Darujte radost s vázanou kyticí

Snad každý měl už možnost podívat se do očí ženy, která byla právě obdarována kyticí. Ta radost z nich přímo srší. A na květinách je krásné to, že potěší nejen při předávání, ale také další dny, kdy zdobí domácnost. Jak zajistit, aby ten krásný pocit z vázané kytice trval co nejdéle?

Květina jako dárek je vždy dobrá volba

Nezáleží na tom, jestli máte před sebou oslavu narozenin, jmeniny, výročí, svátek matek nebo jen obyčejný den. Vázaná kytice udělá radost vždy. Při výběru se můžete řídit tím, jaké květiny má daná žena ráda. Pokud si tím nejste jistí, vybírat můžete podle barev nebo současných trendů.

V potaz můžete vzít také zvyky – mezi nejoblíbenější květiny se s velkým náskokem před jinými řadí růže, milovnice jara jistě potěšíte tulipány, zatímco veselé a letní typy zase ocení gerbery nebo slunečnice. V kombinování se meze nekladou, naopak, současné trendy ve vázání květin mají rády barvitost a rozmanitost.

Pečlivost od prvních kroků

Zajímalo vás někdy, jak to floristé dělají, aby udrželi květinu krásně čerstvou? V podstatě nezáleží na tom, jestli jste si nechali vytvořit elegantní puget z růží nebo letní kytici ze slunečnic. Aby byla květina schopná získávat dostatek vody, měl by být její stonek seříznutý pod úhlem 45°. Ideální je, když se rostlina ustřihne pod vodou, aby hned natáhla vodu místo vzduchu.

Seříznutí se musí provádět ostrým nožem, o tom vědí všichni floristé své. Abyste se do toho nemuseli pouštět sami, vsaďte na profesionály ve Fleurop. Jistota krásně uvázané kytice za to stojí.

Ideální péče pro dlouhou čerstvost řezaných květin

Stejně tak si umí poradit i s uchováváním květin, aby byly co nejdéle čerstvé. Rozhodně jim neprospívá pobyt na slunci nebo u topení, potřebují spíše chlad a tmavý prostor. Podcenit se nesmí ani správné postavení květin, a to hlavně proto, aby nedošlo ke zkroucení.

O první kroky se samozřejmě postarají floristé. Pečlivě vybrané květiny jsou pak aranžovány do krásných kytic. Jak se ale starat po darování? Ať už máte možnost darovat vázanou kytici osobně nebo využijete z jakýchkoli důvodů rozvoz květin, měli byste si najít chvilku, abyste se o květiny dobře postarali.

Důležité je zajistit čerstvou vodu, která by se měla měnit každý druhý den. Čerstvá ale neznamená nutně studená! Ač se to některým může zdát zvláštní, třeba tolik vyhledávané růže mají rády spíše vodu teplejší.

Je nezbytné, aby byla váza pečlivě vyčištěná. Jakékoli bakterie a mikroby, které se nacházejí na stěnách vázy, přispívají k rychlejšímu vadnutí květin. Ideální je, pokud jsou do vody ponořené jen stonky bez lístků, ty totiž rychleji zahnívají a zanášejí do vody nečistoty, které rostlinám škodí.

S čerstvostí pomáhá speciální výživa, která bývá někdy u vázaných kytic přiložená v malém balení. Kromě toho existuje spoustu rad a tipů, jak životnost květin prodloužit i bez speciální výživy. Doporučuje se přidat do vody například jedlou sodu, cukr nebo rozdrcený aspirin.

Při přepravě se nesmí zkřivit ani lístek

Snad nejméně oblíbeným momentem v procesu kupování a předávání kytic je jejich převoz. Ve chvíli, kdy puget přebereme od floristy pečlivě zabalený do papíru, musíme nastražit snad všechny smysly, abychom kytici hloupě neopřeli, někde jí nepřimáčkli nebo nepřehnuli.

Tomu se můžete vyvarovat, pokud se rozhodnete využít rozvoz květin od Fleurop. K radosti ze samotné kytice takto přibude také příjemné překvapení. Doručení můžete naplánovat domů i do práce, předá ji profesionální kurýr v dárkovém balení spolu se vzkazem. Předání navíc může proběhnout už v řádech hodin po objednání kytice!