Celebrity historie: Jaké jsou nejvíc přeceňované osobnosti dějin?

Jejich tváře na nás vystupují z obálek knih i časopisů. Točí se o nich seriály, je jim věnována nemalá pozornost. O jejich činech jsme se často učili dlouhé hodiny ve škole. Jsou to prostě celebrity historie. S jejich reálnými zásluhami je to ale přinejmenším sporné.

osobnost

Osobnost první, Kryštof Kolumbus. Páprda v legračním klobouku, který vyplul do neznámých vod, aby objevil alternativní cestu do Indie. A místo toho objevil… Hispaniolu, respektive ostrov Kuba. Ne, na objevení Amerik nenese zásluhu, dokázal jen to, že daleko za Atlantikem svět nekončí. A když už se tak bavíme o bývalém socialistickém ráji v tropech, Kubě, nesmíme zapomenout na Che Guevaru. Koho?

Toho chlapíka s baretem, který na nás shlíží z potisků velmi kapitalistických triček a hrníčků. Co dokázal? Projel jihem Ameriky na motorce, napsal o tom deník. Asistoval u tří neúspěšných a jednoho úspěšného pokusu o svrhnutí vlády. Tvářil se být mladou tváří komunistické revoluce, ale nikdo ho nebral vážně. Zastřelili ho jako psa. A to je asi tak všechno. Viva la revolución!

Liška pouště a nesmrtelný mužik

Stín temně zasmušilého vousáče, který z role mystika ovládal rusko-carské impérium, je třeba také rozehnat světlem poznání. Rasputin byl velmi zvláštní figurkou, ale na to, jakou Rusko vedlo zahraniční politiku, měl minimální vliv. Byl prostě jen postavičkou motající se kolem dvora a jeho intrik. Proslavil ho jen jeho natřikrát zpackaný skon.

Maršál Erwin Rommel, přezdívaný Liška pouště, byl… no geniální stratég zrovna ne. Jeho strategie totiž spočívala v nevyhlášeném útoku na nic netušícího protivníka (Polsko), a v tom, že pak jel na dovolenou do Francie. A celé to africké dobrodružství? Němci tu až do roku 1943 vítězili proto, že byli silnější, lépe vybavení a jejich protivníci sekali jednu taktickou chybu za druhou. Rommela učinila slavná nacistická propaganda, která potřebovala „hrdinu“.

Vůdci, kterým panování nešlo

Další osobnost je ústřední postava katolické (tedy spíše protestantské) reformace? Jindřich VIII. A co že ještě udělal? Byl to velký jedlík a měl 6 manželek. Jenže to je asi tak všechno. Ano, to dějinné číslo s odtržením anglikánské církve bylo poměrně vydatné, jenže nic moc víc už za tím nenásledovalo. Pamatujeme si ho hlavně proto, že měl fluidní harém. Nebyl to ten největší kápo na britském trůně. Vlastně je to podobný případ jako John Fitzgerald Kennedy.

Famózní JFK: sexy švihák s neukojitelným libidem, ztrápenou manželkou Jackie a velkými sny o tom, jak učinit Ameriku znovu velkou (ano, i on). Měl k tomu rodokmen a schopnost dobře řečnit. Jenže realita? Ze svých zásadních reforem neprosadil nic, a taky málem svět uvrhl do jaderné války. Kvůli vylodění v Zátoce sviní a Kubánské krizi. Když se ale podíváte na jeho agendu a to, co vlastně dokázal? Je tam pusto a prázdno. Je známý tím, že ho zastřelil atentátník.

Zmínit můžeme i velmi extravagantní osobnost, Marii Antoinettu, jejíž garderoba by z ní i dnes učinila perlu Hollywoodu a ozdobu večírků. Těžko z ní ale můžeme dělat hlavní příčinu francouzské revoluce: francouzská monarchie se totiž už po generace topila v problémech, a tři poslední války, které vedli, je poslaly na ekonomické dno. To a fakt, že tomu šéfoval neschopný panovník, už byly rozdané karty.

Umělci a vynálezci bez respektu

Thomas Edison je možná držitelem 1093 patentů, ale on sám vynalezl jediné: fabriku s laboratořemi, kde stovky jiných vynálezců dřely, a on si plody jejich práce připisoval. Což je vlastně dost podobné největšímu dramatikovi historie.

Jenže William Shakespeare (o jehož skutečném životě víme jen pramálo) se živil tím, že vykrádal cizí dramatická a literární díla, a z těchto úryvků lepil vlastní hry. Jediné v čem vynikal, bylo plagiátorství.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Divadlo žije! Na co se vypravit?

Co kdyby Kolumbus neobjevil Ameriku?