Co dělat, když bude konec světa a má cenu se na to vůbec chystat?

Po útocích z 11. září zaznamenalo ve Spojených státech velký rozmach hnutí prepperů, u nás se jim spíše říká survivalisté. Prostě lidé, kteří chtějí být připraveni, až světový kolaps přijde. A v posledních letech je tenhle trend dále na vzestupu. Staví se bunkry, shromažďují zásoby a kupují zbraně. Bude to stačit?

Preppeři se objevovali už před druhou světovou válkou, kdy se lidé báli nejen války jako takové, ale hlavně použití nových zbraní, především jaderných bomb. V Americe je tradice budování nejrůznějších podzemních krytů velmi rozšířená. Ostatně i Flenders ze Simpsonových si v jednom díle tohoto seriálu jeden postavil. Idea je jednoduchá. Zajistit si co největší soběstačnost, až všechno ostatní půjde do kopru. Kryty mají své vlastní studny nebo jiné zdroje vody, preppeři v nich hromadí zásoby na léta dopředu, samozřejmě nechybí ani lovecké i jiné zbraně. O podobě potřebného arsenálu se vedou na fórech diskuse. Jedni radí dlouhé střelné zbraně, lovecké pušky nebo i samopaly, jiní doporučují pistole, protože se jednoduše nosí a může ji mít člověk kdykoliv u sebe. Bunkry survivalistů často obsahují celé arzenály, takže si mohou vybrat, s čím se budou potulovat po postapokalyptickém světě.

Na samotě u lesa nebo ve městě?

Také se dost mudruje o tom, kde je lepší v případě konce světa vlastně žít. Ve městě nebo někde na samotě u lesa? Ve městě může být velmi nebezpečno, budou se tam potloukat bandy hladových lidí, gangy a bůh ví, kdo ještě. Na druhou stranu tam může fungovat jakás takás infrastruktura. Dá se najít nejaký ten obchod, který bude možno vyrabovat, možnosti dává město v tomto směru velké. Na druhou stranu v divočině odříznutý od civilizace bude člověk paradoxně ve větším bezpečí. A hlavně v přírodě bude možné, tedy za určitých okolností pěstovat nějaké ty plodiny nebo si ulovit zvíře. Velmi se doporučuje mít psa, který bude útočiště hlídat. Zásadní je také přístup k vodě. Pokud nebude zamořená, je výhodné být někde u řeky nebo potoka. Vodárny ve městě asi fungovat nebudou, takže s vodou to ve městě může být problém. Rozhodnutí, zda se uchýlit do divočiny nebo zůstat ve městě, si musí stejně nakonec zvážit každý sám podle svých možností.

Na konec světa se nelze připravit, nebo ano?

Nechme chvíli být praktické návody a rady, kterých se dá najít na internetu hromada a podívejme se na samou podstatu věci. Lze přežít kolaps společnosti a zánik moderní civilizace? Samozřejmě odpověď závisí na tom, jak by celý armageddon vlastně vypadal. Jaderná válka má jiné dopady než rozšíření smrtelného viru. A úplně jinak to bude vypadat v případě nějaké přírodní katastrofy, jako je dopad velkého meteoritu. Vyhrabat díru v zemi a naplnit ji až po střechu konzervami zní jako dobrý nápad, ale dá se takto dlouhodobě žít? A stojí to vůbec za to?

Oppidum pro boháče věští problémy

Stále více lidí se domnívá, že ano. Ostatně i u nás v České republice vzbudila zájem zpráva, že se chystá někde u Prahy výstavba obřího luxusního podzemního komplexu zvaného Oppidum určeného nejbohatším lidem. Jaký je o místo v podzemním krytu mezi boháči zájem se zatím neví, ale už samotný fakt, že s podobným projektem někdo přišel, ukazuje, že budoucnost se nejeví zdaleka v růžových barvách.

Život jako ve Falloutu

Představy o tom, jaký bude svět, až do konečně přijde, se různí. Docela dobrým vodítkem může být slavná herní série Fallout, jejíž čtvrtý díl je největším herním hitem současnosti. Brouzdání postapokalyptickou krajinou plnou mutantů a radiace je u počítače ukrutná zábava, ale naživo to bude nejspíš pořádně depresivní podnik. Možná místo chystání se na konec světa, shromažďování plechovek fazolí a hloubení děr v zemi je lepší snažit se užít si život v tom našem, ještě nezničeném světě, dokud to ještě jde. A hlavně bychom se asi měli všichni snažit, aby konec světa pokud možno vůbec nepřišel.

Autor: Snaut

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Islámisty bombardují nejmocnější armády světa, ale na válku si asi jen hrají

Fascinující fotky z našeho fascinujícího světa