Nejzajímavější památky Číny. Obdivujte je!

Určitě tušíte, že nelidnatější stát světa se může pyšnit unikátními památkami. Jsou úchvatné svou tajuplností a zajímavou historii. Tyto turistické atrakce se mohou pochlubit i různými světovými prvenstvími, jako je například největší náměstí světa nebo nejzachovalejší hrobka. Místo jako Náměstí Nebeského klidu, pekingské Zakázané město, Velká čínská zeď, Terakotová armáda a chrám Shaolin patří do pětice nejzajímavějších a nejznámějších památek Čínské lidové republiky. 

Zakázané město

Náměstí Nebeského klidu

Srdcem hlavního města Číny, Pekingu je náměstí Nebeského klidu, které je zároveň to největší na celém světě, díky rozloze 440 000 m².  Události, které se zde staly, dodaly místu nejen kulturní, ale i historickou hodnotu. Proběhlo zde vyhlášení Čínské lidové republiky Mao Ce-tungem 1. října 1949 nebo masová manifestace během Kulturní revoluce. Náměstí je místem protestních demonstrací, mezi nejznámější patří Hnutí čtvrtého května v roce 1919, protesty po smrti Čou En-laje v roce 1976 nebo studentské protesty v roce 1989. Všechny demonstrace byly potlačeny čínskou armádou s obrněnými transportéry a také palbou na neozbrojené demonstranty. Toto místo se tak stalo symbolikou krveprolití, kde zahynuly stovky lidí.

Pegingské zakázané město

V bezprostředním sousedství náměstí Nebeského klidu se rozkládá obrovský palácový komplex, který je největší svého druhu na světě. Rozkládá se na 72 000 m² a má tvar obdélníku. Celý areál je obehnán 12,5 m vysokou zdí s obrannými věžemi a širokým vodním příkopem. Výstavbu Zakázaného města započal císař Jung-le roku 1406. Na stavbě pracovalo přes milion dělníků po dobu 14 let. Legenda praví, že komplex ukrývá 9 999 místností. Na celém území Zakázaného města bylo vystavěno okolo 8 000 budov včetně rozlehlých zahrad. Na Seznam světového dědictví UNESCO byl zapsán císařský palác jako největší a nejzachovalejší palácový komplex na světě. Skládá se totiž ze 114 budov a nachází se v něm knihovna, která ukrývá svědectví vlády poslední čínské dynastie. Více informací o tajemném Zakázaném městě se dozvíte v pořadu ČÍNA: Zakázané město, na stanici Spektrum.

Velká čínská zeď

Číňané legendární zeď pojmenovali jako Nekonečně dlouhou zeď.  Tuto gigantickou stavbu začala usilovně budovat dynastie Čchin, pak následovala dynastie Chan a poslední budovatelskou dynastií byla Ming.  Pevné jádro stavby bylo vytvořeno udusanou zeminou do přípravného bednění, následně bylo jádro obezděno. Mezi stavebním materiálem bychom našli téměř vše od pálených cihel přes mrtvá těla dělníků až po mouku nebo rýži. Každých několik set metrů je zeď zesílená věžemi, kterých je přibližně 25 000. Věže sloužily jako pozorovací a signální stanoviště, ale také jako skladiště zbraní nebo útočiště obránců. Velká zeď lemuje vrcholky kopců a hor, a díky tomu se často nejeden turista zapotí, zdolávání zdi směrem k věži totiž není taková hračka, jakoby se na první pohled mohlo zdát.  Při turistické návštěvě však uvidíte jen 25% zachovalé zdi, zbylých 75% je opravdu ve velmi špatném stavu. Některé její části jsou dokonce rozebírány místními obyvateli pro stavbu vlastních domů. Nejznámější čínská památka je od roku 1987 zapsána na Seznamu světového dědictví UNESCO a také byla 7. července zařazena mezi nových sedm divů světa.

Terakotová armáda

Císař Čeng (po nástupu na trůn Čchin) byl prvním panovníkem, který dokázal sjednotit Čínu, a to ve všech směrech od měny přes písmo až po jednotné míry. Vládnul diktátorským stylem, ten kdo s ním nesouhlasil, byl okamžitě zaživa pohřben a knihy, které nepodporovaly jeho ideologii, byly spáleny. Na druhou stranu nechal postavit ohromný palác, dlouhou čínskou zeď a také svou přepychovou hrobku, s jejíž výstavbou započal už během svého života. Na stavbě největšího a nejbohatšího mauzolea se podílelo 700 tisíc obyvatel po necelých 40 let! V době kdy císař zemřel, nebyla ještě hrobka dostavěna. Areál celého mauzolea se rozkládá na neuvěřitelných 46 km². Dle archeologů jsou v hrobce pohřbeni všichni stavitelé a navíc ještě dalších 500 osob, které doprovázely zemřelého císaře. Mauzoleum pocházejícího ze 3. století př. n. l. bylo objeveno čirou náhodou, když se rolníci  při kopání studny v březnu 1974 propadli do starověké chodby. Archeologové následně celou oblast zapečetili a pro turisty po čase zpřístupnili největší jámu s terakotovými válečníky a pak také část druhé a třetí jámy. Navíc jsou zde vystaveny i sochy důstojníků a je možné zhlédnout videoprojekci z průběhu vykopávek. Stále však nebyla archeology odkryta hrobka samotného císaře, aby ji nepoškodili. Díky tomu je tak panovníkova hrobka jedna z nejzachovalejších na celém světě. 

Chrám Shaolin

Jedna z nejnavštěvovanějších památek Číny je i legendární klášter Shaolin. Byl založen koncem 5. století n.l. indickým mnichem Bodhidharma přezdívaném Damo. Mnich bez okolků kritizoval špatnou kondici ostatních mnichů, jenže ti si jeho kritiku nevzali k srdci a vyhnali ho. Damo odešel do nedaleké a opuštěné jeskyně a tam dlouhých devět let meditoval. Nakonec Damo mnichy přesvědčil svými znalostmi o buddhismu a také svou vytrvalostí. Bodhidharma totiž tvrdil, že mniši nejsou schopni dostatečně dlouhé meditace, a to díky špatné fyzické kondici. Pro dosažení zklidnění mysli a soustředění byl naplánován speciální a fyzicky velmi náročný rozvrh, kdy se napodobovaly pohyby zvířat.  Z těchto cvičení se časem vyvinuly základy bojovného umění a také samotný šaolinský box, který se v klášteře provozuje do teď. Shaolin patří jistě k památkám, na které byste při návštěvě Číny jistě neměli zapomenout. Kromě nádherného chrámu a okolí na vás čeká i dechberoucí exhibice šaolinských cvičenců, která opravdu stojí za zhlédnutí.

Autor: Redakce

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Unikátní způsoby cestování

5 úžasných přírodních divů světa