5 sociálních sítí, kde už to nežije

Facebook známe všichni, YouTube, Twitter, Foursquare nebo LinkedIn většině z nás také něco řekne, pak jsou tu ale projekty, kterým se prorazit nepodařilo. Podívejme se na přehled sociálních médií, které jsme dnes mohli používat.

Sociální sítě

Yahoo! Buzz (1998-2011)

Sociální médium Yahoo! Buzz sloužilo, podobně jako třeba stále fungující Digg, pro sdílení odkazů na zprávy a informace z internetu. Ačkoli si nevedlo úplně katastrofálně, Yahoo celý projekt zrušilo.

Gowalla (2009-2012)

Tato geolokační sociální síť fungovala velmi podobně jako populární Foursquare. Lidi se „čekovali“ na různých místech, za odměnu pak získávali různé virtuální předměty a speciální odznáčky. Smůlou bylo, že Gowalla byla spuštěna ve stejný den jako již zmiňovaný Foursquare. Autory může hřát alespoň to, že celý projekt prodali Facebooku a namastili si kapsu.

ITunes Ping (2010-2012)

Ani takové firmě jako Apple se nepodaří vše. Ping byl pokusem o vlastní sociální síť založenou na sdílení hudby, síť však hned od počátku čelila řadě problémů, byly jí vytýkané různé technické nedostatky a nikdy se jí nepodařilo vyvolat pořádný zájem uživatelů.

Akoha (2008-2011)

Sociální síť spuštěná v roce 2008 byla postavena na zajímavém konceptu provázání s reálným světem. Uživatelé museli konat dobré skutky, za jejichž splnění dostávali body a mohli zvyšovat svou úroveň. Tyto dobré skutky byly zadávány prostřednictvím série skutečných sběratelských karet. Na nich byly úkoly jako „Vypočítej svou uhlíkovou stopu“, „Vykouzli úsměv na něčí tváři“ nebo „Daruj někomu knihu“. Bohužel se autorům projektu nedařilo zajistit dostatek prostředků na pokrytí veškerých nákladů, a tak byl provoz Akohy po třech letech od spuštění ukončen.

Friendster (2002-2011)

Ani jedna z prvních sociálních sítí s ohromným potenciálem neobstála v konkurenci Facebooku. Friendster měl přitom raketový vzestup. Jen během prvních několika měsíců přilákal více než 3 miliony uživatelů. V jeden okamžik pak tuto sociální síť využívalo na 115 milionů lidí. Facebook však dominoval a tak se provozovatel Friendsteru rozhodl změnit zaměření. Friendster je dnes platformou pro hraní her on-line.

Kromě výše zmíněných řadě projektů také povážlivě dochází dech. Typickými příklady jsou Diaspora nebo MySpace. Napadají vás další sociální sítě a média, které neprorazily?

Autor: Pseudofilosof

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

SPZ ns přání. Ještě ne!

Sexy kočky z naší soutěže