Neskutečné proměny herců. Co všechno pro své role podstupují?

Herecké povolání v mnohým případech není pouze o tom, že vystudujete školu, strávíte pár let hraním, sebezdokonalováním a je z vás perfektní herec. Někteří z profíků ve své profesi dokáží zajít ještě dál jenom proto, abych jejich role byla skutečně perfektní. Drastické změny váhy, životního stylu, dlouhé týdny, měsíce a roky tréninku… Kdo se do toho obul nejvíc?

 Rooney Mara jako Lisbeth Salander ve filmu Muži, kteří nenávidí ženy

Herečka vzala svoji roli v oceňovaném filmu velmi vážně. Není se ani čemu divit, jelikož hlavním požadavkem režiséra Davida Finchera bylo, aby žena obsazená do hlavní role vystihla svoji postavu v každém jejím aspektu. Mara tak skutečně i učinila – v součtu dvanáct piercingů přikrášlilo její tváře i bradavky na prsou, vyholila si obočí a také shodila vlasy, samozřejmostí byl také úbytek na váze. Ke konci svých příprav pak dlouhé dny osaměle bloudila městem Stockholmu, kde se film odehrával, aby se vžila do Lisbethininy vlastní izolace od světa.

Neskutečná proměna

Neskutečná proměna

Natalie Portman jako Nina Sayers ve filmu Černá labuť

Psychologické drama vzalo za své a dosáhlo kýženého dojmu mezi publikem i kritiky, když se v jeho hlavní roli objevila Natalie Portman. Herečky a herci se obvykle nechávají v baletních nebo jiných tanečních a kaskadérských filmech dublovat, podle Portman je prý ale pro perfektní herecký dojem velice důležité to, aby si umělec prošel svojí rolí se vším všudy. Proto více než celý rok, šest dní v týdnu, osm hodin denně trénovala s bývalou newyorkskou baletkou Mary Hele Bowers. K tréninku samozřejmě patřila různá cvičení na výdrž, posilovna a také plavání.

natalie-portman-21468

Doladila své ladné kroky

Adrien Brody jako Wladyslaw Szpilman ve filmu Pianista

Mnoho herců se pro své filmové postavy vzdalo svého pohodlí pro trénink a diety, málokterý ale zakusil a obětoval tolik co Adrien Brody. Ten prodal svůj byt a auto, načež odcestoval do Evropy s pouhými dvěma batohy – to vše jenom proto, aby zakusil nepohodlí jeho postavy– zchudlého židovského pianisty Wladyslawa. Během dvou týdnů hladovění shodil téměř patnáct kilo, zároveň ale bral hodiny doučování hry na klavír. Podle něj pravá prázdnota přichází až s pocitem hladu, který nikdy nezažil. Prošel si smutkem, ztrátou, ale nikdy ne opravdovým hladověním.

Postava i herec byli oba zlomení

Postava i herec byli oba zlomení

Leonardo DiCaprio jako Hugh Glass ve filmu Revenant ZMRTVÝCHVSTÁNÍ

Kolem premiéry filmu se článků o extrémech, kterými si DiCaprio během natáčení prošel, vyrojila celá kupa. Samozřejmě ho ale musíme v seznamu zmínit, protože když už vegetarián kvůli uvěřitelnosti svojí postavy sní rovnou syrové maso, to už je co říct. Bizoní játra, přespávání v těle mrtvého koně, prohánění se tam a zpět ledovými řekami přímo v divoké přírodě – Leonardo se nevzpíral ničemu a chtěl, aby jeho výrazy a pocity byly čistě instinktivní.

DiCaprio doopravdy mrzl

DiCaprio doopravdy mrzl

Shia Labeouf jako Boyd „Bible“ Swan ve filmu Železná srdce

Pouhý den na to, co Labeouf dostal svoji roli ve válečném filmu, narukoval k americké národní gardě, nechal si udělat tetování, také se nechal pokřtít a celé měsíce strávil na základně u 41. roty, kde sloužil jako asistent kostelníka, kapitána Yatese. Během natáčení se čtyři měsíce nekoupal, a dokonce si nechal vytrhnout zub. Tím vším, co podstoupil, se prý chtěl pouze přiblížit přirozenosti vojáků, kteří prý sprchu kolikrát měsíce ani neviděli, a stejné prádlo nosili snad i celé týdnyvčetně ponožek.

Labeouf vypadal zanedbaně, a taky že byl

Labeouf vypadal zanedbaně, a taky že byl

Jamie Foxx jako Ray Charles ve filmu Ray

Herec kvůli své roli shodil také téměř 15 kilo díky celotýdennímu hladovění, k čemuž rovnou navázal s cvičením a přísnou dietou. Pravá oběť však přišla až na place při natáčení. Foxx každý den čtrnáct hodin v kuse nosil zatemněné kontaktní čočky kvůli dojmu té pravé slepoty. S takovým nápadem přišel režisér Taylor Hackford, který chtěl, aby herec zažil stejnou temnotu jako jeho postava během jejího života. Oscarový Jamie Foxx tak sice nakonec dostal svoje zlato, na natáčení však často trpěl panickými záchvaty, a štáb ho dokonce i nejednou zapomněl ve studiu.

Foxx doopravdy neviděl

Foxx doopravdy neviděl

Anne Hathaway jako Fantine ve filmu Bídníci

Také herečka z muzikálu Bídníci, Anne Hathaway, podstoupila pro svoji roli dost, za což pak následně obdržela Oscara za nejlepší herečku ve vedlejší roli. Během krátké doby shodila už z tak své dost hubené postavy dalších 11 kilo, když její stravu tvořilo jenom pár lžiček ovesné kaše denně. Samozřejmě si jako Fantine vyholila vlasy. Když se teď dívá na svoje oběti zpětně, nezdráhá se to popisovat jako šílenost, kterou téměř balancovala na pokraji smrti.

anne_hathaway_i_dreamed_a_dream

Anne Hathaway vypadala žalostně

Víte o nějakém dalším herci, který kvůli svojí roli zašel opravdu daleko?

Autor: Jan Marek

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Nejlepší herci imitátoři

Když se herci opijí – někdy skvělý výkon, jindy problém!