Plazma, LCD, LED, OLED…: Jakou televizi vybrat?

Při výběru televizoru závisí na spoustě faktorů, ale jeden je zcela zásadní – použitá technologie. Která je aktuálně nekorunovanou královnou?

Výběr televize

Pomineme-li úplný středověk, kdy obýváky okupovaly především CRT televizory (to byly ty staré velké bedny jako Rubín), případně televizory se zadní projekcí v bohatších rodinách, dlouhou dobu regály obchodů plnily hlavně LCD televizory s CCFL (studené katodové zářivky) podsvícením. Ty jsou dnes prakticky mrtvé, neboť je nahradily televizory LED s výrazně lepšími vlastnostmi na všech frontách: době odezvy, úrovních černé i barevném rozsahu. Jde přitom v principu také o LCD panely, liší se pouze typ podsvícení, který v tomto případě zajišťují svítivé diody (LED).

Mrtvá je i plazma

Plazmové televizory byly dlouhou dobou považovány za vrchol kvality (některé z nejlepších modelů TV, které jsem kdy testoval, byly právě plazmy). Plazmy pracují s tekutými krystaly a využívají zcela jinou zobrazovací technologii než LCD/LED televizory. Netřeba chodit do detailů, stačí říci, že zásadní výhodou plazmy oproti LCD televizorům je schopnost řídit jas každého bodu samostatně. Plasmy tak historicky vykazovaly rychlejší odezvu, vyšší kontrast a kvalitnější reprodukci černé. Naopak vykazovaly zpravidla vyšší spotřebu elektrické energie, byly většinou těžší a pro dokonalý výsledek bylo třeba sledovat je v zatměné místnosti. To už je dnes ale prakticky jedno (i když entuziasté rádi koupí i starší modely), protože Panasonic výrobu plazem ukončil, stejně jako Samsung a LG.

Co tedy pořídit do budoucna? OLED!

Jaká aktuální technologie tedy vítězí? To záleží především na tom, jak hluboko máte do kapsy. Pokud patříte mezi normální lidi, doporučíme vám některý z plazmových televizorů nebo LCD televizorů s LED podsvícením, pokud jste o něco bohatší, kupte rovnou OLED (organické elektroluminiscenční diody) televizor. OLED panely nabízejí ohromný rozsah barev, absolutní černou i vysoký jas. Jejich obraz vás bezesporu ohromí. Zatím však bohužel také jejich cena, přičemž model za 100 a více tisíc není žádnou raritou. Navíc jediným výrobcem OLED televizorů je aktuálně společnost LG (návrat však možná chystá Samsung, na scénu se chystá i Philips). Vzhledem v potenciálu technologie lze však očekávat, že ještě zdaleka neřekla poslední slovo…

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Paradoxy českých stanic. Tohle nám hlava nebere!

7 důvodů, proč milujeme telku