Water Fake News aneb Největší mýty o pitném režimu

Dát si ráno sklenici vody s citronem nakopne metabolismus, ale během jídla byste se pití neměli ani dotknout. Voda z PET lahví je zdravotně závadná a kohoutková stačí na pokrytí celého pitného režimu. To všechno už jste asi někdy slyšeli. Ale které z informací kolujících o pitném režimu jsou „fake“?

trail
  1.  Voda s citronem nakopne metabolismus

PRAVDA! Dát si ještě před snídaní vlažnou vodu s citronem doporučují výživoví poradci i příznivci čínské medicíny. Lékaři i trenéři. Důvodů je několik. Sotva vstanete, zamíříte na toaletu a tělo po dlouhé noci vyprázdníte. Zbavíte se tak řady toxinů, ale také tekutin, které – jak už víme – potřebuje tělo i pro své nejzákladnější pochody. Včetně metabolismu. Proto je důležité je doplnit. Vlažná voda s citronem nejen „zavodní“, ale také doplní antioxidanty v podobě vitaminu C. A její přátelštější teplota ušetří žaludek šoku, tedy snáze nastartuje trávení.

  1.  Nikdy nepijte během jídla

FAKE! „Příjem tekutin před jídlem i během něj pomáhá tvorbě slin, tedy prvotnímu zpracování potravy. Dostatek tekutin stravu ředí i v žaludku, tedy usnadňuje její finální trávení nebo následný pohyb natrávené stravy ve střevech,“ říká k tomu výživová specialistka, MUDr. Václava Kunová. A konečně díky dostatku tekutin se pak živiny a mikroživiny přece také dostanou do celého těla, protože tekutiny, především tedy voda, fungují v těle jako transportní servis.

  1.  Voda z PET lahví je zdravotně závadná

FAKE! Pokud vodu skladujete na místě bez přímých slunečních paprsků, je vše v pořádku. Ale nenechávejte otevřenou vodu, ani vodu ve sklenici dlouho stát na slunci nebo v teple. To pak mají totiž všechny stejný osud: po několika hodinách se v nich začnou množit bakterie.

Kláštorna
  1.  Kohoutková voda pokryje celý pitný režim

FAKE i PRAVDA! Kohoutková voda může s klidem tvořit základ pitného režimu a v případě dobře složeného jídelníčku, ve kterém nechybí žádné mikroživiny, jej může tvořit dokonce celý. Ale pokud víte, že to s jídlem máte nahnuté, že šidíte především příjem minerálních látek, můžete kombinovat nebo nahradit kohoutkovou ještě s dalšími druhy vody. Jaké to jsou?

  1.  Pramenitá. Ta pochází přímo z chráněného pozemního zdroje a patří k tzv. slabě mineralizovaným vodám. Například pramenitá voda Rajec tělu nabízí vyvážený poměr a dobře vstřebatelné množství minerálních látek. A proto je také ideální pro každodenní pití.
  2.  Minerální. Přičemž platí, že čím více mineralizovaná, tím menší množství jí při živinově vyvážené stravě potřebujete. Postrádáte-li například vápník, pak klidně volte minerálku s obsahem vápníku, jakou je třeba minerální voda Kláštorná Kalcia, která vám nabídne i další minerální látky, například hořčík.
  1.  Část tekutin můžete přijmout z jídla

PRAVDA! Někdy se to zdá nemožné „upít“ celý objem tekutin, ale to snadno vyřešíte. Perfektním zdrojem tekutin jsou například polévky (od vývarů po zeleninové krémy). „A využít pro doplnění pitného režimu můžete samozřejmě mnoho druhů ovoce a zeleniny. Některé z nich jsou více než z 90 % tvořené vodou!“ podotýká výživová specialistka Kunová.

  1.  Vypít bychom měli všichni každý den alespoň dva litry

FAKE! Nastavení pitného režimu je individuální! Jiné objemy tekutin potřebují muži a ženy, děti a senioři, sportovci a lidé se sedavým stylem života. O jiné množství vody si tělo říká v létě, odlišné potřeby má v zimě. Roli sehrává jídelníček (ten s dostatkem zeleniny a ovoce není třeba tolik „upíjet“ jako jídelníček plný hotovek), váš věk a také váha. „Ta jediná je asi nejjednodušším orientačním bodem, protože platí, že na 1 kg váhy bychom měli přijímat asi 35 ml (v létě až 45) tekutin denně,“ doporučuje MUDr. Václava Kunová. Muž o hmotnosti 80 kilo by tak měl denně vypít cca 2,8 litru vody denně, v létě pak klidně 3,6 litru.