Potomci nechvalně proslulých diktátorů. Jak se žije dětem, které provázejí životem hříchy jejich otců

Životy diktátorů a válečných zločinců obvykle nemívají šťastné konce. Po etapě tyranie obvykle následuje méně nebo více spravedlivý soud, který má někdy i dost drastický průběh. Co se pak děje s jejich příbuznými a potomky? Historie ukazuje, že osud má někdy velmi ironický smysl pro humor.

Jak žili potomci proslulých diktátorů, které provázely jejich hříchy otců

Ani potomci tyranů si svoje rodiče nevybírali. Slyšeli jste někdy o Rudolfu Hössovi? Nepleťte si ho prosím s R. Hessem, to je zase jiné tragické nacistické eso. Höss byl muž, který z koncentračního tábora v Auschwitzu udělal skutečnou továrnu na smrt. Jeho „zásluhou“ bylo zvýšení provozní bilance na 2000 mrtvých za hodinu, non-stop. Jako šéfmanažer tohoto podniku se také po zásluze dopracoval k šibenici, na které se zhoupl v roce 1947.

Tatínek byl dobrák od kosti

A jeho dcerka, Brigitte Hössová?  Ta z poválečného Německa zmizela do Španělska, kde se do ní zamiloval irsko-americký inženýr. Odstěhovali se do USA, kde 35 let pracovala v oděvní firmě, patřící židovským majitelům. O svém otci s nimi často hovořila. Byl to prý ten nejhodnější pán na celém světě. Co ale vlastně dělal, to si nechala před svými zaměstnavateli pro sebe.

Šperky jako vzpomínka na otce?

Když obtloustlý Hermann Göring, nacistický pohlavár, zplodil s herečkou Emmy Sonnemanovou dítě, gratulovala mu celá NSDAP. Dostal prý poštou 625 000 gratulací. Dceruška dostala jméno Edda, a stala se „dětskou Madonou Třetí říše“. A dál? Protože její papa to jak víme nerozchodil, musela to životem táhnout sama. Stala se rehabilitační sestrou v nemocnici pro vojenské veterány.

Slyšet jsme o ní mohli jen tehdy, když se se státem Bavorsko soudila o šperky po svém otci. Poklad v hodnotě 150 000 marek také „po právu“ dostala. S žádostí na post-mortem omilostnění svého otce už ale neuspěla. Naštěstí. To Bettina Göeringová, neteř neslavného pána, na to šla jinak: poté, co se přestěhovala do USA, se nechala sterilizovat. Aby prý nezplodila další podobné monstrum.

Život v zapomenutí

Ne každému otci potenciální zeť sedne. Třeba Benito Mussolini se úplně nesnesl s Galeazzem Cianim. Což je zvláštní, protože oba byli kovaní fašisté. Ciani si pak vzal jeho dceru, a Mussolini rodinou krizi vyřešil tím, že jej nechal popravit. Což nebylo úplně taktické. Jeho dcera pak prchla do Švýcarska, kde přečkala válku. Pak žila velmi nenápadnou existenci pod falešným jménem v Římě až do roku 1975, kdy zemřela. O svém otci nikdy nemluvila.

Nejstarší synáček kubánského diktátora Fidela Castra, Fidel Ángel Castro Díaz-Balart, si v roce 2016 sáhnul na život. Důvody? Prý postupná deziluze z toho, kam Kuba míří. Úplně to ale nesedí. Nějaký čas strávil ve Státech i v Mexiku, než se zase vrátil na ostrov rudé svobody. Pravda je ale spíš taková, že jeho pozice prvorozeného Fidelita už prostě nebyla tak neotřesitelná, jako když byl tatínek naživu.

Ze SSSR do USA: expresně

Stalin byl po všech stránkách těžká váha, a na rodinu mu moc času nezbývalo. Vlastně, většinu svých potomků s přehledem obětoval. Světlana Allilujevová, nejmladší dítě a jeho jediná dcera, se proto dlouho nerozmýšlela. V roce 1967 zvedla kotvy ze země, kde včera už znamená zítra… a zamířila přímo do imperialistického pekla. Usadila ve Státech, změnila si jméno na Lana Petersová, a s přehledem se tu živila jako úspěšná spisovatelka. Na Sovětský svaz nevzpomínala zrovna v dobrém.

Když je džihád moc oldschool

Bin Ládinovi jsou něco jako Ossbournovi nebo Kardashianovi arabského světa. Je jich hroznej chumel, a všichni k nim kvůli jejich tatíčkovi z Al-Káidy dost vzhlíží. Jedinou nepovedenou rybičkou v tomhle akváriu piraní je Omar bin Ládin, který se na podporu světového terorismu prostě nehodí. Trpí bipolární poruchou, má rád Coca-Colu, poslouchá metal, tancuje, zbožňuje Pána prstenů a dost netakticky v saudsko-arabských médiích pomlouvá svého otce jako vyšinutého pedanta. Dá se říct, že jeho skutečná nebo předstíraná duševní porucha mu stejně jako jeho zvučné příjmení zachraňuje život.

Autor: Radomír Dohnal

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Diktatura přinesla také pozitivní výsledky. Jaké zásluhy se nedají upřít samozvaným masovým vrahům

Příklady z historie: jak přežít atentát. Buďte duchapřítomní, nespěte a zůstaňte sexy