Nejúspěšnější herní vývojáři současnosti. Seznamte se!

Herní průmysl, který ještě poměrně nedávno produkoval maximálně textovky a jednoduché arkády, za posledních 20 let dospěl. Dnes stojí za velkolepými projekty, na nichž pracují desítky až stovky lidí, a které autorům v případě úspěchu zajistí nejen nechutné množství peněz, ale především nehynoucí slávu. Které firmy aktuálně patří mezi créme de la créme herního průmyslu?

Vývojáři her

Sega

Stálice herního nebe je nepřehlédnutelná především díky svému maskotovi, jímž není nikdo menší než populární ježek Sonic. V bitvě herních konzolí Sega sice dostala na frak, jinak se jí ale daří. Na vývoji herních titulů spolupracuje mimo jiné se svým bývalým úhlavním nepřítelem, společností Nintendo. Díky tomu spatřily světlo světa hry jako Mario and Sonic at the Olympic Games. Sega má prsty také v gamesách jako např. Alien: Isolation, Football Manager 2015, Company of Heroes 2 nebo třeba geniální strategickou sérii Total War.

Electronic Arts

Pokud jste fanoušci sportovních her, Electronic Arts znát prostě musíte, ačkoli možná spíš pod zkratkou EA. Tahle vývojářská firma stojí za fotbalovou sérií FIFA, hokejovým NHL i simulací amerického fotbalu Madden NFL. Krom toho má EA v portfoliu série jako Need for Speed, Medal of Honor, The Sims či Command and Conquer. A to už něco znamená.

Nintendo

Sega má ježka Sonica, Nintendo zase instalatéra Maria. Instalatérovi se přitom daří ještě o něco lépe. Kromě herních konzolí (aktuálně Nintendo Wii U) a řady handheldů (od Gameboye po Nintendo 3DS) firma Nintendo produkuje také enormí počet her pro celou řadu platforem. Vždyť drží práva na postavy jako již zmiňovaný Mario, Zelda, Donkey Kong, Pikachu (to jsou ti blázniví Pokemóni).

https://www.youtube.com/watch?v=gFLFskTGFFA

Activision Blizzard

V roce 2008 došlo k fúzi mezi společností Activision a Vivendi Games (ti vlastnili také Blizzard). Nově vzniklá společnost byla pojmenována Activision Blizzard (Activision i Blizzard Entertainment stále fungují také separátně) a hned začala diktovat trendy. Není divu. Activision Blizzard má Na svědomí má takové pecky jako sérii Call of Duty nebo MMORPG World of Warcraft.

https://www.youtube.com/watch?v=MNxh7umVOZ0

Sony Computer Entertainment

Sony Computer Entertainment je firmou, která stojí za herními konzolemi Sony Playstation, firmou, která světu dala třeba sérii God of War, Gran Turismo, Beyond: Two Souls, Uncharted a desítky dalších her.

Microsoft Studios

Ačkoli divize společnosti Microsoft vznikla teprve v roce 2002, málokdo pochyboval o jejím budoucím úspěchu. A je to tady, divize šlape jako hodinky. Kromě her pro Xbox se vývojáři z Microsoft Studios vrhli také na vývoj titulů pro PC (samozřejmě s OS Windows) a mobilní telefony. Jeho vůbec nejpopulárnějším počinem je akční FPS (střílečka z pohledu první osoby) Halo. V roli vydavatele se pak zhostilo kupříkladu publikování série Fable, Gears of Wars a mnoha dalších.

https://www.youtube.com/watch?v=Ie6gu3m2TSU

Kdo je váš nejoblíbenější herní vývojář? Napište nám o tom!

Autor: Pseudofilosof

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

6 filmů, které měly skončit jinak

Arnold se vrátí. Nový terminátor už v červnu