Slovník z bazáče. Co říkají bazaristi a co to vlastně znamená?

Už jste někdy kupovali auto v autobazaru? Asi ano! A překvapilo vás, jak se lidé zbavují samých skvělých aut, která mají boží výbavu, skoro nic nalítáno a stojí jen pár tisíc? Pojďme se podívat, co vlastně ty řečičky znamenají.

Voňavka

Co říká prodejce: Takto krásný auto jsme tu už dlouho neměli. Vlastně ani nevím, jestli vám ho prodám, chtěla ho manželka. Čichněte si, ten ještě voní novotou, to je voňavka.

Co se za tím může skrývat: Když si majitel koupil tohle auto, tak s ním ujel 10 000 km, přičemž musel 5x do servisu kvůli různým závadám. Rozhodl se, že na to už nemá nervy, že chtěl auto, aby jezdil, ne aby byl pořád v servisu.

Držák

Co říká prodejce: Tohle je držák, s tím ujedete stovky tisíc kilometrů a bude pořád jak nový. Má 4 roky, majitel s ním jezdil 30 ročně, takže 120 najeto, ten je teprve zajetý.

Co se za tím může skrývat: Když jsem ho kupoval já, tak mělo 4 roky, to je fakt, ale taky 464 000 najeto, takže proč by nedal dalších 300, že?

Tohle je držák.

Tohle je držák.

Sněhulák

Co říká prodejce: Krásná barva auta! Ta bílá je tak čistá, většina nových aut se prodá v bílé barvě, takže budete trendy, my mu tady říkáme sněhulák.

Co se za tím může skrývat: Bílá barva u auta = -10 % z ceny. Bílá auta se zkrátka hůře prodávají, takže se podbízí cenou. Zkušený prodejce jej prodá hlavně kolouškovi (viz dále).

Fakt byste si koupili sněhuláka?

Fakt byste si koupili sněhuláka?

Koloušek

Koloušek je zákazník, který přichází do bazaru sám. Pokud není protřelý automechanik, nemá s sebou aspoň 4 specialisty na auta, tak z něj bazarista udělá večeři. Kolouškovi může prodat cokoliv, smlsne si na něm jako vlk na Karkulce.

Vražda

Co říká prodejce: Tohle je vražda, to nekupujte, to se vám rozpadne, ještě než přijedete domů.

Komu to říká: Hlavně ne Kolouškovi.

Referentské auto

Co říká prodejce: Tohle je ideální nákup. Je to referentské auto, rok staré, 15 000 najeto, teprve ho čeká první servis, to je vlastně úplně nové auto.

Co se za tím může skrývat: Autem jezdil floutek, který věděl, že po 7 měsících půjde auto pryč a on dostane nové. Neřešil tedy to, že motor se má po nastartování prohřát, že před retardérem je vhodné trochu přibrzdit, že brzdy nejsou dělané na to, aby během 10 minut brzdily opakovaně z 200 km/h na 50 km/h. Takové referentské auto může být v podobném stavu, jako kdyby mělo najeté 10x více.

Bazary se hemží referentskými vozy.

Bazary se hemží referentskými vozy.

Certifikát

Co říká prodejce: Tohle auto má certifikát XYZ, taky certifikát ABC a nakonec certifikaci na to, že je opravdu certifikované.

Co se za tím může skrývat: Měli jsme podezření, že je to auto svařené ze tří jiných aut, takže jsme si pro jistotu nechali udělat několik certifikátů na to, jak je v perfektním stavu.

V plný palbě

Co říká prodejce: Takovouhle výbavičku jsme tady už dlouho neměli. Podívejte, masážní sedačky. Bolí vás často záda? Pojďte, zkuste si to, vyzkoušejte, jak vás ta sedačka namasíruje.

Co se za tím může skrývat: Strašně tomu píská turbo, takže bude třeba hodit tak 20 tisíc do opravy a možná to nepomůže, hlavní je mrknout na všechny ty kraviny okolo.

Tady to má servisku

Co říká prodejce: Tady máte jasnou historii, jezdilo to jen do autorizovaného servisu, takže nejlepší péče, tady nemůžete šlápnout vedle.

Co se za tím může skrývat: Tady Franta má přístup k servisním knížkám, tak to vždycky u půl míče stočíme, nasekáme razítka a podpisy a prodáme o půlku dráž.

Akorát zajetý

Co říká prodejce: Tyhle motory jsou na to dělaný, teď to máte vlastně krásně zajetý a pořádně to pojede.

Co se za tím může skrývat: Pokud jste Koloušek, tak akorát zajetý znamená jakýkoliv stav kilometrů. Kdyby byl nájezd podezřele vysoký, tak to bazar zase o něco stočí, aby to bylo akorát zajetý. Jiná auta, než akorát zajetá v bazarech neseženete.

A co vy? Jakou máte zkušenost z autobazarů? Dělají vybraní jedinci ostudu většině slušných, nebo slušní vůbec neexistují?

Autor: Analytik

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Automobily na CES 2016. Co se chystá?

Mega trapas. Auto, žena prd!