Podle Facebooku jsme všichni mrtví! Kritická chyba. Jak ale vyřešit skutečnou smrt?

Možná se vám to stalo taky. Jen tak vás Facebook označil za mrtvého. Jak se to stalo a co s tím?

Pohřbení zaživa

Teď nemáme na mysli šest let starý filmový experiment s Ryanem Reynoldsem, nýbrž hlášku, kterou Facebook před nějakou dobouwqns  počastoval na dva miliony svých uživatelů. Zničehonic se na jejich profilu objevil nápis „vzpomínáme“ a jejich přátelé byli vyzváni, aby za ně truchlili. Jakože cože?!

Kdesi v kódu Facebooku se totiž stala kuriózní chyba, která ze spousty běžných profilů udělala na chvíli takzvané zvěčněné účty. Ty slouží právě pro zesnulé, na jejichž zdi mohou následně truchlící vkládat různé vzpomínky. Ideálně může mít takový účet i pověřenou osobu, jež profil následně spravuje.

Aby celá situace byla ještě bizarnější, jedním z postižených byl i samotný Mark Zuckerberg! Pokud jste během oněch inkriminovaných hodin vstoupili na jeho profil, uvítala vás smutná zpráva, že jeden z nejmocnějších lidí v technologickém průmyslu už není mezi námi. Tohle pro programátory z Menlo Parku rozhodně není zrovna dobrá reklama!

https://www.youtube.com/watch?v=UAu6hhdAywQ

Po několika hodinách se chybu podařilo vyřešit a Facebook se samozřejmě omluvil – taková minela určitě spoustu dobrých duší vyděsila a nedivili bychom se, kdyby někdo dostal infarkt ve chvíli, kdy se jen tak z Facebooku dozvěděl o úmrtí svého blízkého! Žádná taková zpráva ale hlášena nebyla, tak snad další tragické důsledky nenastaly.

Horor pro pozůstalé

Aby toho nebylo málo, ještě jeden problém se váže k tematice smrti na Facebooku. Totiž pokud skutečně zemřete, pro vaše příbuzné bude pekelně (ehm) obtížné dosáhnout smazání vašeho účtu. Zuckerberg razí teorii, že by profil zemřelého měl zůstat aktivní a sloužit jako jakýsi virtuální pomník. Pozůstalí tak mají před sebou velmi dlouhou a komplikovanou cestu ke smazání účtu.

Lze takové trable vůbec vyřešit? Jistě, v zásadě tím nejjednodušším způsobem – dát někomu ze svých blízkých přihlašovací údaje. Což se chce asi málokomu, ale smiřte se s tím, že lepší cestu nevymyslíte. V tomhle totiž spočívá i výběr pověřené osoby, o kterém jsme psali o pár odstavců výš. Pokud nikoho nevyberete, pozůstalí mají před sebou dost práce dokázat, že s vaším účtem nechtějí tropit žádné vylomeniny. Budou totiž potřebovat váš úmrtní list, doložení od soudu a průkazy totožnosti, aby vše potřebné prokázali. A ani potom není výsledek zaručen, protože finální slovo má vždy Facebook…

Jak na svůj skon připravujete sociální sítě vy? Děláte nějaká opatření, nebo vám na tom nezáleží? Co si o taktice Facebooku myslíte? Napište nám pod článek!

Autor: Rimsy

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Lži na Facebooku – kdo námi manipuluje?

Nejslavnější facebookové hoaxy. Nechali jste se nachytat?