Hororový výlet? Falešná města v Číně. Replika Paříže je děsná!

Kam letos na dovolenou? Milujete Paříž, Londýn nebo New York? Tak sežeňte sponzora a nechte repliky těchto měst postavit někde ve vašem sousedství. Čína to takhle udělala! Setkává se nápad s ovacemi? Už dlouho ne… Proč?

Atmosféra některých měst se prostě napodobit nedá, ani kdybyste se na hlavu stavěli. S výstavbou je to však něco jiného.

Představte si, že ekonomika vaší země prudce stoupá. Vy chcete být úspěšní a toužíte do svého regionu přilákat ještě víc, mnohem víc turistů, ochlastů, čumilů a dalších existencí, kteří u vás utratí peníze, jež potřebujete. Taky chcete uspokojit nenasytnou poptávku po bydlení. Byty – a to pro všechny, prosím!

A tak se zjednodušeně zrodil jev nazvaný duplitecture či dupliculture. Jedná se o architektonické zvláštnosti, kdy jedna země napodobuje jiné kultury. Konkrétně v Číně teď už hezkých pár let můžete vidět repliku Paříže (na předměstí města Hangzhou), Londýnu či města Jackson Hole ve Wyomingu. Jak něco takového vypadá v reálu? Mrkněte na video!

Nápad, který se neujal

Po zhlédnutí videa vám běhá mráz po zádech? Aby ne. Na rozdíl od skutečné Paříže je všude prázdno. Obchody jsou opuštěné, nefungují, všude se válí zbytky omítek, mnohé byty jsou prázdné. Tak proč tu žít?

„Bydlím tady, protože je to levné. Velmi, velmi levné,“ prohlásila pro server ABC News Rachel Ni, která se před šesti lety přestěhovala právě sem. Sama říká, že je to trochu divné a trapné zároveň. Zvlášť pohled na Eiffelovu věž.

Když Paříž, tak ta pravá!

„Nikdo tady si nemyslí, že je to v pohodě. Někteří lidé si dokonce přejí, aby věž byla odstraněna. Vždyť všechno je falešné. Nic z toho není pravda,“ říká. Podobně reagují i obyvatelé čínského města Su-čou, které taktéž kopíruje architekturu jiných zemí. Najdete zde třeba klon slavného londýnského mostu Tower Bridge.

Londýn v Číně. Foto: Pinterest

Londýn v Číně. Foto: Pinterest

Zlato, pozvi i Harryho Pottera

To na předměstí Šanghaje je k vidění místo zvané Thames Town, které je taktéž inspirováno Londýnem. Mimo jiné tady stojí socha Harryho Pottera nebo Winstona Churchilla. Ani kultovní červené telefonní budky a bezpečnostní stráže oblečené do britských uniforem nejsou výjimkou. Ovšem, že by to lidi lákalo, se říct nedá.

Podle výpovědí očitých svědků kulisy slouží spíš jako podklad ke svatebním fotkám než turismu. Že vy byste se na tohle místo podívali rádi? No prosím. Tak to zavítejte ještě do blízkosti Velké čínské zdi. Budete valit bulvy.

Svatba v Šanghaji trochu jinak. Foto: Pinterest

Svatba v Šanghaji trochu jinak. Foto: Pinterest

Není replika jako replika

Tam je dokonce vybudovaná verze města Jackson Hole ve Wyomingu, a to v kompletní verzi s kovboji, kostelem i slavnou Rouge 66, která ve skutečnosti se skutečným Wyomingem nemá nic společného. Je to prznění reality, nebo dost dobrý nápad pro místní, kteří mohou levněji „cestovat“ a navštívit tak pro ně neznámé země? On to zase nikdo neví….

Jen červená to může být. Foto: Pinterest

Jen červená to může být. Foto: Pinterest

Aktuálně, tedy po několika letech, kdy se městům duchů kde kdo vysmívá, čínská vláda oznámila, že tato místa jsou v „rozporu se socialistickými základními hodnotami“, a tvrdí, že je chce minimálně přejmenovat.

No, evidentně je jedno, jestli se rozhoduje z Pražského hradu nebo Prezidentského paláce v Nankingu. Nad některými činy, úvahami i rozhodnutími zůstává rozum stát – bez ohledu na kontinent. A propos, jak by se vám líbilo udělat z těchto opuštěných částí třeba mega dětská hřiště ve stylu Disneylandu? Než na to někdo přijde, radši jeďte na Sázavu.

Víte, že…  

Společnost GfK, která každé dva roky sestavuje seznam nejobdivovanějších měst, rozhodla, že za minulý rok patří první místo Paříži. Druhou příčku obsadil Londýn, třetí pozice náleží New Yorku.

Autor: Adam

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Redakční tipy na parádní výlety. To bude jízda!

20 úsměvných příkladů, že cestování může přinášet zklámání