Pussy Riot: Provokace je naše druhé jméno

Pussy Riot – ruská feministická punk rocková protestní skupina, která se od roku 2011 stará o „zábavu“ nejen novinářů, ale i politiků, věřících i puritánů po celém světě. Stihla naštvat Putina, dopálit Zemana a získat sympatie Schwarzenberga. Čím baví nás a co jste možná nevěděli?

Pussy Riot na Rudém náměstí

Kdy, kdo, kde a jak…

Datuje se, že Pussy Riot byla založena v říjnu 2011. Domovem je jí Moskva, hlavní město Ruska pro neznalé. Počet členek je nejistý. Jak to? Je totiž velmi variabilní a měňavý jako améba. Věk členek je ovšem na rozdíl od jiných skutečností znám, a to mezi dvaceti a jednatřiceti lety. Takže mladý kočky. Vede je vysokoškolačka Naděžda Tolokonnikovová, která evidentně ví, co chce, i když někdy dělá „blbou brunetu“.

Čím a jak nás provokují

Všem, kdo o skupině něco zaslechli, je jasný, že holky nejsou žádný stydlivky a umí si užít každou akci. Zejména tu, která je neohlášená a provokativní. Pochopit jejich činy dokáže opravdu jen zkušený fajnšmekr. Milují nejen neobvyklá místa jako stanice metra, střechy trolejbusů, luxusní butiky, kde se promenuje místní smetánka, ale i místa klasická jako je Rudé náměstí.

Pussy Riot až do svého zatčení vystupovala v anonymitě – tedy té obličejové. (Jejich nahá těla známe poměrně dokonale.) Na veřejnosti nosily členky barevné kukly. S počasím si evidentně hlavu nelámou. Za všech okolnostech měly na sobě lehké šaty a barevné punčocháče (asi aby jim to ladilo s kuklou). Je otázkou, zda sledujou nějaký módní trendy.

O co jim jako jde

Asi nejvív milujou Putina, kterýho považujou za sexistu. Tomu patří nejvíc textů. Oblíbeným tématem jsou ale i všechny druhy diskriminace a obecná nespokojenost s ruskou vládou.

Co vadilo Zemanovi

V českých vodách se nejvíce skloňovalo slovo Pussy. To když se prezident Miloš Zeman rozhodl „pomstít“ za označení vůdkyně skupiny, která ho nazvala patriarchálním hlupákem. Dostal tehdy na Hrad e-mail s pornografickými fotkami a vyzval média, aby je zveřejnila. Členky skupiny pobouřily jeho výroky, které asi není nutné připomínat, protože si je štěbetají už i holuby na střeše, a otevřeně vysvětlil v přímém přenosu, co název Pussy Riot znamená v češtině. Nadchnul tím i mnoho překladatelů z Angličtiny a o jeho dobré výslovnosti není pochyb. 🙂

Nejslavnější akce skupiny

Že jsou holky pořádně ujetý, dokazují jejich méně či více zdařené činy. Začalo to poměrně nevině, to když ještě chodily po ulicích nahoře bez. To jim kdekdo z mužského pokolení fandil.

Pak přišly mnohem peprnější akce. Nejslavnější se stala jejich punková modlitba v Katedrále Krista Spasitele, kde se to díky špatně zvolenému místu konání poněkud zvrtlo a následovalo vězení. Oups! Měl to být podle slov členek skupiny protest proti Putinovi, ale zcela logicky se naštvali i pravoslavní věřící, kteří na skupinu mají od té doby pořádnou pifku. No je vidět, že Pussy Riot to trochu nedomyslely.

To ale není nic proti tomu, když se některé členky spojily se skupinou Vojna. To se dějou akce jako „Jak ztopit kuře,“ která proběhla v roce 2010. Spočívala v tom, že se jedna z členek pokusila nacpat chlazené kuře do pochvy a propašovat ho ze supermarketu.

Pro mládež v Paříži nebo Londýně byla dobrou inspirací taky akce „Palácový převrat„. Tehdy především členové Vojny převrhli na střechu sedm policejních aut.

Uvidíme, čeho se v budoucnu ještě dočkáme. Pokud ale stále nechápete, co Pussy Riot vlastně chtějí, podívejte se na exkluzivní rozhovor pro Českou televizi zde.

Autor: Redakce

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Fekální mluva prezidentů? Nic novýho!

Miloš Z. je z planety Chrchel