Pavlásek opět boduje se svým pokračováním knihy z IT světa! Kde se inspiroval?

Víte, proč má programátor vedle manželky ještě milenku? Manželka si myslí, že je u milenky a milenka si myslí, že je u manželky… a on si zatím může v klidu programovat. Tak přesně takový je ten podivný svět ajťáků. Chcete mu porozumět? Pak se zeptejte Lukáše Pavláska, ten vám to jistě barvitě vysvětlí. Nebo ještě lépe: přečtěte si jeho knihu. Před tím mu ale musíte lépe porozumět.

„Chtěl jsem, abych se mohl představovat: Lukáš Pavlásek, vládce všech galaxií,“ řekl s typicky kamennou tváří sám Lukáš na předloňské tiskovce, která se konala u příležitosti vydání knihy Z deníku ajťáka. Tímhle „svým“ způsobem vysvětloval, proč nazval vznik svého nakladatelství s názvem Lukáš Pavlásek – Vládce všech galaxií. Všichni přítomní se samozřejmě rozesmáli. Asi jako pokaždé, když někam hvězda tuzemské stand-up comedy zavítá. Musíme přiznat, že tuhle knihu „zhltnete“ jako malinu. Měli jsme ji za den přečtenou a redakcí putovala tak rychle, jak to jen šlo. A bylo úplně jedno, jestli ji četl absolutní IT neznalec nebo někdo z tohohle zvláštního světa. Všichni se bavili od začátku až do konce. Než se dostaneme k druhému dílu, připomeňme si, co je vlastně Lukáš Pavlásek zač. Pak totiž pochopíte jeho svět. A ten je naprosto specifický a úžasný!

Lukáš je specifický

Narodil se 24. července 1978 v Humpolci. Kromě toho, že jej většina české populace zná z televize jako jednoho ze zásadních představitelů stand-up comedy (pořad Na stojáka), je také nepřehlédnutelný tanečník a divadelní, televizní a filmový herec. (Stal se dokonce finalistou soutěže StarDance…když hvězdy tančí 2015, tehdy po boku profesionální tanečnice Lucie Hunčárové. Pokud máme zmínit ještě nějaké úspěchy, určitě bychom neměli zapomenout na třetí místo v anketě televizní popularity TÝTÝ v roce 2013, a to v kategorii bavič. Kromě toho všeho se živí i jako autor textů písní pro nejrůznější interprety. Jeho hlavní pracovní náplní je ovšem objíždění republiky se standupovými a divadelními představeními, ve kterých ho můžete vidět živě.

Tydýt…se vryl do paměti Čechů

Tydýt – to byla určitě jeho zásadní postava v reklamě na T-Mobile, kde účinkoval společně s Vojtou Kotkem. Veřejně přiznal, že největší gagy vznikly až na place…A právě v té roli si ho asi všimla velká řada z nás. Ještě před tím, v roce 2008 a 2009, se podílel jako herec a scénarista na skečové show KokoTv na TV Barandov.

To jsme ovšem ještě netušili, že Lukáš je původně vystudovaný knihovník. V jednom z rozhovorů vysvětlil, že v dětství hodně a rád četl, a tak chtěl jít na školu, kde se hodně čte. Bohužel se v tomhle spletl, vůbec se tam nečetlo. Krátce předtím dokonce chodil na knihkupeckou školu, kde se mimochodem taky nečetlo a odkud ho vyhodili. Po Střední knihovnické škole v Praze vystřídal několik zaměstnání. V roce 2005 debutoval ve zmíněném pořadu Na stojáka televize HBO. Rozhodně to není žádný nováček na pódiu. Do konce roku 2012 stihl natočit kolem osmdesáti výstupů a scének, ve kterých byl k vidění v různých druzích, stylu a polohách humoru.

Zahrál si také po boku velkých českých hereckých hvězd. Vidět jste ho mohli ve filmu Občanský průkaz, který režíroval Ondřej Trojan. Tady měl vedlejší roli Jarouška. V seriálu Na vodě, který uváděla TV Nova, se zase pod taktovkou režiséra Milana Cieslara obstojně zhostil role Standy.

Autor několika knih

Napsal ne jednu nebo dvě knihy. Je autorem rozverných textů, básniček a ilustrací pro malé i odrostlejší čtenáře. Chcete-li pro představu, za všechny mluví jejich názvy jako: Prvotřídní blázni maj potíže s kázní (2013) nebo Ve tmě jako v ranci jdou tři počůránci, kterou vydal loni.  Je toho ale mnohem víc. Do IT světa ale zabloudil až v roce 2015 svou prvotinou z oboru, zmiňovanou knihou Z deníku ajťáka.

Odkud se vzala inspirace z oboru IT?

Lukáš v médiích několikrát zmínil, že dlouhou dobu pracoval v oddělení IT v pojišťovně. Tam si asi mohl bohatě osahat místní prostředí. Proto se v knize kdejaký ajťák zaručeně pozná.:) Rovněž přiznal, že se tam naučil, jak přežít ve velké firmě a nic nedělat. To nám přišlo opravdu vtipné a trefné. Znamená to, že ajťáci jsou v tomhle machři? Nic proti nikomu, ale z prvního dílu odpověď najdete i na tuhle otázku.:)

Používal k tomu starý osvědčený trik: chodil po firmě s hromadou papírů a šanonů…a chodil hodně rychle, aby to vypadalo, že stále někam spěchá. Když ho někdo zastavil, řekl mu, že nemá čas, že letí za tím idiotem. Nikdo sice nevěděl, za kým, ale v každé firmě někdo takový je, a tak se nikdo dál neptá. Dokonce podle jeho slov stoupnete ve firmě na žebříčku popularity. Vystačil si s tím údajně několik let.  V obou knihách je celá řada takových praktických doporučení, která nás všechny pobavila.

Lukáš Pavlásek Ajťák vrací úder

Druhé pokračování ajťáka

Chcete se pobavit? Chcete proniknout do tajů zvláštního světa „mimoňů“ z IT světa? Pak máme pro vás bezva tip – ideálně pod stromeček. Letošní knižní pokračování s názvem Ajťák vrací úder. O čem bude? Prozrazovat moc nechceme, protože bychom vás okradli o spoustu humoru a překvapení. Ale už teď je jasné, že kniha slaví minimálně v naší redakci úspěch. Tak alespoň malá upoutávka: Hlavní hrdina vyleze ze své ajťárny a vydá se do normálního světa. To si asi kdekdo umí barvitě představit. Mimo to nakoukne do zákulisí televizní zábavy, pojede také na vodu a rockový festival a chybět nemůže ani láska. Aby toho nebylo málo, osudově se zamiluje a naváže vztah rovnou se dvěma ženami najednou.

Úryvek z knihy

6. den, první den v práci…

První den v práci. Asi nikoho nepřekvapím větou: v Hnízdě se po dobu mé nepřítomnosti vůbec nic nezměnilo. Kropáček s Žahourem zírají do monitorů, jedí koblihy a na můj slušný pozdrav zahučeli něco, co znělo jako kuaaua. Asi to mělo být čau nebo ahoj. Tak jsem je poučil, že pozdrav je bránou do našich srdcí. Kropáček mi nato řekl, co zase máš, ty idiote, a Žahour si ani nesundal sluchátka. Buddhista to v téhle společnosti bude mít těžké. Čeká mě náročná zkouška nového životního stylu.

Jak dopadne střet ajťáckého světa s běžnou realitou? To už neprozradíme.:) To si přečtěte!

Autor: MČ

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Kdo je pravý Miloš Zeman? Odpověď zná Martin Komárek! V knize odtajnil různá tabu

Drsnej slovník ajťáka. Návod, jak se neztratit v IT světě!