Pět nejzbytečnějších vynálezů. Opravdu!

Věda je super. Vědu potřebujeme. Ale co když nám přinese něco, co vážně nechceme? Podívejte se na pět vynálezů, bez kterých bychom se v klidu obešli.

nejzbytečnější vynálezy

Segway – nejhorší dopravní prostředek

Kdo s tímhle přišel? Podivné vozítko pro ultralíné turisty. Kličkování mezi nimi je v centru Prahy téměř nadliským úkolem, během něhož musíte každým okamžikem počítat s přejetou páteří. Kdybyste se na něm chtěli prohánět ulicemi, dočkali byste se stejně pohrdavých pohledů okolí, jako když si Japonci skrze bílé roušky fotí každou lampu pouličního osvětlení. Ve výsledku máme otravný dopravní prostředek, který je pomalý, směšný a v rukou slabších řidičů i nebezpečný:

Vidlička na pizzu – nutnost pro jednoruké

Tady končí všechna legrace. Standardní vidlička, obvykle v kombinaci se standardním nožem, je staletími prověřeným nástrojem ke vkládání jídla do úst. Pokrmy jako pizza, které jíme rukama, popularitě příboru zrovna nepřidaly, to se musí nechat. Ale že bychom potřebovali věc, která neohrabaně dělá totéž co osvědčené nástroje, to ani náhodou. Pokud máte obě ruce, není důvod vidličku na pizzu kupovat. Ani ve slevě.

ThumbThing aneb konvenční držení knih vyšlo z módy

A pro stejnou cílovku tu máme i thumbthing. Pod krkolomným názvem se neskrývá stará hitovka od Chumbawamby, ale vynález pro ty, kteří rádi dělají věci složitě a jednou rukou. Tato palcová věc (říkejme jí poeticky palečnice) umožňuje držet otevřenou knihu jednou rukou, aniž by se stránky překlápěly. Ano, přesně tak. Ani to nelze napsat způsobem, ze kterého nevychází tenhle vynález jako naprostá zbytečnost:

Elektrický kornout na zmrzlinu – lenost level 9000

Také vás obtěžuje udělat pohyb zápěstím zhruba o pět centimetrů, když chcete olíznout zmrzlinu na druhém konci kornoutku? Spoustu lidí očividně ano, protože umělohmotný kornout s malým motorkem opravdu existuje. Zápěstí tak může v klidu odpočívat, aby bylo později připraveno na důležitější úkony. Sláva! Podívejte se, o jak absurdní věc se jedná (a také proč je lepší nečekat čtvrt hodiny, když točíte reklamu na zmrzlinu):

Nůžky s laserem – pouze pro ty nejšikovnější ruce

Co může znít jako sen každého šprta, je v praxi fantasticky nepoužitelná věc. Na nůžkách je připevněn laser, který má zaručit, že budete stříhat rovně. Jenže drobný problém spočívá v tom, že když se vám zatřese ruka s nůžkami, pohne se i laser. No, my raději zůstaneme u klasiky našeho dětství – když to chceme mít rovně, berem pěkně tužku a pravítko!

Znáte další výdobytky civilizace, nad jejichž existencí jen nechápavě kroutíte hlavou? Rádi si o nich poslechneme.

Autor: Rimsy

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

36 vidláckých vynálezů, které možná fungují

19 geniálních praktických vynálezů