Oscarové nominace ovládl REVENANT Zmrtvýchvstání

Jako každý jiný leden, i tento rok se oči filmového publika stáčí směrem k cenám Akademie. Oscarová ocenění visí ve vzduchu a známe už také jejich možné nositele. Iñárritovo veledílo vévodí v počtu nominací předním příčkám. Dosáhne až mezi rekordmany?

Prezidentka Akademie Cheryl Boone Isaacs oznámila za asistence tří režisérských gentlemanů, včetně Guillerma del Tora, nynější letošní nominace. Dostali jsme se již k 88. ročníku udílení oscarových zlatých sošek a tento rok dokonce v nejvyšším počtu nominací přesáhl i ten loňský.

Po Birdmanovi míří ještě výš

Opět zde figuruje jméno vyzdvihovaného režiséra Alejandra Gonzáleze Iñárrita, kterému shodou okolností právě i ten loňský rok vyšel na jedničku s hvězdičkou. Jeho Birdman sklidil devět nominací, ze kterých čtyři zvládl proměnit, úplně stejně jako Grandhotel Budapešť od Wese Andersona. Oba filmy však tento rok zvládl strčit do kapsy s deseti nominacemi i Šílený Max, a zrovna (zase) Iñárritův REVENANT Zmrtvýchvstání naprosto triumfoval s úžasnými dvanácti nominacemi. Blíží se tak i k rekordnímu Titaniku, který získal čtrnáct nominací a z toho jich proměnil jedenáct, čímž se zařadil mezi trojku filmů s největším počtem dosažených oscarových ocenění. Rozšíří Iñárritu tuto trojici i o svoje vypiplané děťátko?

Kdo si odnese nejvíc oscarů?

Kdo si odnese nejvíc oscarů?

Možná bude rekord, a Leo by to mohl zvládnout

Šance tu pro něj je, kdyby zvládl skórovat ve všech nominovaných kategoriích vyjímaje maximálně jedinou. Což není tak úplně nemožné, protože do trojice nejúspěšnějších filmů patří také Pán Prstenů: Návrat Krále, který má rovněž jedenáct zlatých sošek, jež zvládl proměnit právě ze stejných jedenácti nominací. Zmrtvýchvstání nemusí opakovat takový zázrak podruhé, a skutečně se zrovna nebavíme o tom, kolikrát se ve filmu podařilo DiCapriovi uniknout smrti. Nicméně on a Tom Hardy mají na nominacích taky podíl, protože se dostali do kategorií Nejlepšího herce v hlavní a vedlejší roli. Leonardova nominace je pravděpodobně z letošních tou nejostřeji sledovanou, protože je už jeho pátou v pořadí z doposud těch stále neproměněných. Zlatý glóbus ale inkasoval zdařile, úspěch je tak zatím žehnaný dobře.

Fandíme Leovi

Fandíme Leovi

Těsně v závěsu jsou…

Do hvězdných výšin se už nedostane, ale velice dobře se také vyšvihnul Šílený Max. Tom Hardy si tady nestřihl nominaci na Nejlepšího herce v hlavní roli, snímek ale útočí na Nejlepší film. V tom, kameře, kostýmech, maskách, hudbě a dalších mu však konkuruje právě nejvíce nominovaný Iñárritův snímek, tak zůstává otázkou, kolik se mu jich skutečně podaří skórovat do pozlacené branky. O něco dál, ale na poměry loňského roku blízko v zádech mají oba filmy se sedmi nominacemi Marťana s Mattem Damonem. S šesti nominacemi následuje Carol s Cate Blanchett, a s pěti dále například rozporuplné, ale všemi dlouho očekáváné Star Wars nebo Spielbergův obdivovaný Most Špiónů.

Výsledky se dozvíme o slavnostním večeru 28. února, který bude už podruhé uvádět herec, scénárista, producent a co je důležité, komik Chris Rock.

Kompletní seznam nominací

Kompletní seznam nominací

Komu fandíte vy?

Autor: Jan Marek

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Recenze REVENANT Zmrtvýchvstání – Nad rámec detaily, za pomstu medaili

Neslavné začátky hollywoodských hvězd. Věděli jste, že?