“. Zpočátku své dráhy byl totiž Nostradamus zavrhován a odmítán snad v každé oblasti bádání, do které se pustil. Na první dobrou neuspěl jako farmaceut, lékař, matematik, fyzik, astrolog. Všude nad ním ohrnovali nos. Jeho vůbec první dílo, které nezatíženo kritikou vešlo ve známost, byla útlá knížečka sešitového formátu, s názvem Traité des fardements et confitures.

Nechte si chutnat

Volně přeloženo – Pojednání o mejkapech a džemech. Ano, až tak hluboce na dno roku 1552 de Nostradame klesl. Stvořil návodný mix kuchařky a kosmetického zdobení pro měšťanské paničky, které se doma nudily. Bulvár a počteníčko, odlehčené jako dámský magazín ke kafíčku. Fungovalo to. Dlouho odkládaný sukces si říkal o pokračování, a tak už brzy zneuznaný mudrc sytí knihovničky rozšafných Francouzek svou třetiřadou produkcí.

Nostradamus
Každý se musí nějak živit, Nostradamus zprvu psal kuchařky pro bohaté paničky. (foto: 123RF)

Brožurkami, v nich se dočtete, jak vyrábět kandované ovoce z pomerančových slupek, proč si natírat rty kosatcem nebo jak vyrobit nápoj lásky. Jakmile se Nostradamus pokusil nakousnout nějaké vážné téma (a on to nebyl hloupý člověk, k medicíně i matematice měl co říct), šly prodeje k ledu. A tak setrvával u receptů na dýňové pyré a návodu k domácím náhražkám marcipánu. Stal se kapacitou přes laxativa a trvanlivé želé, aby mohl finančně přežít.

Tohle nikdo nepochopí!

Vybaven zkušeností, že vážným tématům se musí naprosto vyhýbat, vydává o tři léta později své nejslavnější dílo, Les Prophéties. Co to bylo? Duševní průjem, sepsaný do podoby čtyřverší. V první edici jich bylo třiapadesát, a pak po stovce na každé ze dvou následujících staletí (takže už z principu by formálně jejich schopnost předpovídat cokoliv měla skončit rokem 1808).

Byly to říkanky nespojité a nesouvislé, logikou neuchopitelné, psané archaickou formou jazyka a prokládány alegoriemi, se spoustou mytologických narážek. Jako kdybyste prohnali řezačkou jeden novinový stánek, a pak to po náhodně čtyřech větičkách lepili k sobě. Byl to geniální marketingový počin. Tahle koláž slov totiž nedávala pražádný smysl, a proto, kdo zrovna chtěl, si v tom mohl žádoucí smysl najít.

Mistr se nikdy nemýlí

Dílo mělo ohromný úspěch, protože se dalo interpretovat jakkoliv. Takže když si Kateřina Medicejská spojila pár řádků z Předpovědí se smrtí Jindřicha II., Nostradamus jen šibalsky mrknul, jako že myslel přesně tohle. A za to dostal místo u dvora, stal se královým rádcem. Tady se mohl poklidně věnovat bádání, medicíně, výrobě léků. Každý jeho radám rázem ochotně naslouchal.

Ne proto, že byl bedna. To byl od začátku a bylo mu to naprosto k ničemu. Ale proto, že koncipoval své geniálně nesmyslné a neomylné Les Prophéties.

Takže až se zase někde o nějaké světoborné události dočtete, že ji dávno předpověděl Nostradamus: myslete na to, že jde o koláž spisků beze smyslu, stvořenou pro zábavu autorem bulvárního počteníčka a kuchařek. A také na to, že „dosah“ jeho bláznivých předpovědí oficiálně končí se začátkem 19. století.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Co dělat, když bude konec světa a má cenu se na to vůbec chystat?

Přísně utajená podzemní betonová monstra. Vznikla pro případ, že nastane konec světa! Tušíte, kde jsou?