5 důvodů, proč se v horkých letních dnech vyplatí vsadit na mobilní klimatizaci

Přichází období letních dnů a vy přemýšlíte, jak je přečkat bez velkých rekonstrukcí?

Patříte k těm, jejichž domácnost vypadá jako Drákulův hrad kvůli zataženým žaluziím? Nebo jste hrdi na svou zahradu s bazénem, ve kterém hodláte strávit celé léto? Nemyslete si, v obou případech vás horko dožene. Musíte na to od lesa – potřebujete mobilní klimatizaci!

Nemluvíme o nástěnné pevně nainstalované jednotce ani o ochlazovačích vzduchu. Mluvíme o zařízení, které dokáže efektivně ochladit celou místnost, udržovat správnou vlhkost vzduchu a třeba také fungovat dle nastaveného časovače. A to nejsou jediné důvody, proč si mobilní klimatizaci pořídit.

1.      Zapomeňte na vrtačky a šroubováky

Možná jste na možnost klimatizace zanevřeli kvůli její instalaci. Nástěnná stacionární jednotka totiž vyžaduje pevné umístění na zdi a zároveň také propojení s vnější jednotkou (v případě jednodílných klimatizací Unico stačí dva vzduchové průduchy). To samozřejmě vyžaduje vrtání, instalování a další práce.

Mobilní klimatizace do bytu ale nic takového nevyžaduje. Potřebujete jen vyvést horkovzdušnou trubici z okna či jiného otvoru tak, aby odváděla horký vzduch z místnosti ven. Chlazení vzduchu navíc není jediná schopnost, kterou se mobilní klimatizace může chlubit. Na Vzdušín.cz najdete jednotky s dalšími praktickými vlastnostmi, které jistě oceníte.

2.      V chladícím efektu dávají ochlazovačům na frak

Zvažovali jste místo klimatizace ochlazovače? Přestože design může být podobný, nenechte se zmást! Ta trubice u mobilních klimatizací není jen na ozdobu, ale plní funkci, o které si mohou ochlazovače nechat jen zdát.

Pokud totiž chcete snížit teplotu vzduchu v místnosti, nejefektivnější způsob je takový, že vyženete horký vzduch ven a naženete dovnitř ten ochlazený. Na tomto principu fungují klimatizace, proto je musíte mít v případě nástěnných typů v kombinaci s vnější jednotkou nebo s průduchy, u mobilní pak odvádíte vzduch horkovzdušnou trubicí.

Ochlazovače vzduchu snižují takzvanou pocitovou teplotu. Pomocí studené vody, kterou v mikroskopických částečkách rozhání do místnosti, dovedou vzduch mírně ochladit, nikdy však nedosáhnou tak výrazného efektu jako klimatizace a zdaleka nedokáží ochladit celou místnost. Jsou proto variantou spíše v takových prostorách, kde nelze vyvést ven hadici na odpadní teplo.

3.      Mobilní klimatizace umí více, než jen chladit

Nejžádanější vlastností klimatizace je samozřejmě chladící efekt. Existují na trhu však modely, které zvládají daleko více. Mezi jednu z nejlepších lze jistě zařadit jednotku Olimpia Splendid DOLCECLIMA AirPro 13 A+. Pyšní se energetickou třídou A+, díky které ušetříte za energie.

Kromě horkého vzduchu vám pomůže také s nadměrnou vlhkostí, a to díky funkci samostatného odvlhčování. Aby toho nebylo málo, tuto mobilní klimatizaci můžete pohodlně ovládat také prostřednictvím aplikace ve vašem telefonu – stačí se k ní připojit pomocí Wi-Fi. 

Mnoho typů pak má také funkci vytápění, díky nemuž pro klimatizaci najdete uplatnění i v chladnějších dnech. Možností, které vám mobilní klimatizace nabízejí, je daleko více, záleží jen na vašich preferencích.

4.      Cenově dostupná varianta pro každého

Důvod, proč se někteří vyhýbají klimatizacím, mohou být finance. Jistě se taky bojíte, především po tom, co jste si výše přečetli, kolik toho mobilní klimatizace zvládá. Nebojte se! Na trhu existuje nepřeberné množství typů, které si můžete v klidu prohlédnout na Vzdušín.cz.

Mezi levnější varianty patří kupříkladu Olimpia Splendid Compact 8P, která je vhodná do skromnějších domácností. I tato jednotka však zvládne odvlhčování vzduchu, disponuje funkcí autorestartu i digitálním termostatem.

5.      Snadná údržba s automatickým výparníkem kondenzátu

A co otázka údržby? I zde by obstála mobilní klimatizace na jedničku. Při ochlazování vzduchu dochází ke kondenzaci vzdušné páry. Takový kondenzát se pak ukládá v zásobníku, který u některých typů musíte často vylévat.

Pokud se ale budete dívat po klimatizacích s automatickým výparníkem kondenzátu, máte po starostech. Tato vychytávka totiž dokáže vodu posílat ven společně s horkým vzduchem pomocí trubice.

Takže ruku na srdce. Kdo chce celé léto protrpět, když si může užívat v příjemně vychlazeném pokoji? Nyní už víte, jak na to.