Neplaťte zbytečně za povinné ručení. Jak na něm ušetřit?

Mít osobní automobil je bezesporu velké vítězství. Přece jenom nestojí zrovna málo a ušetřit si na něj – to chce kus odhodlání a silné vůle vytrvat. Když ale se svým čtyřkolým mazlíčkem zajedete do garáže, tím výdaje s ním spojené ani zdaleka nekončí. Vedle nákladů na opravu nebo za pravidelné návštěvy v autoservisech je zapotřebí zřídit i povinné ručení. A jelikož zejména začínající řidiči ho nemají zrovna na nule, vyplatí se vědět, jak na něm ušetřit. 

povinné ručení

Povinné ručení je pojištění, které je nutné mít zřízené ze zákona. Platí také, že každým rokem se jeho výše snižuje. Tedy pokud tomu hraje do karet i několik dalších věcí. Abyste po koupi vlastního čtyřkolého společníka nemuseli dávat velkou částku ještě na pojistku a nezatížili svou rodinnou kasu ještě víc, osvojte si níže uvedené tipy, jak na povinném ručení ušetřit. 

Se správným autem to jde lépe 

Koupě vozidla je příjemným milníkem v životě mnoha z nás. Pokud se však odhodláme k tomuto kroku, měli bychom pořádně zvážit, jaké auto si zakoupíme. I když si to mnozí řidiči neuvědomují, právě stav, typ či model auta rozhoduje, jak vysokou částku na povinném ručení budete hradit. I když možná prahnete po luxusním bavoráku, který se z nuly na sto dostane za tři vteřiny, povinné ručení nebude zrovna levnou záležitostí.  

Abyste neplatili hotový majlant, podívejte se na kupovaný automobil i tohoto hlediska. U mnoha modelů sice jsou rozdíly pouze rovnající se sotva pár tisícům korun, ale u jiných jsou náklady dost rozdílné. 

Porovnávejte a srovnávejte 

Pokud jste v minulosti zřizovali půjčku, bude vám tato nová situace důvěrně povědomá. Stejně jako před lety jste mohli vybírat z celého kvanta úvěrů, i nyní se vám nabízí rovnou několik povinných ručení, z nichž si “stačí” jen vybrat. Jenže onen výběr není snadný.  

I proto se mnoho řidičů dopouští jedné chyby, a sice sahají po tom prvním, co se jim naskytne. Později ale litují, protože zjistí, že sjednané pojištění bylo zrovna to nejméně výhodné. Proto srovnávejte a porovnávejte! Využívejte nabízených možností, ptejte se svých známých či přátel nebo využívejte online kalkulačky, které sjednají jedno povinné ručení vedle druhého. A až přijdete na cenově atraktivní nabídku, šup do ní! 

I v tomto světě existují slevy 

Když se někde oznámí výprodeje nebo se lidem nabídne sleva, ihned zpozorníme. Sleva nás zkrátka láká, a i když se rovná sotva pár korunám, přesto máme pocit, jak skvělou koupi jsme udělali. Pokud jste se domnívali, že ve světě pojistek se slev nedočkáte, není to tak.  

Pokud si totiž sjednáváte jak povinné ručení, tak i havarijní pojištění zároveň, u mnoha společností se cena z koncové částky rovná pěti až deseti procentům. Záleží na každém jednom poskytovateli, i na vašich vyjednávacích schopnostech. 

Jezdíte bez nehod? 

Každý řidič se snaží o to, aby jezdil bez nehod – tak, jak se sluší a patří. Jestliže se mezi takzvané “slušňáky” skutečně řadíte, pak z toho také něco vytěžte. Konkrétně mluvíme o takzvaném bonusu o bezeškodném průběhu. Lze získat až šedesátiprocentní slevu, která navíc bývá přenositelná i mezi pojišťovnami.  

Čili pokud se rozhodnete po letech přejít k jiné pojišťovně a pokud za sebou máte bezeškodné období, k novému poskytovateli povinného ručení můžete zamířit i s bonusem v kapse, o který bude hrazená částka nižší. A to se vyplatí, nemyslíte? 

Další možnosti, jak ušetřit na povinném ručení 

Povinné ručení nemusí být příliš vysoké a nemusíte se při jeho placení pořádně zapotit. Existuje ještě více možností, jak na něm ušetřit.  

  • Zaplaťte si pojistné na celý rok (částka bývá o něco nižší). 
  • Sjednejte pojištění na rodiče nebo prarodiče (díky jejich řidičským zkušenostem bude povinné ručení opět levnější). 
  • Pravidelně aktualizujte svou smlouvu s pojišťovnou. 

FOTO: 123RF

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Ekologická daň: kdo ji při přepisu automobilu musí platit?

Co byste měli vědět a jaké věci znát o autopojištění