Používáte smajlíky správně? Nejspíš ne! Poučíme vás…

A nejste zdaleka jediní. Rozdílů v chápání smajlíků a všelijakých ikonek je tolik, že se v nich vyzná málokdo! Poučte se!

Spousta jednotlivých smajlíků i celých sad pochází z Japonska, což je pochopitelně velmi odlišné kulturní prostředí. Proto třeba ikonka se dvěma rukama vedle sebe původně neznamenala modlení, jak ho používáme, nýbrž vyjádření díků. A vysmátý smajlík se slzami označuje smíšené pocity, nikoli tak silný smích, že nás dohnal až k slzám.

V nedávné době ale došlo k výraznému poklesu popularity smajlíků v Asii, tedy jejich původní domovině. Můžeme očekávat podobný vývoj i směrem na západ? Zřejmě ano, zatím jsou ale tyhle roztomilé ikonky stále oblíbené až běda. Až tři čtvrtiny uživatelů internetu údajně alespoň občas nějaký ten smajlík použijí, proto je důležité jim rozumět co nejlépe.

Nestydaté smajly

Lilek už není, co býval. To si jistě řekne každý, kdo trochu sleduje trendy na sociálních sítích. Od té doby, co do sad smajlíků přibyla i ikonka této zdánlivě neškodné zeleniny, zaznamenal rozmach také jeden humorný trend, známý jako Eggplant Friday. Vždy v pátek si v kombinaci s touto ikonkou muži fotili své nádobíčko na Instagram. Lilek prostě ztratil nevinnost…

A není zdaleka jediný. Největší pornografický server PornHub totiž nedávno zavedl speciální sadu smajlíků, v nichž je roztomilý obrázek spojen s poněkud perverzním významem. Fanouškům lesbiček tak stačí jen poslat smajlík, na němž jsou nůžky, meloun nebo třešně přesně určí požadovanou velikost poprsí a smajlík s chutným taco zase uspokojí všechny zájemce o latinskoamerické krásky. Kde jsou ty časy, kdy jsme přišli jen o lilek, teď aby se člověk bál poslat jakékoli jídlo!

Růžová budoucnost?

Nevěřili byste, kolik za výběrem a používáním smajlíků stojí práce. A přitom taková blbost, chtělo by se říct! Je tomu jen pár měsíců, co vyšel velký update celého systému Unicode, což je norma definující kódování znaků. Právě díky jejímu dodržování je vůbec možné, aby byly textové znaky jednotně chápány jako smajlíci napříč většinou zařízení. A právě osmá verze Unicode měla ambici definovat správné použití smajlíků. Bohužel se samozřejmě tyto chytré dokumenty k většině uživatelů nedostanou, takže se ikonky nakonec stejně používají zcela libovolně. Zvlášť když výsledná podoba ikonek stále zůstává v rukou výrobců jednotlivých operačních systémů i zařízení!

Výzkumy zkoumaly, jak lidé vnímají základního smějícího se smajlíka napříč platformami. Microsoft, Samsung, LG, Apple a další společnosti totiž mají své vlastní sady, které se ale vzájemně dost odlišují. Největší rozdíl byl u Applu, jehož vysmátý ksichtík na většinu lidí, kteří ho neznají, působí spíš zarputile a vyděšeně. Není pak divu, kolik nedorozumění vzniká

Jaký je váš vztah k těmto moderním způsobům komunikace? Používáte smajlíky hojně, nebo dáváte přednost starým dobrým slovům? Pište (nebo smajlíkujte) pod článek!

Autor: Rimsy

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Matky neumí smajlíky! Nikdy!

Rozdíly mezi Instagramem a realitou