Podivné názvy měst a vesnic, které mají dvojitý a vulgární význam. Jak vznikly a kde je najdeme

Řitky a Pičíny celého světa, spojte se! Že vám osud nadělil ne zrovna lichotivé pojmenování? To ještě neznamená, že by to u vás nemohlo být fajn. Lidských sídel s podivnými názvy jsou po celém světě tuny, takže v tom nejste sami.

podivné názvy měst a vesnic

Nikdy netušíte, jak to bude s názvy do budoucna. Víte, jak se dřív říkalo koňskému povozu s jednoduchým napojením? Entercourse. V Pensylvánii dvě století nazpátek dočista běžná věc, zvlášť mezi pobožnými Amiši. A tak tu stejně pojmenovali jedno městečko. Název se brzy zažil jako Intercourse, což tehdy znamenalo „soudružské přátelství“. Krása. Že dneska bude mít to samé slovíčko význam pohlavního styku, tehdy tušit opravdu nemohli.

Nuda, nejzajímavější místo pro život

Zato exotikou zrovna nezavání oregonské městečko, pojmenované podle svého zakladatele, veterána Občanské války, Williama H. Boringa. Boring totiž znamená nudný. Radnice to chtěla zachránit chytlavým mottem „Nejzajímavější město k životu“, ale moc se to neujalo. Mimochodem, partnerským městečkem Boringu je skotské sídlo Dull. Tedy volně přeloženo, Hloupý. Inu, svůj ke svému.

Vítejte v Emo, kraji deště a depresivních pohádek

Irové jsou všemi těmi skřítky, elfy, deštěm a čtyřlístky, které si vybájili v legendách, unavení. Navíc tu furt prší, což jednoho zmáhá. Aby ne, když staré irské přísloví praví, že všechny deště světa se rodí v Irsku. Je to na depku. Proto vás potěší výskyt městečka Emo. Tím, že má tenhle název původ ve starogalském lomdnaidh, si to kazit nebudeme.

Mít to všechno na háku

John Threlkeld měl všechno na háku. Aby ne, když to byl vynikající splétač lan. Pokud jste potřebovali dobré laso, hledali jste tohohle pána. No a brzy kolem jeho lanařské dílny v Oklahomě vyrostlo celé městečko. Které to má taky na háku, takže se jmenuje Hooker. Ne, nečekali, že se takhle jednou bude říkat šlapkám.

Nepříjemné překvapení

Osud při rozdávání jmen někdy nepřeje ani přírodním útvarům. Třeba takové australské Lake Disappointment, tedy Jezero zklamání. Název se zrodil v roce 1897, když k jeho břehům dorazil dost žíznivý geograf Frank Hann. Doufal, že se tu občerství. Ale domorodci slibované jezero bylo jedním velkým slaniskem. A slaná voda, když máte žízeň? To je pořádné zklamání.

Název, který neprodává

Ve státě New Jersey se s tím nemazlí. Jedna malá vesnička na historické výpadovce z přístavů na pobřeží už byla utahaná ze záplav znavených poutníků a vyčerpaných osadníků. A tak se přejmenovala Stíny na cestě ke Smrti. A neuvěříte, zabralo to. Lidé na tuhle stranu prostě přestali chodit. Temné legendy o strašidlech a loupežnících se k názvu přidaly až později.

Zábava v cíli

Francouzština je někdy legrační jazyk. Tak například slepou cestu, konec silnice, tu nazývají le haha. Takže je vcelku pochopitelné, proč se quebecké městečko, stojící na břehu velké řeky (a bez mostu), zasvěcené králi Ludvíkovi jmenuje… Saint-Louis-du-Ha! Ha!. Zní to jako sranda k popukání, pokud jste si předtím neudělali pořádnou zajížďku. Protože odtud už dál cesta nevede.

Chudák pejsek…

Ne až tak daleko od předchozího vysmátého konce cesty, v kanadském Newfoundlandu, se nachází další klenot. Městečko s tisícovkou obyvatel, jmenující se Dildo. Vážně. A je to ještě horší. Přesněji je to totiž Dildo v Labradoru.

Šampion mezi názvy?

Holandsko máme rádi. Je to země, kde si každý najde to své. Osobně proto doporučujeme návštěvu vesničky Sexbierum. Že tenhle název dává dohromady papeže Sixta II. a staré fríské pojmenování rodinného domu „barra“ nás moc netrápí. Sex, pivo a rum, a to prosím na jednom místě? Tohle je prostě země zaslíbená!

Autor: Radomír Dohnal

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Draci a kozičky. Feministky znovu kritizují seriál Hra o trůny. Co jim vadí a proč

Svět kolem a různé mýty, kterým věříme. Je vážně Čínská zeď vidět z vesmíru a Florida prosluněný stát plný zločinu