Nudíte se u výroků slavných? U těchto se určitě pobavíte! Čím zaujal Komenský, Einstein nebo Schwarzenegger?

Výroky slavných sice bývají trefné, často jsou ale zároveň poměrně nudné. Jenže to v některých případech neplatí. Citáty významných osobností totiž mohou být i zábavné.

Citáty a výroky slavných

Komenský preferoval vlastnoruční práci

Jan Ámos Komenský pobýval za svůj život na různých místech, přičemž zejména na pobyt v polském Lešně nevzpomínal v dobrém. Požár ho zde totiž připravil o cenné rukopisy, včetně Česko-latinského slovníku, na němž pracoval takřka celý život. Zálohování totiž „učiteli národů“ nic neříkalo. Komenský proslul mnoha citáty, z nichž jeden byl navýsost zajímavý. Posuďte sami: „Lepší jest sám sobě semenáčem třásti, než se ženami hampejznými obcovati„. Co dodat…

Churchill se s tím nemazal

Winston Churchill byl znám nejen jako politik, ale také tím, že si rád přihnul. Jednou, když měl v krvi, se na něj obořila jistá žena se slovy: „Vy jste opilý. A co víc, jste nechutně opilý“. Odpověď britského státníka ale zřejmě nečekala: „A vy jste ošklivá. A co víc, jste nechutně ošklivá. Ale já se z toho vyspím, a až budu střízlivý, vy budete pořád ošklivá„. Feministky-abstinentky tedy Churchilla zřejmě příliš nemilovaly, k čemuž mohl ostatně dopomoci i další výrok: „Dobrý projev by měl být jako sukně ženy; dostatečně dlouhý na to, aby pokryl danou věc a dostatečně krátký na to, aby zaujal“.

Gándhí to uměl shrnout

Indický duchovní a politický vůdce Mahátma Gándhí proslul svým nenásilným odporem proti britské koloniální nadvládě. Svou tvář si zachoval i po otázce jistého reportéra, co si myslí o západní civilizaci. Gándhího odpověď? „Myslím, že to byl dobrý nápad„. Ne všechny teoretické myšlenky se zkrátka povede přetavit ve zdárnou praxi.

Kdo umí, ten umí

Kdo umí, ten umí, kdo neumí, ten učí„. Autor tohoto slavného citátu? Známý anglický spisovatel George Bernard Shaw. Pokud se chystáte na nějakou taneční zábavu, nezapomeňte na další Shawova slova, totiž že „tanec je vertikálním vyjádřením horizontální touhy“.

Oscar Wilde to bral s nadhledem

Smyslem pro humor disponoval i Oscar Wilde, tedy Shawův krajan a současník. Jednoho dne si mu postěžoval kolega spisovatel William Morris: „Existuje spiknutí proti mně, tiché spiknutí. Co s tím mám dělat?“. Wildeova odpověď: „Připojit se k němu“. Inu, dobrá rada nad zlato. Wilde navíc pobavil i dalším výrokem: „Jsem tak chytrý, že někdy nerozumím jedinému slovu, která říkám„. A do třetice Wilde: „Půjčujte si peníze jen od pesimistů. Nikdy totiž nečekají, že jim je vrátíte“.

Televize nám nic nepřináší?

„Nikdy nezapomínám tváře, ale ve vašem případě budu rád, když udělám výjimku.“ Slavný americký komik Groucho Marx, který ve 30. a 40. letech 20. století se svými bratry Chicem, Harpem a Zeppem proslul filmovými komediemi, uměl potěšit. Groucho v 50. letech už jako solitér vystupoval v různých TV show a dokonce tvrdil, že je díky televizi vzdělanější, když řekl: „Televize mi dává velké vzdělání. Vždy, když ji někdo zapne, zvednu se a jdu si do vedlejší místnosti číst„.

Nietzsche byl trefný

Zamilovali jste se? Pak si společně s německým filosofem Friedrichem Nietzschem uvědomte, že „silné brýle dokážou člověka z lásky vyléčit„. Samozřejmě musíme zmínit Nietzscheho nejslavnější výrok: „Co mě nezabije, to mě posílí.

Vychytralý Bonaparte

Vojevůdce Napoleon Bonaparte dosáhl svého času mnoha vojenských úspěchů. Vítězná tažení Evropou se mu možná dařila i díky tomu, protože si dobře uvědomoval, že „nemáte nikdy přerušovat svého nepřítele, když právě dělá chybu“.

Einstein poznal spoustu hlupáků

Myslíte si, že lidská hloupost je nekonečná? Pak máte stejný názor jako Albert Einstein! Ten se totiž domníval, že „rozdíl mezi lidskou genialitou a hloupostí spočívá v tom, že génius má své hranice“. V podobném duchu se ostatně nese i další jeho výrok: „Jen dvě věci jsou nekonečné, vesmír a lidská hloupost. Tím prvním si ale nejsem jistý„.

Slavný vědec ovšem komentoval i vztahy mezi muži a ženami. Tak například si uvědomoval, že „muž, který dokáže při líbání hezké dívky bezpečně řídit auto, nevěnuje polibku tolik pozornosti, který si zaslouží“. A Einstein dal dokonce lidstvu recept na zaručený úspěch v životě: „Pokud je A úspěch v životě, pak A se rovná X + Y + Z, kde X je práce, Y hraní a Z je udržet svou pusu potichu“.

A jak vysvětloval své vědecké myšlenky? „Když se dvoříte pěkné dívce, hodina se zdá jako sekunda. Když sedíte na rozžhaveném uhlíku, sekunda se zdá jako hodina. To je relativita„.

Velká pravda Marka Twaina

Zdravý životní styl sice nemusí být plný odříkání, ale spoustu lidí se to domnívá. Ostatně stejného názoru byl již americký spisovatel a humorista Mark Twain. Ten to jasně vyjádřil výrokem: „Jediný způsob, jak si udržet své zdraví, je jíst to, co nechcete, pít to, co se vám nelíbí a dělat to, co byste radši nedělali„.

Arnold a jeho typický humor

Že jsou peníze v životě lidském důležité? Chyba lávky! Své o tom ví takový Arnold Schwarzenegger, který řekl, že „peníze tě neudělají šťastnějším. Nyní mám 50 milionů dolarů, ale byl jsem stejně šťastný, i když jsem měl 48 milionů“. Na to nelze nic namítat…

Autor: Petr81

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

„Sorry jako“ aneb výroky českých politiků, které vešly do dějin

Nejlepší rozhovory sportovců. Budete se divit!