Od kontroverzního obránce až po kriminál. Tomáš Řepka po ukončení kariéry přitahuje pozornost médií stále dalšími prohřešky!

Jméno Tomáš Řepka aktuálně plní titulky médií. Bývalý fotbalový reprezentant má jít za mříže, a svým kontroverzním životem nadále navazuje na svou rozporuplnou kariéru.

Tomáš Řepka aktuálně plní titulky médií

Byl Řepkův život předurčen k fotbalu?

Tomáš Řepka se narodil 2. ledna 1974 v Brumově-Bylnici, tedy v malém městě ve Zlínském kraji. Nikdo přitom asi nečekal, že toto jméno bude jednou plnit titulky novin, ale stalo se. Fotbalovou kariéru však měl Řepka možná předurčenou, protože jeho otcem je bývalý ligový fotbalista Petr Vokáč. Jejich vztah na druhou stranu nikdy nebyl nejlepší, neboť otec rodinu po narození syna opustil a nestaral se o něj. V posledních letech se však přeci jen začal jejich vztah narovnávat a v roce 2011 si spolu dokonce poprvé zahráli fotbal, a to na turnaji Fotbalová paráda Lipenec.

Jak šel čas a fotbalová kariéra Tomáše Řepky

Tomáš Řepka zahájil svou fotbalovou kariéru v TJ Spartak MEZ Broumov. V 15 letech potom odešel do Zlína, ale svou prvoligovou premiéru si odbyl v sezóně 1991/92 v dresu ostravského Baníku. Zde strávil čtyři sezóny a 1. července 1995 odešel do Sparty, ve které odehrál čtyři ročníky. V roce 1998 pak začala jeho dlouhá zahraniční štace. Nejprve totiž hrál za italský klub AC Fiorentina (1998–2001) a následně „tvrdil muziku“ v anglickém West Ham United (2001–2006). Poté se vrátil opět do Čech, kde působil nejprve ve Spartě (2006–2011), a poslední dva ročníky kariéry, kterou ukončil v roce 2013, strávil v dresu Českých Budějovic.

Řepka vždy platil za výborného obránce, který vynikal důrazem. Jeho hra proto nemohla uniknout ani reprezentačním trenérům. Odehrál tak dva zápasy za českou jednadvacítku a v A-mužstvu ČR strávil na hřišti celkem 45 zápasů. Zajímavé je, že v tom prvním reprezentoval ještě Československo, a to 16. června 1993 proti Faerským ostrovům. Přestože se obě země rozdělily už 1. ledna 1993, fotbalisté ještě nějakou dobu hráli dohromady. Téměř přesně za šest let (9. června 1999) pak vstřelil svůj jediný reprezentační gól, když v zápase kvalifikace na Euro 2000 brankou na 1:2 zahájil obrat v zápase na Letné proti Skotsku, který nakonec čeští fotbalisté vyhráli 3:2.

Kontroverze a disciplinární prohřešky

Jak už jsme zmínili, Tomáš Řepka vždy platil za vynikajícího a zároveň důrazného obránce. Proslul ovšem také mnoha kontroverzními zákroky, kterým on sám říká „blikance“, takže obdržel spoustu trestů. Za svou ligovou kariéru ostatně nastřílel pouze 12 ligových gólů, za to dostal 18 červených karet a rovněž v reprezentaci obdržel více červených karet (3), než vsítil branek.

Blikance v mladém věku a v zahraničí

Výčet Řepkových prohřešků je velmi dlouhý. Psát se přitom začal již brzy po začátku jeho fotbalové kariéry. Už v listopadu 1992, kdy mu bylo pouhých 18 let, v zápase Baníku proti Hradci Králové hrubě urazil rozhodčího Mádla, za což následně vyfasoval pětizápasový distanc.

Za zmínku stojí i Mistrovství Evropy hráčů do 21 let v roce 1996, na němž česká reprezentace postoupila do čtvrtfinále, kde ji čekal dvojzápas s domácími Španěly. Naši fotbalisté prohráli obě utkání 1:2, přičemž v tom druhém zhatil naději na zvrat právě Řepka, když ostře fauloval Raúla, za což jej opět čekala červená. Češi tak nejenže vypadli z turnaje, ale ztratili také možnost zúčastnit se OH v Atlantě, a sám Řepka se díky dvouzápasovému trestu připravil o start na EURU 1996 v Anglii, kde naši skončili senzačně stříbrní.

Tomáš Řepka se také „skvěle“ uvedl v anglickém West Hamu. Hned ve svém prvním zápase totiž dostal 10 minut před koncem po druhé žluté opět červenou kartu. A aby toho nebylo málo, vyloučen byl rovněž ve svém třetím utkání, a to opět po druhé žluté v 61. minutě proti Blackburn Rovers.

Starého psa novým kouskům nenaučíš

Mohlo by se zdát, že se důrazný bek s přibývajícím věkem zklidní. Bylo tomu však právě naopak. Po svém návratu do Sparty se v roce 2007 při zápase v Teplicích pohádal s rozhodčími a měl i potyčku s domácím pořadatelem. Po obdržení červené karty navíc udeřil při ochodu ze hřiště do kamery České televize. Za tento incident následně obdržel „stopku“ na sedm zápasů.

Abychom Řepkovi nekřivdili, v roce 2010 jeho branka v závěru zápasu proti Teplicím rozhodla o tom, že Sparta získala titul. Jenže tehdy 36letý obránce vlastně pouze napravil to, co spískal na konci ročníku 2007/08. Díky dalšímu „blikanci“ totiž výrazně přispěl k tomu, že Sparta o titul pro změnu přišla. Ve 28. kole se v důležitém duelu proti Brnu nechal vyloučit hned ve 2. minutě poté, co hodil míč do obličeje útočníkovi Aleši Bestovi. Sparta prohrála 0:2 a následně ztratila i dva další zápasy. Titul tak získal největší rival ze Slavie.

Kontroverze navíc fotbalista vzbuzoval i mimo hřiště. Tak například v roce 2010 obdržel od Sparty pokutu za to, že se údajně opil tři dny před duelem s Plzní, ačkoli to sám popřel. Zásadní aféry jeho života ovšem měly přijít teprve po skončení kariéry a opět v nich hrál nemalou roli alkohol.

Řízení v opilosti, zanedbání povinné výživy, poškození cizích práv i zpronevěra

Tomáš Řepka byl po konci své fotbalové kariéry jmenován sportovním manažerem druholigového Baníku Most. Po třech měsících však pro neshody s vedením ve funkci skončil. Navíc se mu příliš nedařilo ani v osobním životě. V roce 2013 se podruhé oženil, a to s modelkou Vlaďkou Erbovou, nicméně manželství skončilo opět rozvodem a mezi oběma to vřelo i nadále. Bývalý fotbalový „brousek“ se navíc potýkal s finančními problémy a měl i další těžkosti.

Od roku 2015 je Řepka pravidelným návštěvníkem soudních řízení. Tedy ne, že by ho zajímaly, ale stál na lavici obžalovaných. V roce 2015 nejprve řídil auto v opilosti (tříměsíční podmínka) a následujícího roku sedl za volant i přes zákaz řízení, a to opět pod vlivem (šestiměsíční podmínka). V roce 2018 dostal 180 hodin obecně prospěšných prací za zanedbání povinné výživy a ve stejném roce 300 hodin obecně prospěšných prací za poškození cizích práv. Se svou novou přítelkyní Kateřinou Kristelovou totiž zveřejnil „pornoinzeráty“, které měly kompromitovat Vlaďku Erbovou.

Na řadě je kriminál

Řepka byl následně obviněn za zpronevěru, protože prodal auto, které mu nepatřilo, a nedávno mu soud vše sečetl. Nejprve dostal na začátku února 15 měsíců vězení za zpronevěru a smyšlené inzeráty, a o dva týdny později obdržel dalších devět měsíců nepodmíněně za dvojí řízení v opilosti, protože se ve zkušební době neosvědčil. Oba rozsudky sice nejsou pravomocné, nicméně se zdá, že tentokrát bude trest skutečně větší než zdvižená červená karta nad hlavou sudího.

Autor: Petr81

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Z vrcholu až na dno. Pardubický hokej zažívá obrovskou krizi! Co se stalo?

Doba temna ve fotbale nekončí! Světlo na tunelu zatím bohužel není vidět. Může nový trenér s reprezentací reálně něco udělat?