Pomníky komunismu. Kde dodnes přežily obrovské bizarní konstrukce, které měly ukazovat slávu režimu?

17. listopadu proběhla v tehdejším Československu tzv. Sametová revoluce. Ačkoli komunistický režim skončil v té době na mnoha místech, některé jeho bizarní pomníky existují dodnes.

Pomníky komunismu

Křižník Aurora – Petrohrad

Aurora byla ruský křižník třídy Pallada, který byl spuštěn na vodu 24. května 1900, tedy dlouho před Říjnovou revolucí. Přesto se stal symbolem tohoto komunistického převratu. Výstřelem z Aurory měla být ostatně revoluce v říjnu, resp. v listopadu 1917 zahájena. Od roku 1957 je 126 metrů dlouhý křižník ukotven na řece Něvě a dodnes slouží jako muzeum. Nedávno byl navíc renovován, přičemž jeho tažení do přístavu vyvolalo velký zájem veřejnosti.

Sanatorium Družba – Jalta

Na Krymu vznikla v polovině 80. let stavba, která patří k nejpodivnějším vůbec. Město Jalta, které se nachází na severu Černého moře, bylo vyhlášeným sovětským letoviskem, kam mířila komunistická honorace. Sanatorium Družba navštěvují rekreanti i dnes. Nepřišla náhodou ruská anexe Krymského poloostrova kvůli tomu, aby měli ruští papalášové kde relaxovat?

Památník Buzludža – centrální Stará planina

Zda někdy soudruzi z Komunistické strany Bulharska potkali zelené mužíčky sice jisté není, ale vzhled památníku Buzludža tomu napovídá, protože nápadně připomíná mimozemské plavidlo. Stavba byla otevřena v roce 1981 a připomínala událost z roku 1891, kdy v zemi vzniklo organizované socialistické hnutí. Od pádu režimu sice talířovitá budova s věží chátrá, lidé pro ni ovšem stále nacházejí využití.

Sovětský cirkus – Kišiněv

Odvážní akrobaté, exotická zvířata, dva tisíce návštěvníků – tak vypadal svého času cirkus v moldavském hlavním městě Kišiněvě. Dosti atypická stavba, která vznikla v roce 1981, přežila pád Sovětského svazu a i později tu bývalo vyprodáno. Postupem času však sláva cirkusu začala pomalu upadat a v roce 2004 došlo k úplnému zániku. Bizarní budova je od té doby opuštěná.

Palác Parlamentu – Bukurešť

Jak si zajistit odpovídající sídlo? Stačilo zemětřesní v roce 1977, demolice čtvrti Dealul Spirii, a pak už jen postavit budovu, která bude po Cape Canaveral a pyramidě Quetzalcoatl objemově třetí největší na světě. Ano, rumunský diktátor Nicolae Ceaușescu nebyl troškař. Budova, v níž dnes sídlí parlament, je 270 m široká, 240 m dlouhá, 86 m vysoká a její součástí je i osm podzemních pater.

Vězení Rummu – Rummu Karjäär

Pláž Rummu Karjäär v Estonsku je opravdu krásná. Jednu její část ovšem hyzdí zbytky budovy, která byla dříve známa jako evropský Alcatraz. Stálo tu totiž vězení, které na příkaz komunistů vzniklo ve 30. letech minulého století. „Sedělo“ zde na 7 000 vězňů, většinou politicky nepohodlných, kteří museli 12 hodin denně tvrdě pracovat. Dnes se už se naštěstí jedná pouze o atrakci pro turisty a potápěče.

Pozůstatky projektu Buran – Bajkonur

Ačkoli existuje kosmodrom Bajkonur v Kazachstánu dodnes, některé jeho části už jenom „vzpomínají“ na zašlou slávu. Jedná se především o trosky budov a raketoplánů, které byly vyvinuty v rámci projektu Buran (1974–1993). Jde tak vlastně o neslavný pomník programu, jenž spolykal obrovské množství rublů.

Obří Leninova hlava – Ulan-Ude

Leninova hlava se samozřejmě společně se zbytkem těla nachází nabalzamována v Leninově mauzoleu v Moskvě. Nicméně, v Republice Burjatsko se ve městě Ulan-Ude nalézá bronzová socha hlavy Vladimíra Iljiče, která byla postavena v roce 1971 a dnes by měla být největší na světě. Ostatně výška 7,7 metru o tom nenechává příliš na pochybách.

Sochy vlasti – Kyjev a Volgograd

Socha Vlast se nachází v ukrajinském hlavním městě Kyjev, postavena byla v roce 1981 a měří úctyhodných 62 m. Stále ovšem ještě nejde o nic při srovnání se sochou, která se nazývá Vlast volá. Ta se tyčí k nebi v ruském Volgogradu a je vysoká 85 m! Díky tomu jde o nejvyšší sochu Evropy. Opět se vlastně jedná o důkaz, že megalomanie k oslavě komunistického režimu nebylo nikdy dost.

Město Pripjať

Samozřejmě, že největším „památníkem“ komunistické éry je město Pripjať, které se nachází v Polesí na Ukrajině, a to v těsné blízkosti jaderné elektrárny Černobyl. Jeho budování započalo v roce 1970 a evakuováno bylo o 16 let později. Dnes Pripjať pohlcuje okolní příroda, stále lze však ještě nalézt vše tak, jak to obyvatelé opustili. Na šňůrách tak stále visí prádlo a v obchode lze nalézt vystavené zboží.

Autor: Petr81

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Přísně utajená podzemní betonová monstra. Vznikla pro případ, že nastane konec světa! Tušíte, kde jsou?

Nejen základna v Arktidě. Existuje mnoho dalších tajemných nacistických staveb!