Nová generace herních konzolí se blíží. Kdy se objeví na pultech obchodů? Budou nové platformy posledními svého druhu?

Milovníci videoher už spekulují, kdy se objeví nová generace herních konzolí. Letos se toho ještě nedočkáme, přesto se její příchod pomalu, ale jistě blíží. Jak se budou jednotlivé platformy jmenovat? Budou nové herní konzole vůbec posledními svého druhu?

Nová generace herních konzolí se blíží

Herní konzole existují už přes 40 let!

Herní konzole, tedy zařízení, která jsou primárně určena pro hraní videoher, už lidstvo doprovázejí nějaký ten pátek. Vždyť aktuální největší „hity“ jsou 8. generací! Ta první se přitom „zrodila“ už v 70. letech 20. století. Ačkoli některá zařízení postupem času úplně vyklidila pole, další patří do herního světa již spoustu let. Aktuálně jsou přitom nejoblíbenější (minimálně u nás) PlayStation 4, Xbox One a Nintendo Switch.

Poslední jmenovaná konzole spatřila světlo světa až v roce 2017, takže ji lze stále považovat za poměrně novou. Nintendo si ovšem jde svou vlastní cestou a cílí na poněkud jiné hráče, takže se mu budeme věnovat až na úplném konci článku.

Další dvě konzole už naopak nepatří mezi nejmladší. Obě se totiž dostaly na pulty obchodů v roce 2013. To se sice také nemusí zdát nijak dlouho, ale hardware stárne přeci jen o něco rychleji než takové lidské tělo. Ačkoli společnosti Sony i Microsoft, které za těmito konzolemi stojí, přišly s určitými vylepšeními a dnes jsou tedy k dispozici PlayStation 4 Pro a Xbox One X, hráči již začínají netrpělivě vyhlížet úplně novou generaci.

Kdy můžeme nové konzole očekávat?

O vydání nové generace konzolí se dlouho spekulovalo a v současné době už obě společnosti oznámily, že na nich intenzivně pracují. Konkrétní rok vydání ovšem prozatím uveden nebyl. Hojně spekulovat se tedy může i nadále. Prozatím se zdá, že v letošním roce nový PlayStation ani Xbox s největší pravděpodobností nevyjdou. Je ale patrné, že příliš reálný není ani rok 2021, kdy už bude přeci jen trochu pozdě a šlo by o risk, že největší konkurence přijde na trh výrazně dřív. Zdá se tedy, že se nové konzole od Sony a Microsoftu objeví příští rok.

Vývoj dalšího herního zařízení v každém případě jako první oficiálně oznámil Microsoft, z čehož by šlo usuzovat, že svého velkého konkurenta může porazit. To by byl samozřejmě úspěch a Xbox by jej potřeboval. Prozatím totiž poněkud ztrácí. Nejprodávanější konzolí vůbec je totiž PlayStation 2 (cca 150 milionů kusů) a rovněž ekluzivity, tedy hry, které vycházejí pouze pro dané zařízení, jsou obecně přijímány lépe ty, které šlo hrát pouze na PlayStationu.

Půjde o poslední generaci herních konzolí?

Tato otázka byla pokládána i s příchodem PlayStation 4 a Xbox One. Někteří analytici na ni přitom odpovídali kladně, protože se zdálo, že o upadá zájem o konzolové hraní. Jenže prodejní čísla jak samotných zařízení, tak her ukázala opak. Tyto „obavy“ se tedy nepotvrdily a nyní už je jisté, že se o poslední generace určitě nejednalo. S tou další ovšem stejný dotaz vyvstává znovu. A opět se spekuluje, že žádná další už nebude. Tento názor mj. sdílí i Yves Guillemot, tzn. ředitel společnosti Ubisoft, což je francouzské vývojářské a vydavatelské studio, které stojí za mnoha herními peckami. Budoucnost her vidí ve streamování. Přesnou odpověď nám dá ale samozřejmě až čas.

Jak se budou nové konzole jmenovat?

I když tahle otázka trápí náruživé hráče asi nejméně, bude zajímavé sledovat, jaký ponesou nové konzole název. V případě Sony není co řešit. Je patrné, že výrobek společnosti se sídlem v Tokiu, se bude jmenovat PlayStation 5. U Microsoftu je však situace poněkud tajemnější. Americká společnost totiž oznámila, že její zaměstnanci pracují na více zařízeních, které se prozatím sourhnně nazývají Scarlett. Samotný nástupce Xbox One je ale občas označován jako Xbox Two, což sice může být nakonec označení konečné, ale také nemusí. Nechme se tedy překvapit.

Nové Nintendo vyjde ještě letos

Nintendo vydalo konzoli Switch v roce 2017, a nahradilo tak klasickou konzoli Wii U. S nástupcem Switche přijde na trh jako první. Mělo by se tak totiž stát už letos. Znovu se bude jednat o hybridní konstrukci mezi stolní a kapesní konzolí, což znamená, že jej budete moci použít jak doma u televize, tak na cestách. Pokud tedy patříte mezi příznivce „pecek“ jako Zelda nebo Super Mario Odyssey, nové zařízení od japonské firmy vás potěší už zanedlouho.

Autor: Petr81

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Jack Black si založil herní kanál na YouTube. Během 2 týdnů získal 3 milióny odběratelů! Čím nalákal fanoušky a co zamýšlí?

Virtuální realita se zadrhla? Problém her může být kinetóza. Má VR ještě další využití a slibnou budoucnost?