Pracujete na počítači? Tohle vybavení by vám nemělo chybět

Pokud jsou výpočetní technologie vaším nezbytným pracovním nástrojem, možná se občas obáváte toho, co by se stalo, kdyby něco nešlo podle plánu. Stačí drobnost, která vám může kompletně změnit plány minimálně na jeden pracovní den. S vhodnou výbavou ale většině problémů dokážete předejít.

počítač

Kabely, redukce, huby…

Při práci na počítači potřebujete čas od času připojit nějaké externí zařízení. Může jít o tiskárnu, projektor, externí monitor či cokoliv jiného. Pro tyto případy byste měli být náležitě vybavení. Není na škodu mít doma nebo v práci jeden HDMI kabel navíc, ten se rozhodně neztratí. Pořiďte si pro tyto nahodilé případy kabel dlouhý například 5 metrů a nezapomeňte na podporu 4K obrazu. Jistě přijde den, kdy budete rádi, že takový kabel máte po ruce a nemusíte jej vyrazit shánět ke kolegům či v horším případě do obchodu.

Máte-li moderní manažerský notebook, možná jste zjistili, že má značně omezenou nabídku konektorů. Nečekejte na situaci, kdy nebudete schopni periferie s klasickým USB-A, HDMI konektorem nebo třeba DisplayPortem zapojit. Raději si kupte USB-C hub, který noste neustále s sebou. Díky tomu se vám nikdy nepřihodí trapná situace, kvůli které například nebudete schopni kolegům prezentovat připravenou prezentaci, protože svůj počítač nedokážete připojit k projektoru.

Pamatuje na zdravé sezení

Pracujete přímo na notebooku a hrbíte se tak od rána do večera u stolu? Notebook je skvělé mobilní zařízení, ale pro dlouhodobou práci je zcela neergonomické. Raději si pořiďte externí monitor, klávesnici a myš, díky kterým budete moci za stolem zaujmout ideální polohu. Jednoduchou pomůckou je, že všechny klouby (kolena, kyčel, lokte) by měly být v pravém úhlu. Páteř by naopak měla být přirozeně rovná a na monitor byste měli hledět zpříma.

Mějte zálohu

Podnikáte-li z domova a jste-li na svém počítači životně závislí, hodí se mít zásadní vybavení také v záložní variantě. Nechte si proto starou vyřazenou klávesnici nebo myš, či starší notebook, který už nepoužíváte. Dojde-li k nějaké závadě na vašem stávajícím vybavení, nebudete muset rychle shánět náhradu a zejména nebudete několik hodin, či dokonce dnů pracovně paralyzováni. Problémový kus můžete jednoduše nechat opravit, případně jej nahradíte novým, času na to budete mít díky možnosti využít záložní zařízení dostatek. Předejdete tak zbytečnému stresu.

Kromě toho si pořiďte dostatečné velké cloudové úložiště nebo externí disk (případně obojí) a pravidelně zálohujte veškerá svá pracovní i osobní data. Nikdy nevíte, kdy se úložiště v počítači porouchá, ztráta dat pak pro vás může být doslova likvidační.

Sada šroubováčků

Technika se čas od času porouchá, to je nevyhnutelné. Pokud jste ale zruční, spoustu neduhů si dokážete rychle opravit sami. Stačí sada malých šroubováků a počítač snadno otevřete. Výměna ventilátoru, paměti nebo disku či baterie může být otázkou jednotek či desítek minut.