Pravidelná údržba kotle je cesta, jak prodloužit jeho životnost a zvýšit účinnost. V případě nehody se nenechte napálit

Každoroční údržba kotle nás může ušetřit jak nepříjemných překvapení s příchodem zimy, tak i vyšších nákladů na topení, které neudržovaný kotel přináší. Správně provedená kontrola významně prodlužuje životnost a správnou funkčnost topného zařízení. Pokud již dojde k nehodě, nenechte se nachytat a volejte odborníky. Co v takové situaci dělat?

Pravidelná údržba kotle prodlouží jeho životnost. Nenechte se napálit

Údržba kotle? Jednou ročně!

Jak často je nutná pravidelná údržba kontle a co obnáší? „U plynových kondenzačních kotlů je nutné provádět údržbu jednou ročně. Autorizovaný servisní technik vám zajistí, že kotel s příchodem zimy dobře a úsporně poslouží,“ vysvětluje Lukáš Lagron, hlavní technik společnosti Brilon.

V rámci pravidelné údržby se čistí teplosměnná plocha od nečistot vzniklých při spalování, což výrazně zvyšuje účinnost kotle. Analyzátorem spalin se kontrolují, případně upraví, spalovací poměry v kotli a ověří těsnost spojů odvodu spalin. „Technik má jak odpovídající vybavení, tak patřičné zkušenosti, aby zjistil i účinnost kotle. Špatně seřízený kotel může totiž zvyšovat náklady na vytápění a ohřev teplé vody,“ dodává. Odborný servis bývá také jednou z podmínek prodloužené záruky.

Pravidelná údržba kotle prodlouží jeho životnost. Nenechte se napálit

K nehodě volejte GasGang

Pokud již dojde k poruše nebo rozsáhlé závadě na kotli, je zpravidla nutné jednat rychle. Proto je třeba mít připravený kontakt na topenáře, který bude schopen v co nejkratším čase přijet a kotel opravit či vyměnit. Bohužel i v tomto oboru se najdou tací, kteří nenabízejí úplně férové služby a jejich „pomoc“ se může významně prodražit.

V naší praxi se s výsledky nepoctivých a špatně provedených služeb setkáváme docela často. Pokud vám zničehonic odejde kotel a stane se tak v zimě, jste rádi, že ho někdo rychle opraví a už příliš nedbáte na to, jak kvalitně svou práci odvede. Prostě spoléháte na to, že tomu tak je,“ popisuje Lukáš Lagron s tím, že i z tohoto důvodu zřídili speciální web, na kterém je výběr aktuálně dostupných a prověřených topenářů v každém kraji. „Přesně vidíte, komu voláte a máte možnost si vše dohodnout dopředu. Navíc technici z GasGangu jsou autorizovaní a mají veškeré vybavení nutné k profesionálnímu zásahu,“ doplňuje. Společnost Brilon na podporu svého GasGangu natočila i krátké video.

Video zde: https://www.youtube.com/watch?v=M4m-3ClJWsU

Webové stránky zde: www.kondenzacni-kotle.cz