Novičok: nejsilnější smrtící plyn na světě z dílny sovětských vědců. Používá se i dnes? Proč vznikl a co o něm všechno víme?

Bývalý ruský agent Skripal a jeho dcera byli s největší pravděpodobností otráveni nervovým plynem zvaným Novičok. Kdo jej vymyslel, jaké má účinky a co o něm vlastně víme?

novičok smrtící plyn

Sergej Skripal a jeho dcera jsou stále naživu, nicméně v kritickém stavu. Britská strana viní Rusko, to vinu odmítá, ukazuje na další státy. Původně také odmítalo, že by Novičok vůbec existoval nebo že by podobnou zbraň Rusové vyvíjeli, pod tlakem důkazů připustili, že vývoj kdysi probíhal, ale byl prý ukončen a tuto zbraň naopak začaly vyvíjet některé západní státy včetně České republiky.

Pravda je taková, že Novičok začali vyvíjet v 80. letech minulého století v přísně tajném zařízení v Uzbekistánu. Jiné zdroje mluví o tom, že vývoj probíhal v uzavřeném městě Šichany na Volze.  Projekt nesl jméno Foliant, oficiálně sovětští odborníci vyvíjeli jakého pesticidy pro zemědělství. Ve skutečnosti hledali cestu, jak vyvinout chemickou zbraň v době, kdy byl vývoj chemických zbraní zakázán mezinárodními smlouvami.

Vědecký tým, který neexistoval

Cestou, kterou se Sověti vydali, byla snaha vyvinout silný paralytický nervový plyn, který by se skládal ze dvou nebo více relativně neškodných látek. Smrtící koktejl vznikl až jejich smícháním dohromady těsně před použitím. Na úkolu pracoval vědecký tým, jeho složení už je také poměrně dobře známé, přestože podle dřívějších vyjádření Rusů nikdy žádný tým neexistoval. Otcem látky je Pjotr Kirpičov z Státního vědecko-výzkumného ústavu organické chemie a technologie (GNIIOChT). V jeho týmu byli také Lev Fjodorov a Vil Mirzajanov. Mirzjanov v 90.letech emigroval do Spojených států a několikrát o vývoji látky hovořil do tisku. Dalším z vědců byl zřejmě i Vladimir Uglev, který se nyní vyjádřil pro web The Bell, že Novičok skutečně spolu s kolegy vyvíjel. A podobně se přihlásil také Leonid Rink, že i on byl členem vývojového týmu. Právě pod tlakem těchto výpovědí se stanovisko Rusů, že nic jako Novičok nikdy neexistovalo, stalo neudržitelné.

Nejsilnější smrtící látka na světě

Novičok je podle všeho děsivá chemická zbraň, která nemá na světě obdoby. Sám Uglev se vyjádřil, že je to nejsilnější chemická zbraň na světě, podobně o něm už v minulosti mluvili někteří odborníci a novináři. Je osmkrát silnější než jed VX, kterým Kim Čong un nechal na letišti otrávit svého bratra. Protijed proti látce neexistuje. Látka se stane nervovým paralytickým plynem až po té, co se smíchá z několika jiných látek. Má formu velmi jemného prášku, může ale mít i kapalné nebo plynné skupenství. Stačí, aby se člověk tohoto prášku dotkl nebo ho vdechl, a velmi rychle se mu zastaví svaly v těle. To znemožní dýchání a zastaví srdce. Smrt je nejspíše velmi bolestivá.

Smrt bankéře a jeho sekretářky

Novičok už byl v minulosti použit minimálně v jednom případě. Byl jím otráven bankéř Ivan Kivilidi a jeho sekretářka. Ti jsou doposud jedinými lidmi, na které byl Novičok použit. Podle některých informací se tehdy otrávili nejen Kivlidi a jeho sekretářka, ale i sám pachatel, který pak musel podstoupit tajnou léčbu v Rusku.

Špinavá zbraň tajných agentů

To je právě největší problém Novičoku. Je tak nebezpečný, že hrozí otrávení nejen oběti, ale i pachatele nebo dokonce dalších lidí. Mezi tajnými službami je proto použití této látky považováno za špinavý způsob vraždy. Z mnoha důvodů je nepřijatelný nejen kvůli zmíněným rizikům, ale i kvůli porušení mezinárodních konvencí. Přesně to vidíme ostatně nyní v Británii, která hovoří o chemickém útoku na svém území a celá věc přerostla v mezinárodní skandál.

Kdo to byl?

O tom, že byl použit Novičok, už dnes nepochybuje prakticky nikdo. Dokonce i sami Rusové tuto tezi nijak nerozporují, ovšem nově tvrdí, že tuto látku zničili v 90. letech v rámci mezinárodních dohod. Naopak tvrdí, že v jeho vývoji pokračovaly některé západní státy. Rink tvrdí, že nebyl použit přímo Novičok, ale nějaká jiná látka na podobné bázi, protože Skripal i jeho dcera jsou stále naživu. Pokud by byl použit Novičok, byli podle něj dávno mrtví. O tom, zda Novičok použili Rusové nebo snad někdo jiný, lze v tuto chvíli jen spekulovat. Vzhledem k tomu, že Rusové se neštítili použít ani radioaktivní polonium (byť to také odmítají), lze usuzovat, že by bez obav použili i Novičok.

Autor: Snaut

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Zajímavosti ze života Stephena Hawkinga. Vtipný chlapík, který do osmi let neuměl pořádně číst. Co ještě nevíte?

Smrt mladých v přímém přenosu jako fenomén současnosti!