Párování piva s jídlem: Zlatavý mok nemusí být jenom nápojem ke gulášku

Zajít na jedno, tedy pivo, je častou chlapskou záležitostí. Nemusí ale jít jenom o konzumaci piva jako takového, ať už v restauraci, nebo doma. S půllitrem nebo třetinkou piva se snoubí nejenom chlapská chuť probrat politiku, sport nebo ženy.

párování piva s jídlem

Ve hře je dát si k pivu i něco dobrého. Nezůstávejte pouze u chipsů nebo nakládaného hermelínu. Sladit pivo s jídlem je trochu umění, ale při dodržování několika pravidel ho zvládne každý. Bylo by škoda to nezkusit. Jak tedy na párování piva s jídlem? 

Opusťte typické pivní mýty

Chcete od běžného konzumenta, který při sledování fotbalu zvládne do sebe otáčet jednu Plzeň za druhou, pokročit na vyšší úroveň? Stát se skutečným pivním labužníkem není tak těžké, jak by se mohlo zdát. Stačí, když se nebudete držet zažitých mýtů, vyslechnete si pár rad zkušenějších a budete mít mysl otevřenou experimentům.

Tekutý chleba, jak se pivu přezdívá, si žádá spíše mastnější a těžší menu – tak to je jeden z typických mýtů. České pokrmy jako vepřo, knedlo, zelo a jídla s knedlíkem a omáčkou nebo zelňačku či výrobky z domácí zabijačky si bez piva nelze představit. K těstovinám si ho ale většina lidí nedokáže spojit. Ve skutečnosti si můžete dát pivo k jakémukoliv jídlu, jenom vybrat správnou volbu. 

Lehké jídlo rovná se lehký nápoj

Bylo by škoda rozlišovat piva jenom na světlá a tmavá a skončit jenom u toho, které pokrmy pivo snesou, a které ne. Existují nějaká pravidla pro párování jídla s pivem? Jde o to nepřebít pivem chuť jídla. K lehčím jídlům jemnější nebo méně výrazné chuti se proto hodí lehčí, méně intenzivní piva. Buďte ale odvážní a pusťte se i do vod netradičních kombinací.

Když se řekne ryba, většina lidí si k ní představí sklenku vína. Zkuste ji ale nahradit pšeničným pivem – a možná budete příjemně překvapeni. Podobně k těstovinám můžete zvolit lehčí piva a prolomit zažitou představu, že se dají konzumovat jedině s vínem. Chuťové výrazná, tedy například ostrá a hodně kořeněná jídla, snesou i těžší piva.

Párování piva s jídlem: ke sladkému patří sladké

Jednou z možných strategií je sladit chuť jídla do naprosté harmonie s pivem. Pivo pak posiluje chuť jídla. Můžete tedy například ke sladkému jídlu klidně zvolit sladší piva. Dát si pivo k dortu? Možná se teď ušklíbnete, protože to považujete za naprostý nesmysl.

Když ale zvolíte pivní mok karamelové nasládlé chuti, možná si vaše chuťové pohárky tenhle nápad zamilují. Černé pivo příjemně ladí s kvalitní čokoládou s vysokým obsahem kakaa. Existují i piva, ve kterých najdete stopy třeba skořice či vanilky, ta si o kombinace se sladkým přímo říkají.

Zkuste strategii kontrastů

Někdo na párování piva s pokrmy půjde přesně naopak a vsadí na kontrasty. Typické je to hlavně pro odvážné chlapy. Chcete se zařadit do této skupiny?  Odhoďte zábrany. V řadě kuchařských receptů se kombinují ingredience zdánlivé nekombinovatelné, třeba sladké a kyselé.

Proto můžete jít cestou, kdy k chuťové nepříliš výraznému jídlu nebudete volit nepříliš výrazné pivo, ale troufnete si na hodně hořké nebo kyselé pivo. Hodí se to například u mastných jídel. Takový bůček bude skvěle fungovat s hořkým i kyselým pivem.

Pusťte se do vod vyšší gastronomie

Nebojte se zkoušet a kombinovat. Můžete se přihlásit i na kurz pivního sommeliérství. Zkušení znalci vám předvedou, že pivo není jenom doprovodný nápoj ke gulášku v oblíbené hospůdce.

Jako správní pivaři rychle pochopíte, že váš oblíbený mok má vyšší hodnotu než jenom jako tekutina ke svlažení úst při povídání s kamarády. Můžete ho spárovat s jídlem považovaným za vyšší gastronomii jako například mušle.

Když se to naučíte, můžete v hospodě nebo na večírku ohromovat přátele a kombinování piva s jídlem dovést k dokonalosti.

FOTO: 123RF

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Uvařte si své domácí pivo. Jak na to?

Boom malých pivovarů v Česku. Vydrží?