Pozor! Řidičům, ale i chodcům se toho hodně změní!

Senát schválil novelu zákona o provozu na pozemních komunikacích. Teď už se jen čeká, až ji podepíše prezident a budou se dít věci…

Naši poslanci se opět předvedli a schválili novelu zákona o provozu na pozemních komunikacích. Máte se na co těšit, pojďme na to!

Policisté zabavují technický průkaz

Novela zákona o provozu na pozemních komunikacích umožňuje zadržet osvědčení o registraci vozidla, tedy malý technický průkaz, v případě, že policista při silniční kontrole zjistí, že vozidlo má špatný technický stav, uvádí na svých stránkách Ministerstvo dopravy. Co si pod tím vybavit? Policista není technik. Neumí zkontrolovat stav vozidla a tedy neumí rozhodnout, zda má dobrý nebo špatný technický stav. Ale ne chyba, podle tohoto zákona to umí, takže hurá!

Ještě živě máme v hlavě kauzu, kterou objevila Česká televize, kdy policie pokutovala řidiče, protože měl prý příliš sjeté pneumatiky. Jak k tomu přišli? Měřili to? Nechali pneumatiku změřit někým, kdo to umí? Ne, prostě přejeli prstem. Samozřejmě se ukázalo, že je to nesmysl, že tohle policie dělat nemá, ani to neumí. Ale co, podle nového zákona se jim třeba bude zdát, že vaše auto divně svítí a bác, jste bez techničáku a tedy nemůžete jezdit.

Přejedu prstem a vidím, neasi!

Přejedu prstem a vidím, neasi!

Reflexní prvky pro chodce

Užitím oděvního prvku dojde k významnému zviditelnění chodce, přičemž tím automaticky dochází k větší bezpečnosti pro všechny účastníky silničního provozu. Pro chodce to znamená pořízení jakéhokoliv reflexního oděvního doplňku, pokud již oblečení prvek má, je to dostačující,“ vysvětluje ministr dopravy Dan Ťok. Ano, pokud půjdete mimo obec, musíte mít reflexní oblečení nebo vestu. Jak má být reflexní prvek velký? Stačí lesknoucí se lem kapuce? Nebo to musí být přímo vesta? To už se nedozvíme. Je smutné, že musí jít zrovna o reflexní prvky. Docela často bylo vidět chodce s blikačkou z bicyklu, kterou je vidět na kilometry daleko, často s rozsvícenou LEDkou u mobilu, kterou taky na 100 metrů nepřehlédnete. Ne, teď to musí být reflexní prvky. Takže pozor, až půjdete v noci mimo obec po silnici, tak musíte odrážet světlo!

No dokážete si ji představit bez reflexní vesty?

No dokážete si ji představit bez reflexní vesty?

Segway není chodec

Je vidět, že legislativa vůbec není nepružná a zaostalá. Hned jak se v ulicích měst objevily Segwaye, přišel zákon, který s nimi počítá. Ano, hned v roce 2016. Takže bacha.  Dosud jsou osoby pohybující se na tomto zařízení považovány za chodce. Nově však půjde o osobní přepravní prostředek. Na osobním přepravníku se lze na chodníku či stezce pro chodce pohybovat nejvýše rychlostí srovnatelnou s rychlostí chůze a touto jízdou nesmí dojít k omezení chodce.

Dočkáme se strážníků s radarem? Budou měřit rychlost těchto vozítek? Jaká je přesně rychlost srovnatelná s rychlostí chůze?

https://www.youtube.com/watch?v=NtIImATBchY

Ministerstvo dopravy varuje: jízda na segway způsobuje smrt.

Úsekové měření na D1

Všichni známe úsekové radary. Začátek měření, oči se odlepí ze silnice a visí na tachometru. Jedu opravdu 50 km/h? Nejedou náhodou 52 km/h? Tááák, ještě 400 metrů, 200 metrů, 30 metrů, druhý radar a plný kotel! Ať se za mnou začoudí, mizím v prachu. Tak přesně takto teď bude vypadat D1. Mezi exitem 29 Hvězdonice a exitem 34 Ostředek, exitem 134 Měřín a exitem 141 Velké Meziříčí a mezi exitem 178 Ostrovačice a exitem 182 Kývalka budou úsekové radary.

Úsekový radar...

Úsekový radar…

Už se vám to také stalo? Zamyslíte se a na radar nemyslíte. Prázdná Jižní spojka, poledne, nikde nikdo, tak to rozpálíte na 94 km/h. Cvak a máme to za 600 Kč. Řidiče znát nechceme, chceme jen peníze, peníze, PENÍZE!!!

Utahování šroubů

Máte pocit, že nic z toho, co nám poslanci přichystali nedává moc smysl? Není to tak. Nově je uzákoněno, aby měl řidič auto očištěné od sněhu a ledu, když s ním jede po silnici. Super! Už nebudou lítat několikakilogramové kusy ledu z kamionů s plachtou. Jak to ti chudáci řidiči vysokých aut budou dělat, to bude samozřejmě jejich věc.

Je třeba počítat s tím, že stále více se budou utahovat šrouby. Více represí, vyšší pokuty, vyšší dohled, více diktátu. Ale co, pořád se máme ještě dobře, protože můžeme třeba publikovat takový článek a nikdo nás nepošle do gulagu. Takže na co si vlastně stěžujeme!

Ze Sibiře zdraví

Autor: Analytik

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

7 tipů, jak připravit auto na zimu

Automobily na CES 2016. Co se chystá?