Plus size modelky. Fakt dobývají svět?

Buďte benevolentní a přimhuřte oči. Modelky jsou oproti předchozím rokům prostorově výraznější a umí svoje špeky lukrativně prodat. Že by se modelingový svět snažil být normální?

Současnost je plná diskriminace. Diskriminují se děti, handicapovaní, Romové, přistěhovalci nebo těhotné. A menšiny zas diskriminují všechny ostatní. Vlastně je to takový folklor. „Musíme být ohleduplní a žít v nekonečné lásce a harmonii ke všemu živému,“ nabádá společnost a trestá každý přestupek – i proti špekům a měkkým záhybům.

Hranice se posouvají

Nikdo nepopře, že ještě před lety se přehlídková mola hemžila kostnatými modelkami s konfekční velikostí 34-36. Ta, která měla 38, už byla považovaná za tlustou a musela svoje plnější křivky vyzvracet, popřípadě utlouct hladovkou a pitím pouze čisté vody. Teď je ale všechno jinak.

Nejen média preferují XXL modelky a snaží se poukázat, že jsou oblé tvary žádoucí. Vždyť devětadvacetiletá Američanka Ashley Graham, momentálně nejznámější baculatý věšák na šaty, má takových kšeftů, vůbec za svoje tělo a dokonce se pyšní zakázkou pro prestižní magazín Sport Illustrated. V roce 2016 se stala první modelkou prádla nadměrných velikostí, která se objevila na obálce plavkového vydání. Pravda to je, ale nic není tak růžové a pohodové, jak to na první pohled vypadá.

Já nic, já labuť…

Ashley sice jde příkladem všem, kdo se svojí hmotností nechtějí nebo nepotřebují cokoli dělat, nicméně všichni její klienti prosí grafiky o to, aby vyretušovali, co se dá, a hlavně jí zbavili celulitidy v pokročilém stádiu. Velikost 44-46 je sice jedna věc, ale koukatelnost ta druhá. Vlastně je to celé lež jako věž, protože bez přispění grafiků se dnes žádné focení neobejde.

Vyhlazené dolíčky, užší pas, rozzářená tvář, pevný zadek. Ale kdeže, jen marketingový tah! Tahle Ashley vypadá v civilu. Všimli byste si jí někde na koupališti a pozvali ji na jedno? Možná kdyby jí z vody koukala jen hlava!

Celulitida se bohužel týká jenom žen… a pěkná není. Foto: hurriyet.com

Když máš plný ruce zážitků

Kult ženské krásy se po celé dekády nemění. Podle sexuologů, včetně Petra Weisse, jsou pro muže primárně nejatraktivnější ženy ve věku od necelých dvaceti do necelých třiceti let. Je to totiž věk optimální plodnosti. A co se týče křivek, tak ty s věkem souvisí taky.

Jedná se především o WHR (Waist-to-Hip Ratio), tedy ukazatel poměru pasu a boků, který je v optimálním případě kolem 0,66-0,7. Signalizuje optimální věk a nejlepší plodnost ženy. Jak Weiss podrobně popisuje ve své knize Sloupky o sexu, jelikož dívky před pubertou, tedy ještě před reprodukčním věkem, nemají boky, jejich WHR se blíží 1. Ženy ve věku kolem přechodu, které ztrácejí plodnost, ztrácejí pas a mají WHR taktéž kolem hodnoty 1. Platí, že čím menší číslo, tím větší přitažlivost. Tohle je ale samozřejmě teorie na papíře a vaše preference se mohou lišit.

Né, pětku né!

„I když historicky i transkulturálně se ideál ženy liší, právě WHR zůstává stabilně tím nejdůležitějším ukazatelem. Je stejný u dnešních supermodelek, ale i rubensovských krasavic či modelky Twiggy ze šedesátých let,“ doslovně popisuje Petr Weiss. A jeho slova v podstatě potvrzují mnohé ankety. Žena může být oplácaná, jako například Marylin Monroe, ale měla by splňovat tuhle podmínku, jinak po ní ani pes neštěkne!

Třeba francouzský národní průzkum, na kterém se podílela socioložka Nathalie Bajos, a kterého se zúčastnilo 12 364 mužů a žen ve věku 18-69, odhalil souvislost mezi sexuálním životem a váhou.

Ukázalo se, že pokud je žena obézní a nemá stálého partnera, klesají její šance o třicet procent, že bude mít během jednoho roku pohlavní styk – protože není nalíčená a programem zbavená celulitidy jako Ashley a jí podobné, jako třeba Lizzie Miller, Kaela Humphries či Nadia Aboulhosn. Proč tloušťka není v běžném životě tak rajcovní? Tedy alespoň ne pro většinu. Na druhou stranu platí, že zásahům brutální retuše podléhají všechny fotky modelek, i těch štíhlých.

Je jasné, že někteří se cíleně pokoušejí získat obézní partnerku (či partnerku s nadváhou) a chtějí se seznámit s BBW (Big Beautiful Woman). Ty ale nepředstavují výrazně větší skupinu – hlavně ji necpou na tituální stánky časopisů. Uvidíme, jestli to tak zůstane i v dalších letech.

A jaké holky se líbí vám?

Autor: Kristýna Vágnerová

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

10 boubelatých žen, co jsou dost sexy!

Je až příliš vlhká? Takhle se v jejím v rozkroku neutopíte!