SPZ na přání? Ještě není vhodný čas!

Bond 007, Kanec 999, Kmotr 1717, Borec 666, Santana 0000… Taky chcete, aby vaše SPZ vypadala takhle? Sen se splní. Jenže až za rok. Proč? Nejsou prachy. Čekali jste jiný důvod?

Předčasně se radovali ti, kdo v průběhu roku vymýšleli, jakou podobu bude mít jejich fungl nová SPZ složená z libovolně vybraných čísel a písmen. Sněmovna nadšence nejdřív na tuto možnost namlsala, ale jen proto, aby ji prozatím mohla vzít zpátky a schválit roční odklad původního návrhu.

Revoluce se tedy nekoná. Aspoň zatím. Důvod? Prachy, čas a energie uskutečnit to. Ani jednoho z toho není momentálně dostatek.

„V současnosti organizačně a technicky neproveditelné.“ Takhle to papaláši z vyšších míst kulantně vysvětlili. Takže, co teď a co potom? Kdy se těšit na svobodnou volbu?

Částečná svoboda slova

Všechno by to mělo vypuknout až v lednu 2016. Pak by se měl podle návrhu Ministerstva dopravy kompletně změnit celý systém. Stát pouze určí, jak má taková SPZ vypadat, vlastník vozidla si vybere kombinaci písmen a čísel, která je mu nejbližší.

Pochopitelně, že vulgární či třeba rasistické výrazy tolerovány nebudou, což je na jednu stranu škoda, protože potkat na silnici někoho, jehož kára je pojmenovaná Mrdal, znamená ihned vědět, s kým máte tu čest.

Začněte šetřit. Každá sranda něco stojí

Po zralé úvaze se občan obrátí se svým přáním na nějakého ze soukromých výrobců s licencí přidělenou státem. U něj zaplatí celkem 10 000 korun (jedna tabulka je za bůrko) a odejde s pocitem, že SPZ bude ve vlastnictví jeho, nikoli státu. Jestli to za ty prachy stojí, to už je na zvážení každého. Rozhodně ne všichni chtějí svoje osobité názory prostřednictvím SPZ na míru představovat široké veřejnosti.

Na co se ještě čeká?

Mimochodem, prachy a ani ta energie nezbyla i na další návrh. Roční odklad se týká i povinného pořizování videozáznamu při technické kontrole na STK. Motivem jsou šméčka s kárami, které dostanou oprávnění i přesto, že fyzicky na stanici technické kontroly nikdy nebyla. (Pro toho, kdo nemá auto v cajku a spoléhal na to, je to dost špatná zpráva.)

Jestli se nemůžete dočkat aspoň té první, pozitivnější, zkraťte si čas hlídáním svého auta, protože dneska se krade naprosto všechno. Do kurzu se dostávají už i Japonci nebo Korejci, tak bacha, ať máte tu snovou SPZ na co dát…

Autor: Daniel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Neuvěřitelná líbačka. Učte se od profíků

Roman Skamene. Už dávno mu odzvonilo.