Podzimní péče o trávník

S létem péče o trávník nekončí, i na podzim je potřeba se mu věnovat, aby se na jaře zazelenal. Mrkněte, co vše před zimou udělat.

Podzimní péče o trávník

Sečení podzimního trávníku

Září a říjen jsou ideální měsíce na přípravu trávníku na zimu. Pokud bychom přípravu opomíjeli, čekal by nás na jaře zanedbaný trávník plný plísně. Jako první krok je třeba trávník i na podzim sekat, aby nezůstal na zimu přerostlý. Růst trávy zcela ustává až při teplotách nižších než 7°C. Důležité je proto trávu sekat, ale méně často než v létě. Nůž sekačky nastavte na přibližně 4 cm, nižší porost by mohl poškodit mráz.

Sekačky na trávu

Při výběru sekačky je třeba vzít v úvahu velikost plochy, kterou budeme sekat. Na velké plochy je ideální volbou benzínová sekačka, se střední velikostí zahrady si poradí elektrická sekačka, pro menší zahrady se hodí akumulátorová sekačka. Širokou nabídku sekaček nabízí společnost Hecht, specialista na zahradu. Elektrické sekačky Hecht jsou optimální volbou i pro náročné zahradníky.

Hrabání trávy a odklízení spadaného listí

Posečený trávník je nutné pravidelně hrabat a odklízet, aby se pod vrstvou trávy netvořily plísně. V podzimním období také zasypává trávník spadané listí, i zde je nutné pravidelné odklízení. Jedině tak ochráníme trávník před tvorbou plísní, hlavně plísní sněžnou, která se vyznačuje drobnými skvrnami na trávníku, které se postupně mění v bělavé až narůžovělé plochy.

Podzimní péče o trávník

Vertikutace podzimního trávníku

Důležitým krokem pro kvalitní trávník je jeho vertikutace, tedy provzdušnění. Vertikutátor odstraní travní plsť, mech a odumřelou trávu a umožní tak trávě lepší cirkulaci vzduchu i více světla a vody. Trávník po vertikutaci nebude vypadat příliš vábně, to se ale za několik dní změní. Výsledkem bude zdravější a lesklejší porost.

Přísev trávníku na podzim

Zdá se vám trávník po létě příliš řídký? Pak je vhodné ho před zimou dosít. Pokud není jeho poškození příliš velké, postačí regenerační travní směs, která zajistí dorůstání prázdnějších míst. Při silnějším poškození použijeme pro podzimní obnovu travní směsi. Na trhu jich existuje celá řada, při obnově volíme směsi obsahující větší množství jílku vytrvalého a doplňkově kostřavy červené. Rychle totiž klíčí a rostou.

Přihnojení podzimního trávníku

Na podzim také naposledy přihnojte ošetřený trávník. Vhodná jsou hnojiva s vyšším obsahem draslíku, který podpoří kořenový systém a trávník zesílí. Po každém hnojení potřebuje trávník důkladnou zálivku. Jedině tak se hnojivo dostane až ke kořínkům a trávník se tak vyživí ještě před nástupem zimy.