Na jaké novinky mezi smartphony se letos můžeme těšit?

Co si na nás technologičtí filutové nachystali pro letošní rok? Máme se na co těšit?

O mobilním boomu nemá smysl hovořit – trh se smartphony, tablety, jejich modifikacemi a příslušenstvím se rok co rok rozšiřuje a stále ještě nedosáhl úplného vrcholu, po němž bude muset přijít útlum. Letos tak budeme zase zavaleni spoustou nových telefonů a technologií, kterými se budou výrobci snažit vytáhnout pár chechtáků z našich kapes. Podaří se jim to? Pojďme se podívat, co nabízejí.

Žhavé novinky

Zatím víme o třech novotách, které se na nás valí, tak si je s námi prosvištěte, ať jste v obraze. Tou nejočekávanější je zřejmě Projekt Ara. Papouščí název je pouze pracovní a uvidíme, pod jakým jménem se bude prodávat, ale už dva roky se na tento telefon od Googlu čeká. V čem je tak speciální? Můžete si ho sestavit sami. Za nevelké peníze si koupíte skelet a následně dokoupíte, co se vám zachce. Nechcete utrácet za našláplý foťák, ale využijete hodně paměti? Není problém, jednoduše jeden modul dokoupíte a druhý ne. Mluví se i o volitelných zdravotních funkcích, takže třeba diabetici si mohou změřit hladinu cukru pomocí speciálního senzoru. Už v nejbližších měsících uvidíme, co všechno si půjde vybrat a jak budou jednotlivé komponenty pasovat dohromady, ale předváděčky zatím byly úspěšné a povedená kampaň nás opravdu nalákala:

https://www.youtube.com/watch?v=intua_p4kE0

S neokoukaným designem i filozofií vtrhne na trh i Nextbit Robin. Jeho hlavní předností bude automatická synchronizace veškerého obsahu do cloudu. Nebudeme tedy limitováni interní pamětí telefonu, protože cloud pojme až krásných 100 GB dat. Telefon sám vyhodnotí, které soubory a aplikace často používáte a ty ponechá v paměti, zatímco zbytek šoupne do cloudu. Elegantní a pro ty, kteří často a rádi ztrácejí telefony, skutečně revoluční myšlenka. Na trzích by se měl tenhle fešák objevit už v únoru:

Poslední novinkou je Projekt Tango, zatím také blíže nepojmenovaná spolupráce Googlu a Lenova. Hlavní dominantou tohohle modelu bude trojrozměrná kamera, která zvládne snímat i hloubku obrazu. Uvidíme, jaké k tomu budou dodány aplikace, ale třeba pro modelování to může otvírat netušené možnosti. Těšme se na léto.

Co chystají zaběhlé značky?

Strategie jednotlivých firem se často liší. Některé, jako třeba Sony či HTC, musejí po nevalných úspěších loňských modelů zabrat a vytasit se s pořádnými novinkami. V opačné pozici je Samsung, který bude jen lehce inovovat. Jeho modely S6 a S6 Edge se vydaly podobným směrem jako před lety Apple a jednolitým tělem s nevyjímatelnou baterií a bez možnosti použití externí paměťové karty sice řadu fanoušků naštvaly, ale rozhodně nepropadly a snaha přímo konkurovat jablíčkovému soupeři je evidentní. To Apple čeká klasická obměna po dvou letech. Loňský iPhone 6S kopíroval design svého předchůdce, a tak s letošním modelem s pořadovým číslem 7 nastane opět změna zevnějšku i vnitřku.

Vedle novinek zmíněných výše představí nový model i Google, bude se jednat o Nexus 6. Vyjde stejně jako nový iPhone v říjnu a zvědaví budeme hlavně na novou verzi Androidu, zatím označovanou pouze písmenem N.

Microsoft bude pokračovat v migraci všech zařízení na Windows 10 a snažit se protlačit svou hlavní sérii Surface. Blackberry bude dál zkoušet štěstí s Androidem, zatím pojmenovaným Vienna, který by měl zadající značce přinést víc fanoušků než modely s jejím vlastním systémem. A zároveň může být Android s klávesnicí pro leckoho velmi lákavý.

Huawei se bude snažit navázat na úspěšný rok 2015, kde hned několik modelů pořádně zabodovalo, naposled čerstvý Mate 8. Takže letos si budou muset v Číně vybrat, co je vlastně jejich hlavní značková řada. A Acer zaujme všechny pařany s nadupaným modelem Predator 6 díky velkému displeji, nekompromisnímu výkonu a důrazu na hraní na cestách.

A to není zdaleka všechno, někteří hráči totiž své karty teprve odkryjí – třeba v květnu proběhne konference Googlu, takže se ještě máme na co těšit.

Zaujala vás některá z chystaných novinek? Nebo čekáte na něco jiného? Napište nám do komentářů.

Autor: Rimsy

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Telefonní zvuk. Hudba budoucnosti?

Mobil pro každého! Ani v Sýrii není o chytré mobilní telefony nouze!