„Sorry jako“ aneb výroky českých politiků, které vešly do dějin

Politici… Mnozí se při vyslovení tohoto slova osypou, ale musíme si přiznat, že by bez nich nebylo tolik zábavy. Jasným důkazem toho jsou některé výroky, které sice byly myšleny zcela vážně, přesto vyvolávají úsměv.

Jakeš a spol.

„To není jednoduchý proces ta přestavba. Není. To je proces, bych řekl, v kterým se ne každý dost vyzná a proces, do kterýho mohou vstoupit nepřátelé a vypadají přitom jako přátelé, určitou dobu.“ (Milouš Jakeš, 1989)

Původně jsme náš článek chtěli věnovat pouze polistopadovým výrokům, nicméně alespoň jedna věta z repertoáru generálního tajemníka KSČ Milouše Jakeše rozhodně stojí za zmínku. A ponaučení z výroku, jenž zazněl při projevu v Červeném Hrádku u Plzně v červenci 1989? Snad jen to, že až budete rekonstruovat dům, dejte si velký pozor, aby vám s přestavbou nepomáhali nepřátelé, kteří vypadají jako přátelé. Jinak by se váš barák mohl zhroutit jako vláda jedné strany pár měsíců po těchto Jakešových slovech.

Sládek a cikáni

„Dokonce jsme toho názoru, že například u cikánské populace by tato věková hranice měla být snížena už od desíti let. Mezi občany dneska už názory na cikánskou populaci dospěly už do takového stádia, že jsem slyšel cituji: Cikáni by měli být trestně odpovědni již od narození, protože prakticky to už je jejich největší zločin.“ (Miroslav Sládek, 1996)

Slova předsedy Republikánů Miroslava Sládka při vystoupení v Poslanecké sněmovně v červenci roku 1996 pouze dosvědčují tehdejší proticikánské nálady. Aktuálně však toto téma příliš netáhne, a tak se někteří politici, chtějí-li se zalíbit, upnuli na uprchlíky. A co sám Sládek? Ten se v minulém roce pokusil o návrat na politické výsluní a objížděl česká města, v nichž řečnil do mikrofonu většinou ke zcela prázdným náměstím a v krajských volbách pak také neuspěl. Zřejmě už tedy tolik nefrčí…

Upřímný Gross

„Myslím to upřímně.“ (Stanislav Gross, 2004)

No dobře, tohle není tak úplně výrok jako spíše slogan z billboardu bývalého premiéra Stanislava Grosse, nicméně čestné místo v našem výčtu by této větě nemělo chybět. Jasně totiž dokazuje, jak se smazal rozdíl mezi politikou a reklamou. Když si navíc ve stejném roce nechal v Třebíči vylepit kreslíř Štěpán Mareš billboard s Usámou bin Ládinem a heslem: „I já to myslím upřímně“, státní represivní složky velmi rychle zasáhly a s upřímným(?) pohoršením byl billboard odstraněn.

Tomiova teze o cikánech

„O Dělnické straně píšeme, že je extremistická, ale čím doopravdy? V čem je například extrémní názor, že cikáni by si měli založit vlastní stát a že Česká republika by měla podpořit jejich vystěhovalectví do země, odkud pocházejí jejich prapředci?“ (Tomio Okamura, 2011)

O tom, že mnozí sympatizanti a členové Dělnické strany dovedou dost dobře vztyčenou pravačkou ukázat, jak vysoko umí vyskočit jejich pes, se dá na internetu přesvědčit poměrně snadno. Ale zeptejme se spíše na to, jestli je extrémní názor, že by se měli všichni bílí Američané či Australané vystěhovat do země, odkud pocházejí jejich prapředci. Ono v rámci námi navrhované kampaně „Nebuď pokrytec!“ by sám pan Okamura mohl zvážit, zda se nevystěhovat do země svých prapředků, kteří už svůj stát notabene dávno založili.

Zemanova Pussy

„Víte, co to znamená ‚pussy‘ v angličtině? Kunda. Takže s prominutím, v textech této skupiny je kunda sem, kunda tam – opravdu dokonalý případ politického vězně jako vyšitej.“ (Miloš Zeman, 2014)

Že feministická hudební skupina Pussy Riot příliš nevoní ruským papalášům, je známo mnoho let. Ovšem zřejmě v rámci utužování vztahů zemí bývalé Varšavské smlouvy se k nim v listopadu 2014 přidal i Miloš Zeman v rozhlasovém pořadu Hovory z lán. A navíc dal českému národu zdarma lekci angličtiny! Ono kdyby milí pan Zeman před rokem 1989 četl na místo ekonomických spisů více tehdejší disent, jehož mnozí členové skončili jako političtí vězni, zjistil by, že ani jejich slovník mnohdy „nevoněl po fialkách“. Třeba takový Ivan „Magor“ Jirous byl totiž „politický vězeň jako vyšitej“.

Klausoviny

„Čokoládový krém je pravicový, salát levicová úchylka a antijídlo.“ (Václav Klaus, ?)

Velké spiknutí dietologů konečně odhaleno! Minimálně se dostala na světlo světa skutečnost, že většina výživových poradců má doma na zdi rudý bolševický, případně černo-rudý anarchistický prapor. V každém případě je dobré vědět, že obsluha salátových barů je úchylná až na půdu a po nocích se v rámci rozkoše švihá navlhčeným pórkem. Při dalším vydání své knihy Modrá, nikoli zelená planeta by ostatně bývalý pan prezident mohl zvážit nový název Modrá, nikoli zeleninová planeta.

Babiš: s(t)orry jako

„Proč bych vám měl sdělovat všechny moje příjmy? Sorry jako. Vy sdělujete někomu příjmy, nebo kdo tady sděluje příjmy za posledních dvacet dva let? Co vám je vůbec do toho?“ (Andrej Babiš, 2017)

Nejnovější přírůstek na seznam slavných výroků českých politiků. Jedná se přitom o reakci ministra financí Andreje Babiše na novinářku týdeníku a webu ECHO 24 Lenku Zlámalovou, která se jej dovolila upozornit na to, že jím uvedené údaje o příjmech nesedí. Pana ministra by však přeci taková otázka neměla vůbec zaskočit, neboť jako majitel největší české mediální společnosti Mafra ví asi sám nejlépe, jak jsou novináři nevděčná pakáž, která se neumí správně zeptat. Slovní spojení „Sorry jako“ už každopádně zlidovělo a v mnoha obměnách koluje českým internetem včetně mnoha videí.

Andrej Babiš vs. Zdeněk Pohlreich

Tak co, pobavily vás? A na které výroky vzpomínáte s oblibou vy?

Autor: Petr81

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Muzikanti versus politici – kdo má navrch?

Nejslavnější facebookové hoaxy. Nechali jste se nachytat?