Neviditelné stíhačky F-35 možná nahradí Gripeny ve výzbroji Armády České republiky

Superstíhačky 5. generace ve výzbroji Armády České republiky? Zní to trochu jako sci-fi, ale možný nákup amerických strojů F-35 je opravdu ve hře. Prodlouží vláda smlouvu na pronájem Gripenů nebo přijde úplně nový kontrakt?

Neviditelné stíhačky F-35 možná nahradí Gripeny ve výzbroji Armády ČR

Armáda České republiky má v současné době k dispozici stroje JAS-39 Gripen. Armáda je ale nevlastní, od roku 2004 je Švédsko poskytuje jako pronájem. Gripenů je na našem území celkem 14, přičemž dva z toho jsou dvoumístné – cvičné. Druhá nájemní smlouva ale v roce 2027 skončí a přichází čas, kdy se začne vláda rozhodovat o tom, jaké letouny Gripeny nahradí. Jednou z variant na zvážení budou i nejmodernější stíhačky 5. generace, mezi které patří právě neviditelný F-35 Lighting II.

Americké stroje mají své zastánce

Gripeny se staly pro Armádu České republiky prvními nadzvukovými stíhačkami. Celkově provozuje 39 stíhacích strojů, z toho je 28 kusů víceúčelový bojový letoun L-139 Alca, který vyrobilo tuzemské Aero Vodochody. Část vojáků i politické scény prosazuje nákup amerických strojů,  a tak bude ve hře i nákup moderních F-35. Nahrává tomu také fakt, že stroje F-35 nejspíš vyjedná i sousední Polsko a jejich nákup zvažuje i Slovensko.

Neviditelné stíhačky F-35 možná nahradí Gripeny ve výzbroji Armády ČR

zdroj: 123RF.com

Žhavý kandidát nejen pro naše letectvo

F-35 Lighting II se vyrábí od roku 2006, přestože program na jeho vývin se datuje do roku 1996. Zajímavostí je fakt, že se jedná o vůbec první stíhací letoun 5. generace, který Spojené státy nabízí k volnému obchodu. Předcházející model F-22 Raptor nebyl nikdy k dispozici nikomu kromě Letectva Spojených států. Jedná se o letadla prošpikovaná tou nejmodernější technikou, ať už jde o avioniku nebo vybavení kokpitu. F-35 dokáže vyvinout rychlost až Mach 1,6 a motor Pratt & Whitney F135 má se zapnutým přídavným spalováním tah neuvěřitelných 191 kN, takže se jedná o nejsilnější motor, který kdy stíhací letoun měl. Existují tři varianty: F-35A je stíhačka s konvenčním vzletem i přistáním, F-35B umí stáčením trysky motoru vzlétnout na extrémně krátké vzdálenosti a přistát kolmo na místo. F-35C je potom určena pro americké námořnictvo.

Neviditelné stíhačky s českými znaky?

Jedním z hlavních rysů F-35 je kritérium stealth, tedy obtížná zjistitelnost v radarovém spektru. Mezi to patří například zkosené plochy trupu letadla, které odrážejí radarové paprsky pod úhlem 30 stupňů, speciální materiál se sníženou odrazivostí, nátěr schopný pohlcovat část radarových vln nebo ochlazování výstupu proudového motoru pro potlačení tepelné stopy. Důležitý je také fakt, že má F-35 veškerou výzbroj „schovanou“ v trupu, žádné zbraňové systémy nejsou podvěšené pod křídly. Odtud přízvisko „neviditelný“ letoun, ale pozor, neznamená to, že se na přístrojích zachytit nedá. Existují technologie, které ho dokáží odhalit, přesto ale nejsou schopny zjistit přesnou polohu.

Neviditelné stíhačky F-35 možná nahradí Gripeny ve výzbroji Armády ČR

zdroj: 123RF.com

Gripeny možná zůstanou

Letouny JAS-39 Gripen ale stále zůstávají variantou i do budoucna. Armáda využívá verze C a D, které byly po celou dobu využívání modernizovány, takže se logicky nabízí myšlenka prodloužit jejich pronájem o dalších deset let. Společnost SAAB ale stávající verze přestane vylepšovat v roce 2023, kdy přijde ke slovu modernější varianta E, která staví letoun na úplně jiných základech a je vybavena novým motorem i přístroji. Stávající stroje by tak mohlo Švédsko nabídnout k odkupu. JAS-39 Gripen E nabídne značnou modernizaci, ale jeho cena bude za několik nejspíš stejná, jako pomalu klesající cena strojů F-35.

Neviditelné stíhačky F-35 možná nahradí Gripeny ve výzbroji Armády ČR

zdroj: 123RF.com

Tahle sranda něco stojí

První série americké F-35 stály neuvěřitelných 230 milionů dolarů za kus, tedy pět miliard korun. Dnes je Lockheed Martin dokáže nabídnout za 80 milionů dolarů. Jeden faktor ale nelze u F-35 opomenout, a to je velice nákladný provoz těchto strojů. Náhradní díly, technika, uskladnění, to všechno stojí obrovské peníze, ale v případě této stíhačky se bavíme o nákladech 35 tisíc dolarů za jednu letovou hodinu. V době případné koupě F-35 českou armádou by to bylo 25 tisíc dolarů, tedy 550 00 Kč. Za JEDNU letovou hodinu. Gripeny mají průměr kolem 130 tisíc Kč.

Autor: Eduard Havel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Kapesní armády světa. I ty nejmenší země si udržují stálou vojenskou sílu! Které to jsou a kolik jednotlivců čítají jejich ozbrojené složky?

Stanou se hvězdné války skutečností? Vesmírné síly Spojených států schválil americký kongres i prezident Donald Trump