Není baterie jako baterie. Jaká se hodí do koupelny a jaká do kuchyně?

Při rekonstrukci nebo stavbě domu se musí rozhodnout tolik věcí, že na drobnosti už nemáte čas ani energii.

Může se tak stát, že při výběru vodovodní baterie ukážete na jeden typ a chcete tím vyřešit zařízení koupelny i kuchyně zároveň. Pokud se tomu můžete vyhnout, nedělejte to a vymezte si na výběr více času! Později si za to poděkujete.

Je obtížné a časově náročné navštěvovat různé prodejny a porovnávat cenu a kvalitu produktů. Praktičtější je navštívit stránky prodejce Levná koupelna, kde naleznete vše na jednom místě a porovnání tak pro vás bude o to snazší. A teď přichází důležitá otázka – podle čeho baterie vybírat?

Co by měla splňovat vodovodní baterie do koupelny?

Ze všeho nejdříve vás jistě upoutá vzhled baterie. Ideální je řídit se celkovým designem koupelny, pokud sázíte na klasiku, extravagantní baterie by bila do očí. Patříte-li ale k lidem, kteří nemají rádi nudu, nemusíte se vůbec omezovat. Můžete se dívat po matných, bronzových nebo barevných provedeních.

Přemýšlejte také o instalaci baterie, a to nejen z estetického, ale především praktického hlediska. Nejobvyklejší a asi nejméně problematickou variantou je stojánková varianta. Pokud však tento typ instalace nechcete nebo nemůžete zvolit, vybírat můžete také z nástěnných nebo podomítkových baterií (ty jsou využívány především u sprch a van).

Jejich instalace je trochu náročnější a musí se provést už během rekonstrukce, efekt však stojí za to.

V neposlední řadě je třeba řešit také ovládání. Na první pohled se může zdát, že jde jen o estetický prvek, není to ale pravda. Ač vypadá kohoutkové ovládání stylově a bývá častou volnou lidí fandících retro stylu, je zde třeba zvážit delší dobu k naředění správné teploty vody. Pro milovníky ekologie to tedy není nejlepší varianta.

Nejvhodnější ke sprše či vaně je z praktického i ekologického hlediska termostatická baterie. Díky pojistce máte jistotu, že se neopaříte, což oceníte především, pokud máte v domácnosti malé děti. Navíc udržují stálou teplotu i tlak vody. Hodí se tedy hlavně pro náročné zákazníky.

Už máte jasno, jaká vodovodní baterie do koupelny je pro vás nejvhodnější? Pojďme tedy do kuchyně.

Na co se soustředit u vodovodních baterií do kuchyně?

V kuchyni tráví většina z nás více času než v koupelně. Jistě chcete, aby vaše kuchyň vypadala dobře a zároveň byla práce v ní co nejpraktičtější. I zde vědí prodejci z Levná koupelna své a podle toho také přizpůsobují nabídku.

Díky tomu je sice výběr širší, bohužel někdy o to složitější. Ani zde nezapomeňte na vzhled, který doplní celkový styl vaší kuchyně. Hitem poslední doby jsou garnitové dřezy, jejichž provedení může být jak v tmavých, tak světlých barvách – doporučujeme podle toho vybrat i barvu baterie. Pohrávat si můžete také s ostrými nebo oblými tvary. Stejně tak musíte vyřešit ovládání a především instalaci baterie.

Důležitá je samozřejmě i praktická stránka. Hledejte spíše vysoká a delší ramena, která vás nebudou omezovat při umývání větších hrnců a jiného objemného nádobí. Z toho důvodu jistě nevybírejte statické rameno, se kterým nemůžete otáčet. Po určité době byste tohoto omezení litovali.

Nejen pro náročné se v dnešní době vyrábějí baterie se zabudovanou sprchou. Ta vám pomůže s čištěním celého dřezu a stoprocentně ji oceníte i při běžném umývání. Pokud si myslíte, že je pro vás tato varianta zbytečná, zvážit můžete zabudovanou hlavici, která z klasického proudu vody vytvoří menší sprchu. Ta se bude hodit převážně při očišťování ovoce a zeleniny.

Ať už jsou vaše priority jakékoli, nikdy nezapomínejte na kvalitu!

Nemůžeme si odpustit důležitou poznámku na závěr, která platí jak u koupelnových, tak u kuchyňských baterií. Vždy vybírejte takovou vodovodní baterii, která má keramickou kartuš. Je to místo, ve které se míchá studená a horká voda a je potřeba, aby bylo odolné. Keramická kartuš je mnohem kvalitnější než plastová, bude vám tedy sloužit výrazně déle.