Čas na servis kola. Kde a proč si najít odborníky?

Sport, ať už rekreační, nebo pravidelný, již řadu let láká stále více nadšenců. Pro mnohé z nás je zcela přirozená kombinace kola a lyží, a to v závislosti na ročním období. Stejně jako dobře seřízené lyže v zimě, je i dokonale čisté a promazané kolo od jara do podzimu základ dobrého pocitu z pohybu. Teď je čas na jarní údržbu. Víte, kde a jak si najít servis?

Pravidelný servis sportovního vybavení prodlouží jeho životnost a uživatel ve výsledku ušetří peníze za častý nákup nového kola. Podle údajů 2GIS, informačního systému Prahy, máte např. jen v Praze k dispozici 108 servisů sportovního vybavení. Vyhledání je úplně jednoduché. Kromě adresy zjistíte např. telefonní kontakt, otevírací dobu anebo možnost platby kartou.

Postupujte jednoduše…

Po zadání hesla „oprava sportovního vybavení“ do vyhledávání mezi nimi najdete cykloservisy, skiservisy i specializované prodejny, přičemž 94 z nich má webové stránky a v necelé polovině (48) lze zaplatit platební kartou. Stačí si vybrat na webových stránkách nebo v aplikaci volně stažitelné pro chytrá zařízení iOS, Android či Windows Phone Store.

Kdy servisovat?

S lyžemi většina lidí zajde do servisu před odjezdem na hory, ale kdy nechat zkontrolovat kolo, už závisí na tom, jaký typ vlastníte. Některé modely je potřeba servisovat po každém závodu, naopak například silniční kola nejsou tak namáhána a vydrží klidně i 1500 km. Záleží na terénu, způsobu jízdy a typu kola. Nejčastěji se kola servisují po sezóně, na podzim nebo z jara.

Hlavně dodržujte pravidelnost!

Pravidelným servisem se výrazně zvyšuje životnost jednotlivých dílů na kole a zákazník ve finále ušetří více, než kdyby byla potřeba výměna. Podle odborníků platí, že čím dražší kolo, tím lepší častější servis, kterým se předchází opotřebení drahých součástek. Cena, kterou zákazník za servis zaplatí, se odvíjí od jeho požadavků. Malý servis se pohybuje v ceně od 850 Kč, standardní servis pak od 1800 Kč. Výhody, které profesionální servis přináší, jsou jednoznačné. Například nářadí, které mají profesionálové k dispozici, si z důvodu vysoké ceny domů pořídí málokdo. Kromě vybavení pak servis nabídne i zkušenosti a aktuální přehled o možnostech řešení problémů.

Současné trendy ve světě kol

Větší průměr kol, méně převodníků, to jsou aktuální trendy ve světě kol. „Na ústupu jsou 26palcová horská kola a nahrazují je průměry 29 a 27,5 palce. Přestávají se používat tři převodníky a nahrazují se dvěma nebo jedním převodníkem. Důvodem je snížení váhy a zjednodušení řazení,“ vysvětluje Leoš Molin, servisní technik Drapa Sport. Lidé podle něj také začínají používat kolo víc jako dopravní prostředek. „Cyklostezky rychle rostou a přemístění na kole se tak stává jednodušším. Bohužel není jednoduché jet na kole do obchodu a nechat ho před prodejnou beze strachu, že vám ho někdo ukradne. Oproti jiným evropským zemím jsme, co se týče dopravní cyklistiky, ještě v pravěku a nějaký čas ještě potrvá, než se jim vyrovnáme, pokud někdy.“

Tak a teď už jen vyvenčit svého dvoukolého miláčka…co říkáte?

Autor: red

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Slovník z bazáče. Co říkají bazaristi a co to vlastně znamená?

Jarní očista pro vaše auto, připravte se!