Pravidelná údržba kotle prodlouží jeho životnost. Nepodceňujte ji

Topná sezóna končí, a je proto načase zkontrolovat, jak se toto náročné období projevilo na stavu našeho topného zařízení. Pravidelná roční údržba může majiteli ušetřit jak nepříjemné překvapení s příchodem následující zimy, tak i vyšší náklady na topení, které neudržovaný kotel přináší.

Pravidelná údržba kotle prodlouží jeho životnost. Nepodceňujte ji

Správně provedená údržba navíc významně prodlužuje životnost. Včasné odhalení nedostatků v nastavení nebo provozu kotle navíc ušetří nemalé prostředky.

U plynových kondenzačních kotlů je nutné provádět údržbu jednou ročně. Autorizovaný servisní technik vám zajistí, že vám kotel s příchodem další zimy dobře a úsporně poslouží,“ vysvětluje Lukáš Lagron, hlavní technik společnosti Brilon. V rámci pravidelné údržby se čistí teplosměnná plocha od nečistot vzniklých při spalování, čímž se výrazně zvyšuje účinnost kotle. Analyzátorem spalin se kontrolují, případně upraví, spalovací poměry v kotli a ověří těsnost spojů odvodu spalin. „Technik má odpovídající vybavení, aby zjistil i účinnost kotle. Špatně seřízený kotel může zvyšovat náklady na vytápění a ohřev teplé vody,“ dodává. Odborný servis také bývá také jednou z podmínek prodloužené záruky.

Kontrolu provádějte i při výměně oken nebo topení

Odborníci doporučují provádět kontrolu nastavení kotle například i po rekonstrukci oken, výměně otopných těles či jiné výraznější změně v tepelných podmínkách domu. „Stává se, že výměnou oken za nové se změní podmínky ve vytápěných prostorách, a je proto nutné i změnit nastavení kotle. Zkušený technik vám zjistí například i počet startů kotle, což je důležitý ukazatel jeho správného nastavení,“ popisuje Lukáš Lagron. Ideálním časem pro údržbu jsou právě jarní měsíce, kdy technici mají kapacitu a mohou se ročním kontrolám plně věnovat. Navíc nutná odstávka kotle v teplých měsících nenaruší komfort domácnosti tak jako s příchodem podzimu.

Více informací o pravidelném servisu nebo výměně kotle naleznete na stránkách www.kondenzacni-kotle.cz